[:en]

The UK’s debt is now worth more than its economy after the government borrowed a record amount in May.

The £55.2bn figure was nine times higher than in May last year and the highest since records began in 1993.

The borrowing splurge sent total government debt surging to £1.95trn, exceeding the size of the economy for the first time in more than 50 years.

Chancellor Rishi Sunak said the figures confirmed the severe impact the virus was having on public finances.

“The best way to restore our public finances to a more sustainable footing is to safely reopen our economy so people can return to work.

“We’ve set out our plan to do this in a gradual and safe fashion, including reopening high streets across the country this week, as we kickstart our economic recovery,” he added.

Income from tax, National Insurance and VAT all dived in May amid the coronavirus lockdown as spending on support measures soared.

This is the first time debt has been larger than the size of the economy since 1963, but it is not as high as the post-war peak of 258% in 1946-47.

Record high

The deficit – the difference between spending and tax income – for the first two months of the financial year (April and May) is now estimated to have been £103.7bn, £87bn more than in the same period last year, another record.

But the ONS estimates borrowing for the 2020-21 financial year will dwarf that at £298bn. That would be the largest deficit since World War Two.

It cautioned that due to the coronavirus, its official estimates were subject to greater than usual uncertainty.

The Office for National Statistics had previously said that April’s borrowing figure was the highest since records began in 1993, but it subsequently revised the figure down to £48.5bn from £62bn.

The revision was due to higher than expected income from taxes and national insurance, as well as the spending on the Coronavirus Job Retention Scheme being lower than originally estimated.

Alex Tuckett, senior economist at consultants PwC, pointed to the 46% fall in the amount of VAT collected in the month, although it said the biggest issue for the government’s finances was the £29bn it spent on the various support schemes for the economy.

“In the near term, there are signs the economy is recovering as the country re-opens, and this should boost tax receipts.

“However, these figures remind us that Chancellor Rishi Sunak faces a difficult backdrop to any summer fiscal event.”

Samuel Tombs at Pantheon Economics said the emergency support measures had placed a “colossal burden” on the public finances.

In a release packed with striking figures, he singled out the fact the government had needed to raise more cash in the first two months of this fiscal year than in total in any prior 10 fiscal years.

Busting the overdraft, with a borrowing figure nine times as high as a year ago is not an easy thing for any government to swallow. In his first full year as Chancellor, Rishi Sunak is on track for the biggest public sector deficit since World War Two,

But it is, he reckons, a price worth paying to prevent a bigger cost to the economy, in terms of lost jobs and output. Billions have been pumped into supporting millions of jobs, and many businesses, while, on the other side, tax receipts have plunged. Those lifelines will be wound down in the coming months, and the government can borrow cheaply on financial markets to fund them.

But what happens next? As lockdown is eased, the Treasury is watching closely, knowing the recovery may need extra support – perhaps tax cuts or more spending. That will present the government with more bills – but failing to provide more help risks an even higher cost.

The chancellor is to present some sort of statement before Parliament ceases for the summer in July – that won’t be a full Budget but may contain some measures to boost the recovery. The tough choices aren’t over yet.

[:hu]

Az Egyesült Királyság adóssága most többet ér, mint a gazdasága, miután a kormány májusban rekordot vett kölcsön.

Az 55,2 milliárd font érték kilencszer magasabb volt, mint tavaly májusban, és a legmagasabb, mivel a rekordok 1993-ban kezdődtek.

A hitelfelvétel növekedése az államadósság 1,95 milliárd font összegű növekedését eredményezte, és több mint 50 év alatt először haladta meg a gazdaság méretét.

Rishi Sunak kancellár szerint a számok megerősítették a vírus súlyos hatását az államháztartásra .

“Az államháztartás fenntarthatóbb alapjainak helyreállításának legjobb módja a gazdaság biztonságos újbóli megnyitása, hogy az emberek visszatérhessenek a munkájához.

“Megterveztük azt a tervünket, hogy ezt fokozatosan és biztonságosan tegyük, ideértve a fő utcák újbóli megnyitását az ország egész területén ezen a héten, miközben elindítjuk a gazdasági fellendülést” – tette hozzá.

