[:en]Rural micro, small and medium-sized enterprises can claim up to HUF 153 million for digital and technology development and capacity expansion. Up to 50 percent of the resources allocated to developments can be spent on IT development, for which the advisory network of the Modern Enterprise Program can also provide professional assistance to company managers. Experts audit for free, meaning they assess a company’s digitization needs and provide personalized advice on appropriate improvements.

Due to the coronavirus epidemic, most businesses went through a rapid process of forced digitization in a matter of weeks. Companies have had to embark on a path of digital development forced by the epidemic, either by changing profiles or just expanding their services. The extraordinary transition and working from home have made the Hungarian players more flexible, and the more IT-advanced companies have been in a better position in recent months. Many, on the other hand, have not been able to deal with developments so far due to a lack of resources, so they have not been able to respond to the shock-like epidemic.

They can benefit from the 33.3 billion GINOP-1.2.8-20 call for proposals, which will open from 29 May, and which can be converted into up to 70% non-refundable funding, thus helping companies to develop, expand and digitize technology. One of the key features of the tender is that, contrary to previous practices, there is no mandatory borrowing, and companies that successfully apply can win up to HUF 153.5 million.

What can the support go for? 

Companies can also use the support to purchase equipment, purchase and commission corporate governance systems, and automate administrative or manufacturing processes. It can even be used for solutions such as the creation of a webshop, which has shown during the current crisis that it can ensure the survival of retailers even when the business premises are closed. But a business that can expand sales to the Internet can also increase its sales revenue in “peacetime” and also reduce its dependence on suppliers. Application funds can also be used for digital training of employees.

Those interested are also helped by the Modern Enterprises Program of the Hungarian Chamber of Commerce and Industry: the applicant companies do not have to figure out what solutions and products they may need, as the Program provides free advice, thus taking on the lion’s share of the tender. This makes it easier for companies to navigate the many general market offerings, and consultants make company-specific suggestions and assess the purchase of tools that businesses really need. In this way, they can help any actor to become a digitally prepared business. Applicants will only be able to select from the supplier and product catalog on the Modern Enterprise Program website during their IT developments, which means for ICT solution providers that

“The IT sector is proven in tackling the crisis. Exemplary cooperation and offerings have reduced the pressure on the economy and especially on companies in times of crisis. Special thanks are due to the IT companies that have made their products, services or even their professional knowledge available to businesses in difficulty for their offers to the Digital Helpline under the Modern Enterprise Program. At the same time, it is important to emphasize that digitalisation is not a solution to crisis management, but rather a tool that can provide flexibility, business continuity and “crisis resilience” in such and extreme situations. “said Levente Czimbalmos, professional leader of the Program. The expert emphasized that the aim of the Modern Entrepreneurship Program in connection with the tender that has just been published is to enable the applicant enterprises to make confident choices and to obtain good, reliable products. This is guaranteed by the Program’s network of experts and consultants.

The involvement of expert assistance is supported by the fact that GINOP-1.2.8-20 is under constant review, so it is important that those wishing to apply respond quickly, as they decide on the order in which applications are received. The amount available for support is HUF 33.3 billion.[:hu]Digitális- és technológiafejlesztésre, kapacitásbővítésre igényelhetnek akár 153 millió forintot a vidéki mikro-, kis- és középvállalkozások. A fejlesztésekre adott forrás akár 50 százaléka informatikai fejlesztésre fordítható, melyhez a Modern Vállalkozások Programja tanácsadói hálózata szakmai segítséget is tud nyújtani a cégvezetőknek. A szakértők ingyenesen auditálnak, vagyis felmérik az adott cég digitalizációs szükségleteit, és személyre szabott tanácsokat adnak a megfelelő fejlesztésekhez.

A koronavírus-járvány miatt a legtöbb vállalkozás egy gyors kényszerdigitalizációs folyamaton ment át néhány hét alatt. A járvány által kikényszerített digitális fejlődés útjára kellett lépniük a cégeknek, akár profilt váltva vagy éppen a szolgáltatásaikat bővítve. A rendkívüli átállás, az otthoni munkavégzés rugalmasabbá tette a hazai szereplőket, az informatikailag előrehaladottabb cégek pedig előnyösebb helyzetbe kerültek az elmúlt hónapokban. Sokan viszont forráshiány miatt nem tudtak eddig a fejlesztésekkel foglalkozni, így a sokkszerűen érkező járványhelyzetben már nem is tudtak lépni.

