[:en]Hungary – On Tuesday night, hundreds of thousands of decrees were published in the Hungarian Gazette containing details of a moratorium on loan repayments. The point is that no interest is charged at the time of the moratorium, and that the maturity is extended so that the amount of the installment is unchanged over the term of the term. What’s new is that the government is extending the discount to employer loans and the asset management program.

This states, inter alia, that

capital debt may not be increased by the amount of interest outstanding during the moratorium on payment or after the moratorium has expired.

The interest accrued during the payment moratorium, together with the installments due during the remaining term of the payment, should be paid in equal annual installments after the expiry of the payment moratorium, the government has decided.

After the payment moratorium has expired, the maturity is extended so that the sum of the installments due and the interest payable in installments under the payment moratorium do not exceed the amount of the installments under the original contract – the next essential point of the Regulation. Furthermore, it has been decided that the rules on interest should be applied properly to the fees.

There is also the issue that the guarantee fee for a baby loan should be released for the duration of the payment moratorium.

THE DECISIONS ARE EFFECT FROM WEDNESDAY.

In parallel with the publication of the decree, the Ministry of Finance issued a statement that the new decision will bring further relief to the creditor. The primary purpose of the regulation is to help customers with a credit moratorium not only this year, but also next year, when payment obligations resume.

DO NOT BECOME IMPORTANT BUTTER FOR BACKGROUND PAYERS FOR MORATORY CUSTOMERS. THEREFORE NO INTEREST INCLUDES INTEREST RATE DURING THE MORATORIUM, WHICH RELEVANTLY REDUCES BORROWERS.

The ministry emphasizes that “the additional installment of the original installment of the loan previously borrowed will not be increased from 1 January 2021.

Other loans are subject to relief

THE GOVERNMENT WILL ALWAYS EXTEND THE DISCOUNTED LOANS TO EMPLOYEE LOANS, AND TO THE NATIONAL ASSET MANAGEMENT PROGRAM.

Employer loans are also subject to a deferral of payment, meaning that until December 31, 2020, employees are not required to repay the loan amount or interest to their employer.

Participants in the National Asset Management Program receive not only deferred payment for the purchase price installment and the rent payment, but also housing, as the company cannot terminate the lease due to non-payment.[:hu]Magyarország – Kedd éjszaka jelent meg a százezrek által várt rendelet a Magyar Közlönyben, amely a hiteltörlesztési moratórium részletszabályait tartalmazza. Ezek lényege, hogy a moratórium idején nem számítható fel kamatos kamat, valamint hogy a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan. Újdonság, hogy a kedvezményt a munkáltatói kölcsönökre és az eszközkezelő programra is kiterjeszti a kormány.

Ez kimondja többek között, hogy tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni.

A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni – döntött a kormány.

A fizetési moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét – olvasható a rendelet következő lényeges pontja. Továbbá az is eldőlt, hogy a kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is.

Olyan részletkérdés is szerepel a pontok között, miszerint a babaváró kölcsön esetén fizetendőkezességvállalási díját a fizetési moratórium fennállásának időtartama alatt elengedik.

A DÖNTÉSEK SZERDÁTÓL HATÁLYOSAK.

A rendelet megjelenésével párhuzamosan közleményt adott ki a Pénzügyminisztérium, miszerint az új döntés további könnyítést hoz a hiteleseknek. A szabályozás elsődleges célja az, hogy a kormány a hitel-moratóriummal élő ügyfeleket ne csak idén, hanem jövőre is, amikor újraindul a fizetési kötelezettség, akkor is segítse.

A MORATÓRIUMMAL ÉLŐ ÜGYFELEK RÉSZÉRE NE VÁLJÉK ELVISELHETETLEN TEHERRÉ A KÉSŐBBI, ÚJRAINDULÓ FIZETÉS. ÍGY TÖBBEK KÖZÖTT NEM SZÁMÍTHATÓ FEL KAMATOS KAMAT A MORATÓRIUM IDEJÉN, AMELY JELENTŐSEN KÖNNYÍTI AZ ADÓSOK TERHEIT.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy “további segítséget jelent az is, hogy 2021. január 1-jétől a korábban felvett hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet. A futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan”.

Más hitelekre is vonatkozik a könnyítés

A KORMÁNY MÉG TOVÁBB BŐVÍTI A KEDVEZMÉNY ALÁ ESŐ HITELEK KÖRÉT A MUNKÁLTATÓI KÖLCSÖNÖKKEL, ILLETVE AZT A NEMZETI ESZKÖZKEZELŐ PROGRAMRA IS KITERJESZTI.

A munkáltatói kölcsönökre is érvényes a fizetési haladék, vagyis 2020. december 31-ig a munkavállalóknak se a kölcsön összegét, se annak kamatát nem kell visszafizetniük a munkáltatójuknak.

Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevőknek a mellett, hogy a vételár-részletfizetésére és a bérleti díjfizetési kötelezettségre fizetési halasztást kapnak, a lakhatása is biztosított, ugyanis a cég – a nem fizetés miatt – nem mondhatja fel a bérleti szerződést.

F: portfolio[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.