[:en]According to a recent analysis, global GDP could fall to as little as half to one percent this year. The epidemic is particularly affecting Chinese and emerging Asian economies.

According to Atradius Credit Insurance analysis, the coronavirus epidemic arrived at the worst possible time, as this year was already the worst in the world economy since the financial crisis. Before the epidemic, global economic growth was estimated at 2.5 percent, which would have been the lowest GDP growth since 2008, and this is what is now expected to be a recession.

If the epidemic goes on…

According to Balad Vanek, Atradius’ director of state, the most pessimistic scenarios are based on failure to curb the epidemic until early summer.

“While the Chinese data on the spread of the disease is encouraging, even China is far from saying that everything has returned to the old wheel. China is the number one manufacturing place in the world, and as China’s demand for production declines, the world will feel it. For example, China used 55 percent of the world’s copper production last year, or 70 percent of iron ore, but imports have plummeted due to the epidemic. As a result, commodity prices have fallen already, with copper by 18 percent and iron ore by 10 percent since January, ”said the president, who said the negative effects will also come from Chinese suppliers.

Factory closures have led to a decline in production, which means that China supplies fewer finished and semi-finished products to its partners, which results in shortages.

Most bankruptcies can be in China

Credit analysts expect the coronary epidemic to lead to a dramatic increase in bankruptcies in the global economy this year. Before the epidemic, the global bankruptcy rate was estimated to be 2.3 percent by 2020, but it had to be adjusted to 3.2 percent. Most bankruptcies are expected in China (4.5 percent) and Asia (3.3 percent). The default rate is expected to be 2 percent in the eurozone and 1.8 percent in the United States. The shock mainly affects the automotive industry, the electronics industry, but tourism, aviation and the banking sector are also affected.[:hu]Egy friss elemzés szerint akár mínusz fél-egy százalékra is eshet a globális GDP az idén. A járvány elsősorban a kínai és a fejlődő ázsiai gazdaságokat sújtja.

Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint a lehető legrosszabbkor érkezett a koronavírus-járvány, mivel az idei év a világgazdaságban eleve a leggyengébbnek ígérkezett a pénzügyi válság óta. A járvány előtt a globális gazdasági bővülést 2,5 százalékra becsülték, ami a legalacsonyabb GDP-növekedés lett volna 2008 óta, és ez az, ami helyett most recesszióra lehet számítani.

Ha elhúzódik a járvány…

Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója szerint a legpesszimistább forgatókönyvek abból indulnak ki, hogy nem sikerül megfékezniük a járványt a nyár elejéig.

„Bár biztatóak a kínai adatok a betegség terjedésével kapcsolatban, még Kína is messze van attól, hogy kijelenthesse: minden visszaállt a régi kerékvágásba. Kína a világ első számú gyártóhelye, és ha csökkennek a kínai igények a termeléshez, azt az egész világ megérzi. Például tavaly Kína használta fel a világ réz-kitermelésének 55 százalékát, vagy a vasérc 70 százalékát, de a járvány miatt jelentősen visszaesett az import. Ezért a nyersanyagárak máris estek, a rézé 18 százalékkal, a vasércé 10 százalékkal január óta” – mondta az országigazgató, aki szerint a negatív hatások a kínai szállítók oldaláról is jelentkeznek.

A gyárbezárások nyomán csökkent a termelés, így Kína kevesebb készterméket és félkész-terméket szállít a partnereinek, ahol emiatt hiány keletkezik.

A legtöbb csőd Kínában lehet

A hitelbiztosító elemzői azt várják, hogy a koronavírus-járvány miatt az idén drámaian megnő a csődök száma a világgazdaságban. A járvány előtt 2,3 százalékra becsülték a globális csődölési rátát 2020-ra, de ezt már 3,2 százalékra kellett módosítani. A legtöbb csődre Kínában (4,5 százalék) és Ázsiában (3,3 százalék) kell számítani, Az eurózónában várhatóan 2 százalék lesz a bedőlések aránya, az Egyesült Államokban pedig 1,8 százalék. A sokk főleg az autóipart, az elektronikai ipart érinti, de a turizmus, a repülés és a bankszektor is megsínyli a járványt.

 

piacesprofit / peterwittlin[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.