Az adókból, a nemzetbiztosításból és az áfaból származó jövedelmek májusban elvonultak a koronavírus lezáródásának közepette, mivel a támogatási intézkedésekre fordított kiadások növekedtek.

Ez az első alkalom, hogy az adósság 1963 óta nagyobb, mint a gazdaság mérete, de nem olyan magas, mint a háború utáni csúcs, az 1946–47-es 258%.

Rekord magas

A költségvetési év első két hónapjában (április és május) a hiány – a kiadások és az adóbevételek közötti különbség – jelenleg becslések szerint 103,7 milliárd font, azaz 87 milliárd font több, mint az előző év azonos időszakában, ez egy másik rekord.

De az ONS becslései szerint a hitelfelvétel a 2020-21-es pénzügyi évre 299 milliárd font lesz. Ez lenne a legnagyobb hiány a második világháború óta.

Figyelmeztette, hogy a koronavírus miatt a hivatalos becslések a szokásosnál nagyobb bizonytalanságnak vannak kitéve.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal korábban azt mondta, hogy áprilisban a hitelfelvétel a legmagasabb volt azóta, amikor a nyilvántartások 1993-ban megkezdődtek, ám ezt követően ezt a korrekciót 48,5 milliárd font-ra csökkentette a 62 milliárd font-ról.

A felülvizsgálatot az adók és a nemzeti biztosítások vártnál magasabb jövedelme, valamint a koronavírus munkavisszatartási programra fordított kiadások okozták, mint az eredetileg becsülték.

Alex Tuckett, a PwC tanácsadók vezető közgazdásza rámutatott a hónapban beszedett HÉA összegének 46% -os csökkenésére, bár azt állította, hogy a kormány pénzügyeinek legnagyobb problémája a 29 milliárd font volt, amelyet a gazdaság különféle támogatási programjaira költöttek.

“A közeljövőben vannak olyan jelek, amelyek szerint a gazdaság felépül, amikor az ország újból megnyílik, és ennek növelnie kell az adóbevételeket.

“Ezek a számadatok azonban emlékeztetnek minket arra, hogy Rishi Sunak kancellár nehéz helyzetben van minden nyári költségvetési esemény előtt.”

Samuel Tombs, a Pantheon Economics szerint a sürgősségi támogatási intézkedések „óriási terhet” jelentettek az államháztartásra.

Meglepő adatokkal teli kiadásában kiemelte, hogy a kormánynak e pénzügyi év első két hónapjában több készpénzt kellett gyűjtenie, mint az előző tíz pénzügyi évben összesen.

A folyószámlahitel leszámolása olyan kilencszoros hitelfelvételi mutatóval, mint egy évvel ezelőtt, egyetlen kormány számára sem könnyű lenyelni. A kancellárként töltött első teljes évében Rishi Sunak a második világháború óta a legnagyobb közszektor-hiány felé halad,

Azt hiszi, hogy érdemes megfizetni az árat, hogy megakadályozzák a gazdaság nagyobb költségeit, az elveszített munkahelyek és a kibocsátás szempontjából. Milliárdokat pumpáltak a munkahelyek millióinak támogatására, és sok vállalkozás, míg másrészt az adóbevételek zuhantak. Ezeket a mentőkötvényeket az elkövetkező hónapokban megszüntetik, és a kormány olcsón kölcsönt vehet fel a pénzügyi piacokon, hogy finanszírozza őket.

De mi történik ezután? A lezárulás megkönnyítésekor a Kincstár szorosan figyelni tudja, tudva, hogy a behajtásra extra támogatásra lehet szükség – esetleg adócsökkentésre vagy további kiadásokra. Ez több számlát jelent a kormánynak, de ha nem nyújt több segítséget, még magasabb költségekkel járhat.

A kancellár valamilyen nyilatkozatot nyújt be, mielőtt a Parlament megszünteti a júliusi nyárot – ez nem lesz teljes költségvetés, de tartalmazhat bizonyos intézkedéseket a fellendülés fellendülésére. A nehéz döntéseknek még nincs vége.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.