Számukra jelenthet segítséget a május 29-től megnyíló, 33,3 Mrd keretösszegű GINOP-1.2.8-20 pályázati felhívás, mely visszatérítendő pályázati forrás akár 70 százalékban vissza nem térítendő támogatásba is átfordulhat, ezzel segítve a cégek technológiafejlesztését, kapacitásbővítését és digitalizációját. A pályázat egyik kiemelt sajátossága, hogy szemben a korábbi gyakorlatokkal, nincs kötelező hitelfelvétel, és az eredményesen pályázó cégek akár 153,5 millió forintot is elnyerhetnek.

Mire mehet a támogatás? 

A cégek az elnyert támogatást fordíthatják eszközbeszerzésre, vállalatirányítási rendszerek megvásárlására és üzembe helyezésére, az adminisztratív vagy gyártási folyamatok automatizálására is. Felhasználható akár olyan megoldásokra, mint egy webshop létrehozása, amelyről a mostani válság alatt is megmutatkozott, hogy a kiskereskedelmi szereplők túlélését biztosíthatja az üzlethelyiség zárvatartása mellett is. De az a vállalkozás, amely az értékesítést ki tudja terjeszteni az internetre is, „békeidőben” is megtöbbszörözheti az árbevételét, és csökkentheti a beszállítóktól való függését is. A pályázati források emellett akár a dolgozók digitális képzésére is felhasználhatók.

Az érdeklődőket tanácsadással is segíti a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Modern Vállalkozások Programja: a pályázó cégeknek nem kell egyedül kitalálniuk, hogy milyen megoldásokra, termékekre lehet szükségük, a Program ugyanis ingyenes tanácsadást biztosít, ezzel a pályázat oroszlánrészét is magára vállalva. A cégek így a számos általános piaci ajánlat között is könnyebben eligazodhatnak, ráadásul a tanácsadók cégekre szabott javaslatokat tesznek, és a vállalkozások számára valóban szükséges eszközök megvételét is felmérik. Így bármely szereplőt hozzásegíthetnek ahhoz, hogy digitálisan felkészült vállalkozás lehessen. A kérelmezők kizárólag a Modern Vállalkozások Programjának weboldalán megtalálható szállítói és termék katalógusból válogathatnak az informatikai fejlesztéseik során, ami az IKT megoldásszállítók szempontjából azt jelenti, hogy aki eddig nem volt Partnere a Modern Vállalkozások Programjának, vagy esetleg nem töltött még fel terméket, itt a lehetőség, hogy csatlakozzon a Programhoz.

„Az IT ágazat bizonyított a válság kezelésében. Példaértékű összefogással és felajánlásokkal csökkentették a krízishelyzetben a gazdaságra és főként a cégekre nehezedő nyomást. A Modern Vállalkozások Programja keretében működő digitális segélyvonalhoz érkezett felajánlásokért külön köszönet illeti meg azokat az IT cégeket, akik termékeiket, szolgáltatásaikat, vagy akár szakmai tudásukat elérhetővé tették a bajba jutott vállalkozások számára. Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy a digitalizáció nem a válságkezelés megoldása, de annál inkább eszköze, amely az ilyen és ehhez szélsőséges helyzetekben rugalmasságot, működésfolytonosságot, „válságállóságot” biztosíthat” – mondta el Czimbalmos Levente, a Program szakmai vezetője. A szakértő kiemelte: a Modern Vállalkozások Program célja a most megjelent pályázat kapcsán is az, hogy a kérelmező vállalkozások magabiztosan tudjanak választani és jó, megbízható termékekhez jussanak. Ehhez pedig a Program szakértői és tanácsadói hálózata jelenti a garanciát.

A szakértői segítség bevonása mellett szól, hogy a GINOP-1.2.8-20 folyamatos elbírálású, tehát fontos, hogy a pályázni vágyók gyorsan reagáljanak, mivel a kérelmek beérkezési sorrendjében döntenek a jelentkezők között. A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 33,3 milliárd forint.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.