[:en]The Parliament decided on several important tax changes, of which András Tállai, Parliamentary State Secretary of the Ministry of Finance, said to the Hungarian Nation: they affect a fairly large group of businesses and individuals and serve competitiveness, economic restart and abuse.

For example, the administrative burden on businesses has been reduced at several points. “We have freed domestic economic operators from one of their most complex tasks, the obligation to top up. Last year, there was no need to top up the corporate tax, and this year, as a result of the amendment adopted yesterday, the obligation in the local business tax will also be abolished. Thus, companies can continue to manage HUF 80-85 billion for five months, and in December it will be enough to focus only on serving customers, ”the Secretary of State said.

Among the significant facilitations, he also mentioned that sole proprietors can write off the amount of the development reserve up to the total amount of profit instead of the current fifty percent. In addition, the fact that next year the electronic road traffic control system, the so-called ekera, will only have to be notified in the case of the transport of risky products, will bring a significant reduction in administrative burdens to roughly 150,000 businesses.

Even more may be affected by the itemized tax of small tax companies, ie the modification of the rules of kata, the essence of which is to pay an extra, forty percent tax if a kata entrepreneur invoices a business partner an amount of more than three million forints a year. “The provisions also help to protect jobs and create new ones, as at present fair players are not able to compete with larger companies that employ their employees as catastrophes instead of employment,” said András Tállai. He added that as a result of the amendment, “forty billion extra revenues could come next year, while decent businesses could gain even more”.

Certain changes also affect individuals. “In the European Union, Hungarian social security requires one of the smallest amounts in order for taxpayers to have access to the health care system, but it is not fair for paying members to fund non-paying benefits as well. That is why last year the legislature adopted the new, fairer social security rules, ”said András Tállai, adding that the parliament has now“ fine-tuned this system of rules ”. As a result, instead of the previous three, those in arrears will have six months to settle the missing amounts. On the other hand, no one can be excluded from benefits just because they do not have a valid domestic address. The State also supports, by tax exemption.

András Tállai pointed out that the law guarantees free state health care to the socially deprived, just as it does to pensioners, students and expectant mothers.[:hu]Több lényeges adóügyi változtatásról is határozott az Országgyűlés, ezekről Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek nyilatkozva úgy fogalmazott: a vállalkozások és a magánszemélyek meglehetősen nagy csoportját érintik, és egyszerre szolgálják a versenyképességet, a gazdaság újraindítását és a visszaélések visszaszorítását.

A vállalkozások adminisztrációs terhei például több ponton csökkentek. “Megszabadítottuk a hazai gazdasági szereplőket az egyik legbonyolultabb feladatuktól, a feltöltési kötelezettségtől. Tavaly már nem kellett feltölteni a társasági adót, idén pedig – a tegnap elfogadott módosítás nyomán – a helyi iparűzési adóban is megszűnik a kötelezettség. Így a cégek öt hónappal tovább gazdálkodhatnak 80-85 milliárd forinttal, és decemberben elegendő lesz csupán az ügyfelek kiszolgálására koncentrálniuk” – fogalmazott az államtitkár.

A lényeges könnyebbségek között említette meg azt is, hogy az egyéni vállalkozók a fejlesztési tartalék összegét az eddigi ötven százalék helyett a nyereség teljes összegéig leírhatják. Emellett nagyjából 150 ezer vállalkozásnak hoz jelentős adminisztrációs tehercsökkentést, hogy jövőre az elektronikus közúti áruforgalmat ellenőrző rendszerben, az úgynevezett ekáerben már csak a kockázatos termékek szállítása esetén kell bejelentést tenni.

Még többeket érinthet a kisadózó vállalkozások tételes adója, vagyis a kata szabályainak módosítása, amelynek lényege, hogy extra, negyvenszázalékos adót kell fizetni, ha a katás vállalkozó egy üzletfelének hárommillió forintnál nagyobb összeget számláz ki egy évben. “A rendelkezések a munkahelyek megvédését és újabbak létrejöttét is segítik, hiszen jelenleg a tisztességes szereplők nem képesek felvenni a versenyt azokkal a nagyobb cégekkel, amelyek munkajogviszony helyett katásként foglalkoztatják dolgozóikat” – mondta Tállai András. Hozzátette, hogy a módosítás nyomán “negyvenmilliárdos pluszbevétel érkezhet jövőre, a tisztességesen működő vállalkozások ugyanakkor még többet nyerhetnek”.

Bizonyos változtatások a magánszemélyeket is érintik. “Az Európai Unióban a magyar társadalombiztosítás kéri el az egyik legkisebb összeget azért, hogy az adófizetők hozzáférhessenek az egészségügyi ellátórendszerhez, de az nem fair, hogy a fizető tagok finanszírozzák a nem fizetők ellátásait is. Ezért fogadta el tavaly a törvényhozás az új, igazságosabb társadalombiztosítási szabályokat” – hangoztatta Tállai András, hozzátéve: a parlament most “elvégezte e szabályrendszer finomhangolását”. Ennek nyomán a korábbi három helyett hat hónapjuk lesz a késedelembe esőknek a hiányzó összegek rendezésére. Másrészt senki nem eshet ki az ellátásra jogosultak köréből csak azért, mert nincs érvényes belföldi lakcíme. Az állam továbbá adómentességgel támogatja, ha más (például az előző munkáltató vagy az önkormányzat) megfizeti az érintett helyett az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Tállai András rámutatott: a szociálisan rászorulóknak a törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást, éppen úgy, mint a nyugdíjasoknak, a diákoknak és a kismamáknak.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük