[:en]The European Commission has recommended that EU member states not provide financial support to companies that can be linked to countries on the EU list of non-cooperating countries and territories, the EU commission said.

Competition Commissioner Margrethe Vestager said the restrictions would also apply to companies convicted of serious financial crimes, including financial fraud, corruption or non-payment of tax and social security obligations.

According to him, the purpose of the recommendation is to provide guidance to Member States on how to set the conditions for financial assistance to prevent mismanagement of funds and to strengthen safeguards against tax fraud in the EU, in line with EU law. By harmonizing restrictions on financial support, member states can also avoid disparities and distortions within the single market, he said.

According to a model in line with EU law, state aid can be prevented from being used for tax fraud, tax evasion, tax evasion or money laundering, or for financing terrorism.

Economic Policy Commissioner Paolo Gentiloni said the EU committee is also proposing exceptions to the restrictions to protect honest taxpayers, which should be applied under strict conditions.

Even if a company is linked to jurisdictions on the EU list of non-cooperating countries and territories, it should still be able to benefit from financial support in certain circumstances. This may be the case, for example, if the company can prove that it has paid the tax in a lawful manner in a Member State in a given period, or if it has an actual economic activity in a listed country. Member States should introduce appropriate sanctions in order to dissuade applicants from providing false or inaccurate information.

Member States must also agree on reasonable requirements for businesses to prove that they do not have jurisdiction over jurisdictions on the EU list of non-cooperating countries and territories, the EU commissioner said.[:hu]Az Európai Bizottság azt ajánlotta az Európai Unió tagállamainak, hogy ne nyújtsanak pénzügyi támogatást az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékében szereplő országokhoz kapcsolható vállalkozásoknak – közölte az uniós bizottság.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos azt közölte, hogy a korlátozások azokra a vállalkozásokra is vonatkozzanak, amelyeket súlyos pénzügyi bűncselekményekért, többek között pénzügyi csalásért, korrupcióért vagy az adó- és társadalombiztosítási kötelezettségek megfizetésének elmulasztásáért ítéltek el.

Tájékoztatása szerint az ajánlás célja egyrészt iránymutatás nyújtása a tagállamoknak arra vonatkozóan, hogy miként állapítsák meg a pénzügyi támogatás feltételeit a pénzeszközök hűtlen kezelésének megelőzése érdekében, másrészt pedig az adóvisszaélések elleni biztosítékok megerősítése az unióban, az uniós jogszabályokkal összhangban. A pénzügyi támogatásra vonatkozó korlátozások összehangolásával a tagállamok egyúttal az egységes piacon belüli eltérések és torzulások kialakulását is elkerülhetik – közölte.

Az uniós jogszabályokkal összhangban álló minta alapján megakadályozható, hogy az állami támogatásokat adócsalásra, adókijátszásra, adókikerülésre vagy pénzmosásra, illetve terrorizmus finanszírozására használják fel – tette hozzá.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos azt mondta, az uniós bizottság a becsületes adófizetők védelme érdekében a korlátozások alóli kivételeket is javasol, amelyeket szigorú feltételek mellett kell alkalmazni.

Még ha egy vállalkozás az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékében szereplő joghatóságokhoz kapcsolódik is, bizonyos körülmények között továbbra is biztosítani kell számára a pénzügyi támogatás igénybevételének lehetőségét. Ez lehet a helyzet például akkor, ha a vállalkozás bizonyítani tudja, hogy egy adott időszakban szabálykövető módon fizette az adót a tagállamban, vagy ha tényleges gazdasági tevékenységet folytat a listán szereplő országban. A tagállamoknak megfelelő szankciókat kell bevezetniük annak érdekében, hogy eltántorítsák a kérelmezőket a hamis vagy pontatlan információk megadásától.

A tagállamoknak emellett meg kell állapodniuk azokról az észszerű követelményekről, amelyek alapján a vállalkozásoknak bizonyítaniuk kell, hogy nem állnak kapcsolatban az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek európai uniós jegyzékében szereplő joghatóságokkal – közölte az uniós biztos.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük