[:en]Hungary –

Without a personal appearance, managing tax matters is easier, faster and safer. Businesses and sole proprietors are, in any case, obliged to use electronic means, and individuals are free to decide whether to take advantage of the opportunities offered by digitization. In addition to online administration, the National Tax and Customs Service (NAV) telephone customer service is also a convenient and fast solution.

At NAV, for a long time, almost all cases can be handled online, which requires all individuals to have only a CAI identification (customer gate registration, e-ID, telephone identification). In addition to being a basic requirement today, electronic administration and communication significantly speeds up communication between the customer and the office. There is no need to queue at the post office for either receiving a document or sending a response.

Instead of visiting customer services, it is worthwhile to use NAV’s online services. Businesses can submit their tax returns, track payments, fulfill multiple reporting obligations through eBEV, but they also report their tax reporting issues through this channel. Electronic tax, income, and residence certificates are also available.

Many tax matters can be dealt with easily with just one phone call. All you need to do is deal with a customer identification number (PIN) or a partial code phone identification.

The easiest way to obtain a Customer Identification Number is from NAV on the TEL form. This includes, among other things, corrections to false returns, tax, income and resident claims, tax-payroll transfers, tax account information, mailing address or health care contribution payments.

The toll-free telephone number for the NAV Customer Information and Administration System is 06-80 / 20-21-22, Monday to Thursday, 8:30 am to 4:00 pm, and Friday 8:30 am to 1:30 pm.

General information can be requested without prior registration at the NAV Info Line, 1819, also toll-free.

Detailed information on the NAV website is available in the 32nd booklet on e-administration and 33 in the telephone directory system.[:hu]Magyarország –

Személyes megjelenés nélkül egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb az adóügyek intézése. A gazdálkodó szervezeteknek és az egyéni vállalkozóknak egyébként is kötelező az elektronikus út, a magánszemélyek pedig szabadon dönthetnek, hogy élnek-e a digitalizáció adta lehetőségekkel. Az online ügyintézés mellett ugyancsak kényelmes és gyors megoldást jelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) telefonos ügyfél szolgálata is.

A NAV-nál már jó ideje, csaknem minden ügy online is intézhető, amihez a magánszemélyeknek mindössze KAÜ-azonosításra van szükségük (ügyfélkapus regisztráció, e-személyi igazolvány, telefonos azonosítás). Az elektronikus ügyintézés és kapcsolattartás amellett, hogy napjaink alapvető elvárása, jelentősen gyorsítja is a kommunikációt az ügyfél és a hivatalok között.Nem kell sorban állni a postán sem egy irat átvételénél, sem a válasz feladásánál.

Az ügyfél szolgálatok felkeresése helyett tehát érdemes igénybe venni a NAV online szolgáltatásait. A vállalkozások az eBEV-en keresztül küldhetik be adóbevallásukat, nyomon követhetik befizetéseiket, eleget tehetnek többféle adatbejelentési kötelezettségnek, de a bevallásukkal kapcsolatos problémákról is ezen a csatornán keresztül értesülnek.Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással a magánszemélyek elfogadhatják az adóbevallási tervezetüket, online keresetkimutatást vagy akár elveszett adókártya pótlását is igényelhetik.Elektronikusan adó- jövedelem- és illetőségigazolás is kérhető.

Számos adóügy intézhető egyszerűen, egy telefonhívással is. Konkrét ügyek intézéséhez mindössze ügyfél azonosító-szám (PIN-kód) vagy részleges kódú telefonos azonosítás szükséges.

Ügyfél azonosító-szám legegyszerűbben ügyfélkapun igényelhető a NAV-tól a TEL nyomtatványon. Telefonon többek között javítható a hibás bevallás, kérhető adó-, jövedelem- és illetőség, adónemek közötti átvezetés, tájékoztatás az adószámla-egyenlegről, bejelenthető a levelezési cím vagy egészségügyi szolgáltatási járulék fizetés.

A NAV Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszer ingyenesen hívható telefonszáma a 06-80/20-21-22, amely hétfőtől csütörtökig 8:30-tól 16 óráig, pénteken 8:30-tól 13:30-ig hívható.

Általános tájékoztatás előzetes regisztráció nélkül is kérhető a NAV Infóvonalán, a szintén ingyenesen hívható 1819-es telefonszámon.

Részletes tájékoztatás a NAV honlapján olvasható az e-ügyintézésről a 32., a telefonos ügyintéző rendszerről a 33. számú információs füzetben.

 

Forrás: Origo[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük