[:en]Cleaning companies are in trouble, spreading home office is a major challenge for them. More and more office buildings are canceling the service, and the remaining customers are requesting more frequent disinfection. Meanwhile, wholesalers have run out of disinfectants and what is available is sometimes offered at astronomical prices.

At a time of epidemic danger, the need for multiple-cleaned, more often disinfected rooms is increasing, and this can automatically increase the number of orders for larger companies that specialize in office cleaning.

In the current situation, however, the opposite is happening, many companies have decided to send their employees to work in a home office and close down their office buildings to prevent the infection from spreading further.

We have also inquired with several cleaning companies in the capital about the change in their practice caused by the epidemic threat. Most of them say that the picture is still very mixed. In the case of a closed office building, immediate cancellation is natural, but in places where you are still working in the office for only a few days, the five times a week’s cleaning is now only a day or two.

However, the need for disinfection has increased, with customers requesting that handles, and disinfected more frequently by cleaning company staff and using effective chemicals for the job instead of a simple wipe.

In general, cleaning companies reported that about ten percent of clients gave up work; The portfolio of cleaning companies, which are already more serious, usually has 25-30 offices, real estate, so cancellations mean 2-3 offices, and their failure to clean.

The companies – at least we interviewed – have already reported layoffs but reduced working hours.

Although less work is required, cleaning agents are still needed and now primarily disinfectants. Which is a huge shortfall.

The wholesalers supplying cleaning products have also been unavailable to our editorial office, they do not pick up the phone, they only communicate with customers in announcements on their website, apologizing for the increased delivery time and missing products. If you have an online store, you can place an order, but cash on delivery is usually not an option for hygiene reasons.[:hu]Bajban vannak a takarítócégek, a home office terjedése komoly kihívást jelent a számukra. Egyre több irodaház mondja vissza a szolgáltatást, a megmaradt megrendelők pedig gyakoribb fertőtlenítést kérnek. Közben a nagykereskedések kifogytak a fertőtlenítőszerekből és ami van, azt néha csillagászati áron kínálják.

Járványveszély idején, megnő az igény a többször tisztított, gyakrabban fertőtlenített helyiségek iránt, és ez automatikusan megemelheti a nagyobb, elsősorban irodatakarításra szakosodott vállalkozások megrendeléseink számát.

A mostani helyzetben azonban ennek az ellenkezője történik, a fertőzés tovább terjedésének megakadályozása érdekében sok cég döntött úgy, hogy alkalmazottait home office-ban való munkavégzésre küldi, és az irodaházait bezárja.

Több fővárosi takarítócégnél is érdeklődtünk, hogy praxisukban milyen változást idézett elő a járvány veszély. Többségük szerint most még igencsak vegyes a kép. Bezárt irodaház esetében természetes az azonnali visszamondás, azokon a helyeken azonban, ahol még félgőzzel, mindössze pár napot dolgoznak az irodában, ott a korábbi heti ötszöri takarítást most csak egy-két napra igénylik.

A fertőtlenítések iránti igény viszont  megnövekedett, a megrendelők azt kérik, hogy a kilincseket, fogantyúkat, kapcsolókat a takarító cég munkatársai a korábbinál jóval gyakrabban fertőtlenítsék, és a szimpla áttörlés helyett, alkalmazzanak hatékony vegyi anyagokat a munkához.

Általánosságban arról számoltak be a takarító vállalkozások, hogy az ügyfelek mintegy tíz százaléka mondta vissza a munkát; a már komolyabbnak számító takarító cégek portfóliójába általában 25-30 iroda, ingatlan tartozik, így a lemondások 2-3 irodát, azok takarításának elmaradását jelenti.

A vállalkozások – legalább is, akiket megkérdeztünk – elbocsátásokról nem, de csökkentett munkaidőről már beszámoltak.

Bár kevesebb a munka, takarítószerekre továbbra is szükség van, most pedig elsősorban fertőtlenítőszerekre. Amiből pedig óriási a hiány.

A tisztítószereket forgalmazó nagykereskedések szerkesztőségünk számára is elérhetetlennek bizonyultak, a telefont nem veszik föl, mindössze a honlapjukra kitett közleményekben kommunikálnak a vásárlókkal, elnézést kérve a megnövekedett kiszállítási időért, és a hiányzó termékekért. Ha van webáruház, a rendelés ugyan leadható, ám az utánvétes készpénzfizetés, higiéniai okokból általában nem választható opció.

F: piacésprofit[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük