Nagy-Britannia október közepén terjesztett javaslatot az Európai Unió elé az észak-írországi protokoll módosítására. David Frost brit Brexit-ügyi államtitkár utalást tett arra, hogy megállapodás elmaradása esetén a brit kormány akár egyoldalúan felfüggesztheti a protokoll végrehajtását.

Maros Sefcovic pénteken, miután megbeszélést folytatott David Frosttal az északír protokollal kapcsolatos vitákról, sajtótájékoztatóján kijelentette: egy ilyen lépés instabilitáshoz és kiszámíthatatlansághoz vezetne Észak-Írországban. Emellett pedig komoly következményei lennének az EU és Egyesült Királyság kapcsolataira nézve is, mivel az a jegyzőkönyv végrehajtására irányuló konszenzusos megoldásra irányuló uniós erőfeszítések elutasítását jelentené – mondta.

Az uniós biztos hangsúlyozta, noha az Európai Bizottság intenzíven dolgozik azon, hogy közeledjenek az álláspontok, az uniós bizottság ez idáig nem látott semmilyen előremutató lépést az Egyesült Királyság részéről.

Közölte, a megoldás érdekekében az brüsszeli testület fenntartja a vámellenőrzések könnyítését szolgáló javaslatát. Az úgynevezett “gyors sávok” létrehozásának köszönhetően a vámokkal kapcsolatos bürokrácia felére csökkenne, jelentős könnyebbséget biztosítva a helyszíni szolgáltatók számára – mondta. Tájékoztatása szerint az intézkedés a Nagy-Britanniából származó Észak-Írországban fogyasztott áruk széles körét érintené, hatására mintegy 80 százalékkal csökkennének a vámellenőrzések és 50 százalékkal a vonatkozó vámeljárások.

Az elmúlt napokban fellángolt, elsősorban a halászati jogosultságok ügyében Nagy-Britannia és Franciaország között kialakult viszállyal kapcsolatban Sefcovic közölte, az EU és Nagy-Britannia kereskedelmi és együttműködési megállapodása egyértelműen fogalmaz: az Egyesült Királyság felségvizein engedélyezni kell a halásztatot. Ez azt jelenti, hogy minden jogosult francia hajónak halászati engedélyt kell kapnia – húzta alá.

A megbeszélések szakértői szinten november 12-én, Londonban folytatódnak – tájékoztatott az uniós biztos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük