Bizonyára sokan elgondolkoztak már azon, hogy milyen jó lenne valamilyen vállalkozást elkezdeni, ahol nincs főnök, ahol kiteljesedhetnek, és remélhetőleg több pénzt is kereshetnek. Ezek azonban csak álmok maradnak, ha elkezdünk számolni, hogy mennyi pénz kellene az induláshoz. De nem kell mindjárt feladni az álmokat, ha egy kicsit is komolyan vesszük az elgondolást, érdemes körülnézni, hogy milyen lehetőségek vannak. Léteznek olyan konstrukciók, amelyek segítenek abban, hogy egy alacsony összegű önerővel vagy akár önerő nélkül is elkezdhessük a vállalkozásunkat.

Jó azonban tudni, hogy a vállalkozáshoz szükséges önerő mennyisége függ a vállalkozás profiljától is. Gondoljunk bele, hogy bizonyos tevékenységhez drága gépeket kell megvásárolni, mint például egy cukrásznak, de akad olyan vállalkozási profil, ahol csak egy számítógép vagy még az sem szükséges, mert a szellemi tudást fektetjük be.

Érdemes körültekintően eljárni a vállalkozási forma kiválasztásakor, célszerű olyat választani, amelyek esetében nincs megkötve egy minimális jegyzett tőke, mint például a betéti társaság, a közkereseti társaság, az egyéni cég, valamint az egyéni vállalkozó esetében. Ezekben a vállalkozási formákban nem szükséges pénzt elkülöníteni, de arra azért számítani kell, hogy bizonyos adminisztratív vagy ügyvédi költségeket nem tudjuk kikerülni.

Vállalkozást támogatással is indíthatunk, érdemes böngészni a pályázatokat, önkormányzati kiírásokat, melyek között gyakran találhatunk olyan lehetőségeket, amelyek bizonyos összeggel támogatják vállalkozások beindítását.

Ha ez nem sikerülne, fordulhatunk pénzintézethez is, de a legtöbb esetben csak azoknak  adnak vállalkozói hitelt, akik már egy éve működnek. Vannak azonban olyan bankok is, amelyek induló vállalkozásoknak segítenek, de az jó, ha tudjuk, hogy mivel nagyobb a kockázat, nagyobb a kamat összege is, és az is gyakran előfordul, hogy biztosítékot kérnek a hitelszerződés megkötéséhez, ezért nem árt, ha tulajdonunkban van egy ingatlan, amit meg tudnak terhelni.

Egy vállalkozás beindítása önerő nélkül egyáltalán nem egyszerű, de ha bízunk magunkban  és van egy jó ötletünk, amit meg akarunk valósítani, akkor  érdemes elindulni ezen az úton. (sc)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.