Szeptemberben sorozatban ötödik hónapja esett vissza a kiskereskedelmi forgalom, és az emberek kevesebbet költenek a boltokban annak ellenére, hogy a nyáron enyhült Covid-korlátozások ellenére.

Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) adatai szerint az eladások 0,2%-kal csökkentek szeptemberben az augusztusi 0,6%-os visszaesést követően.

A nem élelmiszer üzleteket érintette leginkább az eladások visszaesése, a vásárlók kevesebb háztartási cikket és bútort vásároltak.

Ezzel szemben az üzemanyag-eladások 2,9%-kal emelkedtek, amit a kereslet megugrása nyomott fel.

Darren Morgan, az ONS gazdasági statisztikákért felelős igazgatója elmondta: “A háztartási cikkek voltak a fő hajtóereje az e havi csökkenésnek, közel 10%-os visszaeséssel, míg az élelmiszereladások a múlt havi zuhanást követően visszafelé emelkedtek.”

Hozzátette, hogy a benzineladások szeptemberben először lépték túl a járvány előtti szintet. A benzinkutak erős eladásokról számoltak be a hónap utolsó hetében, miután a teherautó-sofőrök hiánya miatti szállítási problémákra figyelmeztettek.

Annak ellenére, hogy a koronavírussal kapcsolatos korlátozásokat nyáron feloldották, a bolti vásárlás visszafogott maradt.

 

“A visszapattanás létfontosságú”

 

Helen Dickinson, a British Retail Consortium (BRC) vezérigazgatója elmondta, hogy a bolttulajdonosokat “aggodalommal tölti el” az eladások visszaesése a kulcsfontosságú karácsonyi kereskedési időszak előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.