[:en]

In mid-August, the cash register rang more times in large chain stores, smaller grocery stores, markets, tobacco stores and pharmacies than last year. The Secretary of State, describing the data on online cash registers, put it this way as a whole: in trade and hospitality, according to the data, demand is picking up more and more after the reopening. He believed that the increase in turnover, the rise in wages, the development of the number of jobs and the pace of public revenues show that the crisis management was effective.

Online cash registers are usually the subject of official action against the black economy, although cash registers in the system since 2014 are also suitable for other purposes. The cash registers are in constant contact with the tax office, so the turnover of a piece of trade, a slice of hospitality, or the entire national performance of the sectors can be monitored on a daily basis, or even every hour. 

In the initial period of the crisis caused by the coronavirus, it was a very important issue for the government to have credible and current data on the state of the economy.  

“In this form, online cash registers have played a key role in taking economic protection measures,” the Secretary of State for Taxation told the paper. Crisis management can only be successful if tax and other facilitations are commensurate with the weight of the crisis. It is easy to see that if state aid is less than necessary, it will be ineffective; if it is excessive, it can affect the budget badly and upset the balance.

According to the Secretary of State for Taxation, the data are certainly encouraging, as they show that one of the most important drivers of the Hungarian economy, domestic consumption, is climbing out of the pit, albeit not smoothly. Norer Izer noted that in addition to the increase in the turnover of businesses, the number of jobs is also starting to cling back to the previous level, and the increase in wages will continue in Hungary.[:hu]

Augusztus közepén már többször csengetett a pénztárgép a nagy áruházláncokban, a kisebb élelmiszerboltokban, a piacokon, a dohányboltokban és a gyógyszertárakban is, mint tavaly. Az államtitkár az online pénztárgépek adatait ismertetve összességében úgy fogalmazott: a kereskedelemben és a vendéglátásban – az adatok szerint – az újranyitás után egyre inkább élénkül a kereslet. Úgy vélekedett: a forgalomnövekedés, a béremelkedés, a munkahelyek számának alakulása és az ütemesen érkező állami bevételek együtt azt mutatják, hogy hatékony volt a válságkezelés.

Az online pénztárgépekről rendszerint a feketegazdaság elleni hatósági fellépés kapcsán esik szó, pedig a 2014 óta rendszerben lévő kasszák másra is alkalmasak. A pénztárgépek ugyanis állandó kapcsolatban állnak az adóhivatallal, így naponta, de akár óránként nyomon követhető a kereskedelem, a vendéglátás egy-egy szeletének forgalma, vagy éppen az ágazatok teljes, országos teljesítménye.

A koronavírus okozta válság kezdeti időszakában igen fontos kérdés volt, hogy a kormány hiteles és az adott pillanat folyamatait bemutató adatokhoz jusson a gazdaság állásáról.  

“Ilyen formán az online pénztárgépek alapvető szerepet játszottak a gazdaságvédelmi intézkedések meghozatalában” – mondta a lapnak az adóügyi államtitkár. A válságkezelés csak akkor lehet sikeres, ha az adóügyi és más könnyítések illeszkednek a krízis súlyához. Könnyen belátható, hogy ha az állami segítség kisebb a szükségesnél, akkor eredménytelen lesz, ha viszont túlzó, úgy a költségvetést érintheti rosszul, felborulhat az egyensúly.

Az adóügyi államtitkár szerint az adatok mindenképpen biztatók, azt mutatják ugyanis, hogy a magyar gazdaság egyik legfontosabb mozgatórugója, a belső fogyasztás, ha nem is zökkenőmentesen, de kimászik a gödörből. Izer Norbert megjegyezte: a vállalkozások forgalmának emelkedése mellett a munkahelyek száma is kezd visszakapaszkodni a korábbi szintre, és a bérek növekedése is tovább tart idehaza.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.