[:en]

Small manufacturing firms in Northern Ireland will now qualify for a £10,000 coronavirus support grant.

The grant will be available to 2,500 firms, the economy minister confirmed.

It was originally to be paid to firms that qualify for small business rates relief with a rateable value of less than £15,000.

Small manufacturing firms did not qualify because they are covered by a different rates relief known as industrial derating.

Companies which had previously applied to the scheme received an email confirming eligibility, saying the earliest date to expect payment is 22 April.

More than 14,000 payments have already made to businesses who applied for the £10,000 grant.

Meanwhile, the economy minister says applications for a larger grant scheme of £25,000 for those in retail, hospitality and tourism will open on Monday April 20th.

Applications will take 15 working days, subject to eligibility.

Both schemes will close on 20 May.

A “hardship” fund is also being set to support businesses currently falling through the cracks, not eligible for existing support.

Details of the fund are expected at a later date.[:hu]

Az észak-írországi kis gyártócégek most 10 000 font sterling koronavírus támogatásra jogosultak.

A támogatás 2500 vállalkozás számára lesz elérhető – erősítette meg a gazdasági miniszter.

Eredetileg azoknak a cégeknek kellett fizetni, amelyek jogosultak kisvállalkozói adókedvezményekre, és amelyek adóköteles értéke kevesebb, mint 15 000 font.

A kis gyártó cégek nem voltak jogosultak, mert eltérő mértékű adókedvezményt élveznek, az úgynevezett ipari árfolyam-csökkentést.

Azok a vállalatok, amelyek korábban már igénybe vették a támogatási rendszert, e-mailt kaptak, amelyben megerősítették a támogathatóságot, és azt állították, hogy a kifizetés várható legkorábbi időpontja április 22..

Már több mint 14 000 kifizetést folyósítottak azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a 10 000 font összegű támogatásra jelentkeztek.

Eközben a gazdasági miniszter szerint április 20-án, hétfőn nyílik meg a 25 000 fontot meghaladó nagyobb támogatási program iránti kérelem a kiskereskedelem, a vendéglátás és az idegenforgalom területén.

A pályázatok 15 munkanapot vesznek igénybe, a jogosultság függvényében.

Mindkét rendszer május 20-án zárul le.

Szükség van egy „nehézségekkel járó” alap létrehozására is, hogy támogassák azokat a vállalkozásokat, amelyek jelenleg áttörik a repedéseket, és amelyek nem jogosultak a meglévő támogatásra.

Az alap részletei később várhatóak.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.