[:en]

The UK economy has “clawed back” about half the fall in output it saw during the peak of the coronavirus lockdown in March and April, according to the Bank of England’s chief economist.

Andy Haldane told MPs there had been a “V” shaped “bounceback”.

Last month, Mr Haldane said the economy was “on track for a quick recovery” – the so-called “V” shape.

However, other economists have expressed doubts about the potential for such a swift recovery in activity.

“Roughly half of the roughly 25% fall in activity during March and April has been clawed back over the period since,” Mr Haldane told members of the Treasury Select Committee. The economy had grown by about 1% per week, he said.

“We have seen a bounceback. So far, it has been a ‘V’. That of course doesn’t tell us about where we might go next,” he added.

The latest economic growth figures for May indicated an increase of 1.8%, but Mr Haldane is known to take into account unofficial real-time data, such as Google searches and credit card receipts.

Commenting on those figures at the time, Thomas Pugh, UK economist at Capital Economics, said the data showed the recovery was “maybe not so V-shaped after all” and that “hopes of a rapid rebound from the lockdown are wide of the mark”.

“Indeed, the path to full economic recovery will probably be much longer than most people anticipate,” he added.

Mr Haldane was speaking at a hearing to reconfirm him as a member of the Bank’s Monetary Policy Committee (MPC).

He was the only member of the nine-strong MPC who last month voted against an expansion of quantitative easing – expanding the asset purchase programme aimed at boosting the economy.

However, he told MPs unemployment was rising fast and was probably about 6% now, compared with 3.9% in the most recent official figures.

He also repeated his fear that unemployment could hit its highest level since the mid-1980s as the long-term effects of the coronavirus pandemic hit demand for staff in retail and hospitality.

Presentational grey line

Analysis:

Dharshini David, BBC business correspondent

A speedy bounceback to activity, livelihoods and incomes is what we all hope for.

But most economists doubt it’ll be that straightforward or painless to get back to business as usual.

So far the official data hasn’t been encouraging. After losing a quarter of its output in the first six weeks of lockdown, output – or GDP – recouped only 1.8% in May.

Mr Haldane is known to be fond of more up-to-date unofficial data – Google searches, credit card transactions for example. That’s why he’s hopeful we’re halfway back to the previous level of activity.

But even if it is so far so good, the real issue is what happens next.

The Bank of England expects unemployment to jump to 9% – but it’s unusual in assuming that will fall back quickly, with no long-term fallout, or scarring, on prospects and incomes.

It is that risk that most other analysts worry will derail confidence and spending – the underpinnings of any recovery.

So the hoped-for V could look quite different. And that’s even before the possibility of a second wave and shutdown is considered.[:hu]

Az angol bank vezető közgazdásza szerint az Egyesült Királyság gazdasága visszahúzza a termelés visszaesését mintegy felén, amelyet a koronavírus márciusban és áprilisban bekövetkező csúcspontja alatt látott.

Andy Haldane azt mondta a képviselőknek, hogy “V” alakú “visszapattanás” történt.

A múlt hónapban Haldane úr azt mondta, hogy a gazdaság “a gyors fellendülés nyomában” – az úgynevezett “V” alak.

Más közgazdászok azonban aggályaikat fejezték ki a tevékenység ilyen gyors helyreállítási lehetőségeivel kapcsolatban.

“A márciusi és áprilisi aktivitás nagyjából felének 25% -át visszavonták azóta eltelt időszakra” – mondta Haldane úr a Pénzügyminisztérium kiválasztó bizottságának tagjainak. A gazdaság hetente mintegy 1% -kal nőtt, mondta.

“Láttuk a visszapattanást. Eddig” V “volt. Ez természetesen nem mond el nekünk arról, hogy hová mehetnénk tovább” – tette hozzá.

A májusi gazdasági növekedés legfrissebb adatai 1,8% -os növekedést jeleztek, ám ismert, hogy Haldane figyelembe veszi a nem hivatalos valós idejű adatokat, például a Google-kereséseket és a hitelkártya-bevételeket.

Az akkori számadatokat kommentálva Thomas Pugh, a Capital Economics egyesült királyságbeli közgazdásza szerint az adatok azt mutatták, hogy a fellendülés “talán nem is annyira V alakú”, és hogy “a reteszelés a repedés gyors visszapattanására rejlik. ”.

“Valójában valószínűleg a teljes gazdasági fellendüléshez vezető út sokkal hosszabb lesz, mint a legtöbb ember számít” – tette hozzá.

Haldane úr egy tárgyaláson beszélt, hogy megerősítse őt a Bank Monetáris Politikai Bizottságának (MPC) tagjának.

A kilenc erős MPC egyetlen tagja volt, aki a múlt hónapban a mennyiségi lazítás kiterjesztése ellen szavazott – kibővítette a gazdaság fellendülését célzó eszközvásárlási programot.

Azt mondta azonban, hogy a képviselők munkanélkülisége gyorsan növekszik, és valószínűleg körülbelül 6% -ot tett ki, szemben a legfrissebb hivatalos adatok 3,9% -ával.

Azt is megismételte, hogy attól tart, hogy a munkanélküliség az 1980-as évek közepe óta elérheti a legmagasabb szintet, mivel a koronavírus világjárvány hosszú távú következményei a kiskereskedelem és a vendéglátás iránti igényt támasztják alá az alkalmazottak iránt.

Prezentációs szürke vonal

Elemzés:

Dharshini David, a BBC üzleti tudósítója

Mindannyian reméljük, hogy gyorsan visszatérünk a tevékenységhez, a megélhetéshez és a jövedelemhez.

A legtöbb közgazdász azonban kételkedik abban, hogy egyszerű és fájdalmas lesz-e visszatérni a szokásos üzleti életbe.

A hivatalos adatok eddig nem voltak biztatóak. Miután az elzáródás első hat hetében elvesztette kibocsátásának egynegyedét, a kibocsátás – vagy a GDP – májusban csak 1,8% -ot javult.

Haldane úrról ismert, hogy szereti a legfrissebb nem hivatalos adatokat – például a Google-kereséseket, például a hitelkártya-tranzakciókat. Ezért reméli, hogy félúton visszatértünk az előző aktivitási szintre.

De még ha eddig is olyan jó, az igazi kérdés az, hogy mi történik ezután.

Az Anglia Bank azt várja, hogy a munkanélküliség 9% -ra emelkedjen – de szokatlan, ha feltételezzük, hogy gyorsan visszaesik, és a kilátásokra és a jövedelmekre nem kerül sor hosszú távú esés vagy hegesedés.

Fennáll annak a kockázata, hogy a legtöbb elemző aggódik, hogy levonja a bizalmat és a kiadásokat – ez az esetleges fellendülés alapja.

Tehát a várt V egészen másképp nézhet ki. És még mielőtt a második hullám és a leállítás lehetőségét mérlegelnék.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük