[:en]

America’s top trade negotiator has said a deal with the UK is unlikely before the US presidential election in November.

Ambassador Robert Lighthizer’s comments come as the two countries embark on a second round of negotiations.

Among the issues complicating the talks are disagreements over US agriculture exports and UK taxes on tech companies.

“There are very, very fundamental issues that we have to come to grips with,” Mr Lighthizer said.

“I don’t want anyone to think this is going to be a rollover.”

Chlorinated chicken

The two countries, which exchange £230bn worth of trade each year, started a second round of talks on Monday, after opening formal negotiations last month.

Mr Lighthizer told Congress that the US is looking for a comprehensive deal – not a more limited agreement of the kind it has settled for in other instances.

He said he expected to push for access to the UK market for American farmers, describing many of the standards that limit US food exports – such as those regarding chlorinated chicken – as “thinly veiled protectionism”.

“The United States has the best agriculture in the world. It has the safest, highest standards and I think we shouldn’t confuse science with consumer preference,” he said.

On issues such as agriculture “this administration is not going to compromise”, he said.

The two sides have yet to agree on any part of a deal, Mr Lighthizer said. He said he hoped to resolve some issues this week, but other matters – some of which depend on what comes out of UK talks with the European Union – will take longer to negotiate.

“There hasn’t been an enormous amount that’s happened yet,” he said.

The UK has vowed to maintain consumer and environmental standards and protect the National Health Service.

In a 180-page document setting out the UK’s objectives in March, ministers said they hoped to lower trade barriers faced by British car manufacturers, ceramics makers and producers of products such as cheddar cheese.

But a host of other issues threaten to overwhelm the talks.

On Wednesday, Mr Lighthizer warned again that the US would respond with tariffs if countries raise taxes on tech companies, as the UK did this spring.

The UK’s Department for International Trade said the negotiations with the US “were proceeding at pace”.

“The second virtual round of negotiations is currently underway and we welcome the US’ repeated commitment to reaching an agreement,” it said.

Digital tax war?

This month, the US launched an investigation into the digital services taxes in 10 jurisdictions, including the UK. The move is the first step in a process that could lead to retaliation.

Representative Lloyd Doggett, a Democrat from Texas, said he feared the US was going to start a wide-ranging trade war over the issue, despite legitimate concerns about whether tech firms are paying their fair share of taxes.

“I’m not a loophole guy but I don’t want a tax system that unfairly treats American companies,” Mr Lighthizer said. “The US will put in place tariffs if these countries move forward unilaterally, discriminating against these companies.”

The Organisation for Economic Cooperation and Development has been overseeing discussions aimed at reaching an international consensus for how to handle taxing online sales.

Mr Lighthizer said the administration did not accept the current proposal, which has otherwise received widespread support, and had pulled out of the talks.

“The reality is they all came together and agreed that they were going to screw America,” he said.[:hu]

Amerika vezető kereskedelmi tárgyalója szerint az Egyesült Királysággal való megállapodás valószínűtlen az novemberi amerikai elnökválasztás előtt.

Robert Lighthizer nagykövet észrevételei akkor érkeznek, amikor a két ország megkezdi a tárgyalások második fordulóját.

A tárgyalásokat bonyolító kérdések között szerepelnek a nézeteltérések az USA mezőgazdasági exportja és az egyesült királyságbeli technológiai társaságok adóit illetően.

“Vannak nagyon, nagyon alapvető kérdések, amelyekkel meg kell birkóznunk” – mondta Lighthizer úr.

“Nem akarom, hogy bárki azt gondolja, hogy ez átváltás lesz.”

Klórozott csirke

A két ország, amelyek évente 230 milliárd font értékű kereskedelmet cserélnek, hétfőn kezdték meg a tárgyalások második fordulóját, miután a múlt hónapban megnyitották a hivatalos tárgyalásokat.

Lighthizer úr elmondta a kongresszusnak, hogy az Egyesült Államok átfogó megállapodást keres – nem korlátozottabb megállapodást, mint ahogyan más esetekben megállapodott.

Azt állította, hogy várhatóan elő fogja mozdítani az amerikai mezőgazdasági termelők belépését az Egyesült Királyság piacára, és számos olyan előírást leír, amely korlátozza az USA élelmiszer-exportját – például a klórozott csirke esetében -, mint “vékonyan fátyolos protekcionizmus”.

“Az Egyesült Államok a legjobb mezőgazdasággal rendelkezik a világon. A legbiztonságosabb, legszigorúbb szabványokkal rendelkezik, és azt hiszem, nem szabad összekeverni a tudományt a fogyasztói preferenciákkal” – mondta.

A mezőgazdasághoz hasonló kérdésekben “ez az adminisztráció nem fog kompromisszumot kötni” – mondta.

Lighthizer úr szerint a két félnek még nem sikerült megállapodnia a megállapodás bármely részéről. Azt mondta, reméli, hogy néhány kérdést ezen a héten megold majd, de más kérdések – amelyek közül néhány attól függ, hogy mi jön létre az Egyesült Királysággal az Európai Unióval folytatott tárgyalások során – hosszabb időt vesz igénybe a tárgyalások során.

“Még nem történt óriási összeg, ami történt” – mondta.

Az Egyesült Királyság vállalta, hogy fenntartja a fogyasztói és környezetvédelmi normákat, és megvédi az Országos Egészségügyi Szolgálatot.

Egy 180 oldalas dokumentumban, amelyben felvázolták az Egyesült Királyság márciusában megfogalmazott céljait, a miniszterek azt remélték, hogy csökkentik a kereskedelmi akadályokat, amelyekkel a brit autógyártók, a kerámiagyártók és a cheddarsajthoz hasonló termékek gyártói szembesülnek.

De sok más kérdés fenyegeti a tárgyalások túlterhelését.

Szerdán Lighthizer újabb figyelmeztette, hogy az Egyesült Államok tarifákkal reagál, ha az országok adót vetnek fel a technológiai társaságokra, amint azt az Egyesült Királyság ezt tavasszal tette.

Az Egyesült Királyság Nemzetközi Kereskedelmi Minisztériuma szerint az USA-val folytatott tárgyalások “ütemben haladnak”.

“Jelenleg folyik a tárgyalások második virtuális fordulója, és üdvözöljük az USA többszöri elkötelezettségét a megállapodás megkötése mellett” – mondta.

Digitális adóháború?

Ebben a hónapban az Egyesült Államok tíz joghatóságban, köztük az Egyesült Királyságban is nyomozást indított a digitális szolgáltatási adókról. A lépés az első lépés egy folyamatban, amely megtorlást eredményezhet.

Lloyd Doggett, a texasi demokrata képviselője azt mondta, hogy attól tart, hogy az Egyesült Államok széles körű kereskedelmi háborút indít a kérdésről, annak ellenére, hogy alapos aggodalmak merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a technológiai cégek fizetnek-e tisztességes adót.

“Nem vagyok kiskapu, de nem akarok olyan adórendszert, amely méltánytalanul bánik az amerikai vállalatokkal” – mondta Lighthizer. “Az USA tarifákat vezet be, ha ezek az országok egyoldalúan haladnak tovább, megkülönböztetve ezeket a vállalatokat.”

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet felügyelte azokat a megbeszéléseket, amelyek célja a nemzetközi konszenzus elérése az online értékesítés adóztatásának kezeléséről.

Lighthizer szerint az adminisztráció nem fogadta el a jelenlegi javaslatot, amely egyébként széles körű támogatást kapott, és kiszállt a tárgyalásokból.

“A valóság az, hogy mind összejöttek és megállapodtak abban, hogy Amerikát csavarják be” – mondta.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.