[:en]The government is preparing for the second wave of the epidemic, so the Ministry of Innovation and Technology has developed a package of proposals that would make employment more flexible, with proposals expected to be decided by the government in the autumn.

Sándor Bodó, ITM’s Secretary of State for Employment Policy, spoke to the World Economy about this . Plans include expanding teleworking activities and putting the agreement between employer and employee on a new footing.

THE PLACE OF WORK WOULD BE FREELY CHOSEN IN ACCORDANCE WITH OCCUPATIONAL SAFETY REGULATIONS.

The amendment would allow the employer to contribute up to 10 percent of the current minimum wage to the overhead costs as a quasi-flat rate instead of itemized settlement. The company can also support the acquisition of the necessary assets, even under reduced tax terms, Sándor Bodó explained in the newspaper’s Friday issue.

The latest data already show that the number of registered jobseekers is declining everywhere since the June low. Nationwide, they are 25,000 fewer than a good month and a half ago. The number of new jobs is also constantly rising, the labor market is visibly starting to find itself, said Sándor Bodó.[:hu]A kormány készül a járvány második hullámára, az Innovációs és Technológiai Minisztérium ezért kidolgozott egy javaslatcsomagot, amely rugalmasabbá tenné a foglalkoztatást, a javaslatokról várhatóan ősszel dönt majd a kormány.

Erről Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára beszélt a Világgazdaságnak. A tervek között szerepel a távmunkában végezhető tevékenységek bővítése, a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodás új alapokra helyezése.

A MUNKAVÉGZÉS HELYE A MUNKAVÉDELMI ELŐÍRÁSOK BETARTÁSÁVAL SZABADON VÁLASZTHATÓVÁ VÁLNA.

A módosítás lehetőséget adna arra, hogy a tételes elszámolás helyett a munkáltató kvázi átalányként a mindenkori minimálbér összegének 10 százalékáig járuljon hozzá a rezsiköltségekhez. A szükséges eszközök beszerzését is támogathatja a cég, akár kedvezményes adózási feltételek mellett – fejtette ki Bodó Sándor a lap pénteki számában.

A legfrissebb adatok már azt mutatják, hogy a júniusi mélyponthoz képest mindenhol csökken a regisztrált álláskeresők száma. Országosan 25 ezerrel vannak kevesebben, mint bő másfél hónappal ezelőtt. Az új álláshelyek száma is folyamatosan emelkedik, a munkaerőpiac láthatóan kezd magára találni – mondta Bodó Sándor.

 [:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.