[:en]A lot of money flowed from the eve into the budget in May.

Until the end of May this year, companies operating according to the simplified corporate tax (EVA) paid HUF 1.515 billion in taxes. Although it is more correct to write that the companies operated according to the eva, because this type of tax ceased at the end of 2019.

So how can there be anyone who still pays this tax? After the end of the eva era, the bill still had to be settled with the state, i.e. the unpaid tax had to be transferred. But it is also possible that transfer orders were accidentally stuck in the billing systems, and the treasury eva account was able to receive this money, as this tax is still recorded in the budget revenues.

In May alone, taxpayers paid HUF 70 million. Originally, this was the deadline for the declaration of joint ventures and the transfer of the difference not paid at the time of the tax top-up obligation in December of the previous year (abolished in the meantime). Then the government – seeing the agonization of eva caused by the introduction of an itemized tax on low-tax businesses – decided not to allow the eating camp to expand anymore, and then last year it was decided to abolish this type of tax from 2020 onwards.

From this year onwards, therefore, these businesses would have had to operate in a different form or have ceased operations. Despite all this, the eva-forints are still trickling into the budget.[:hu]Sok pénz befolyt az evából májusban a költségvetésbe.

1,515 milliárd forint adót fizettek be idén május végéig az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerint működő vállalkozások. Bár helyesebb, ha azt írjuk, hogy az eva szerint működött vállalkozások, ugyanis ez az adófajta 2019 végével megszűnt.

Akkor hogy lehet, hogy mégis van olyan, aki továbbra is fizeti ezt az adót? Az eva-korszak lezárását követően még rendezni kellett a számlát az állammal, vagyis a még be nem fizetett adót el kellett utalni. De az sem kizárt, hogy véletlenül még bent ragadtak a számlázási rendszerekben utalási megbízások, a kincstári eva-számla pedig tudta fogadni ezeket a pénzeket, hiszen még mindig nyilvántartják ezt az adót a költségvetés bevételei között.

Csak májusban 70 millió forint evát fizettek be az adózók. Eredetileg ez volt a társas vállalkozások bevallásának és az előző év decemberi (időközben eltörölt) adófeltöltési kötelezettségkor még be nem fizetett különbözet elutalásának a határideje. Aztán a kormány – látva az eva agonizálását, amit a kisadózó vállalkozások tételes adójának bevezetése okozott – úgy döntött, hogy már nem engedni bővülni a evások táborát, majd tavaly az a döntés született, hogy 2020-tól megszüntetik ezt az adófajtát.

Idéntől tehát vagy más formában kell már működniük ezeknek a vállalkozásoknak, vagy be kellett fejezniük a tevékenységüket. Mindezek ellenére még mindig csorognak az eva-forintok a büdzsébe.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.