[:en]Several measures are emerging that will make life easier for entrepreneurs and companies alike.

In addition to tax and administrative cuts, the government has also relaxed the system of sanctions for unauthorized access to health care, the Ministry of Finance writes in a statement.

  • The obligation to top up disappears: last year the corporate tax did not have to be topped up, but this year no more tax advance supplements will be borne by companies, and they will also be exempt from this burden in the local business tax.
  • Self-employed persons can write off the amount of the development reserve up to the total amount of profit instead of the current 50 percent
  • Next year, the ekaer (electronic road traffic control system) will only have to be notified for the transport of risky products.

A change in the care system as well

The government is proposing a number of changes that will also help the health care system and taxpayers. On the one hand, it has doubled the time open to individuals until entitlement can be settled, as it is proposed that those in arrears will have six months to settle their payment obligations instead of the previous three. On the other hand, no one can be excluded from benefits just because they do not have a valid domestic address.

Third, the government provides tax exemption if someone (such as the previous employer or the municipality) pays the health care contribution instead of the person concerned, as this will be the individual’s personal income.

Fourth, the tax office must also examine the individual’s request for fairness on the basis of another aspect, and if the authority considers that there may be a social need, it must inform the district office. This new measure can be of great help to those with payment difficulties. It removes not only the financial but also the administrative burden from those affected, as the law guarantees free public health care to the socially deprived, just as it does to pensioners, students and expectant mothers.

Electronic payment

It is also a change that where there is an online cash register, it will be possible to pay electronically from 2021 onwards. In cash, the coronavirus can remain viable for up to nine days, according to a WHO study. The measure would not be an additional burden for the approximately 60,000 companies either, as it could fulfill the obligation not only with a POS terminal, but also by providing an immediate transfer.

The coronavirus epidemic has also shown that it is worthwhile to make public finance regulation faster, more transparent and more flexible, therefore within the individual budget chapters – in addition to increasing the responsibility of the ministries – it will be easier to redeploy and flexibly change individual support targets.[:hu]Több olyan intézkedés is formálódik, amely megkönnyíti a vállalkozók és a cégek életét is.

Az adó- és adminisztrációcsökkentés mellett a kormány lazított az egészségügyi ellátás jogosulatlan igénybevételéhez kapcsolódó szankciórendszeren is – írja közleményében a Pénzügyminisztérium.

  • Eltűnik a feltöltési kötelezettség: tavaly a társasági adót nem kellett feltölteni, idén viszont már semmilyen adóelőleg-kiegészítés nem terheli a cégeket, és a helyi iparűzési adóban is mentesülnek ettől a tehertől.
  • Az egyéni vállalkozók a fejlesztési tartalék összegét az eddigi 50 százalék helyett a nyereség teljes összegéig leírhatják
  • Jövőre az ekáerben (elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszerben) már csak a kockázatos termékek szállítása esetén kell bejelentést tenni.

Változás az ellátórendszerben is

A kormány számos, az egészségügyi ellátórendszert és az adózókat is segítő módosítást javasol. Egyrészt megduplázta a magánszemélyek számára nyitva álló időt, amíg a jogosultság rendezhető, hiszen a javaslat szerint a korábbi három helyett hat hónapjuk lesz a késedelembe esőknek a fizetési kötelezettségük rendezésére. Másrészt senki nem eshet ki az ellátásra jogosultak köréből csak azért, mert nincs érvényes belföldi lakcíme.

Harmadrészt a kormány adómentességgel támogatja, ha más (például az előző munkáltató vagy az önkormányzat) megfizeti az érintett helyett az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ez ugyanis a magánszemély szja-mentes jövedelme lesz.

Negyedrészt az adóhivatalnak újabb szempont alapján is górcső alá kell vennie a magánszemély méltányossági kérelmét, és ha  a hatóság szerint fennállhat a szociális rászorultság, akkor erről a járási hivatalt tájékoztatnia kell. A fizetési nehézséggel küzdőknek ez az új intézkedés nagy segítség lehet. Az érintettek válláról nemcsak az anyagi, hanem az adminisztrációs terhet is leveszi, ugyanis a szociálisan rászorultaknak a törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást, épp úgy, mint a nyugdíjasoknak, a diákoknak és a kismamáknak.

Elektronikus fizetés

Szintén változás, hogy ahol van online pénztárgép, ott 2021-től elektronikusan is lehet fizetni. A készpénzen ugyanis – a WHO vizsgálata szerint – a koronavírus akár kilenc napig is életképes maradhat.  Az intézkedés a mintegy 60 ezer vállalkozásnak sem jelentene plusz terhet, hisz a kötelezettségnek nemcsak POS terminállal, hanem az azonnali utalás biztosításával is eleget tehet.

A koronavírus-járvány mutatott rá arra is, hogy érdemes az államháztartási szabályozást is gyorsabbá, átláthatóbbá és rugalmasabbá tenni, ezért az egyes költségvetési fejezeteken belül – a tárcák felelősségének növelése mellett – könnyebb lesz az átcsoportosítás, az egyes támogatási célok rugalmas módosítása.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.