Sokszor halljuk a hírekben, hogy valamelyik üzletembernek offshore cége van valami jó távoli helyen. E mögött az átlagember mindig valami nem egészen legális cégműködést gondol. Miért gondolják ezt sokan, mi van a háttérben?

 

Mi is az az offshore?

 

Az offshore cégek olyan társaságok, amelyek nem abban az országban végzik tevékenységüket, mint ahova bejegyezték azokat. Általában ezek a bejegyzések olyan úgynevezett adóparadicsomban történnek, ahol kedvezőbbek az adózási feltételek, egyszerűbb az adminisztráció, és különleges adatrendszerre épül. A legtöbb offshore cég célja a kevesebb adó, ezért gondolják sokan, hogy ez valami illegális dolog, így kerülik el az adófizetést a cégek. El kell oszlatnunk ezeket a negatív nézeteket, az offshore cégek teljesen legálisan, törvényes keretek között működnek. Nem hozhat létre akárki offshore céget, hiszen ismernie kell a kiválasztott állam ide vonatkozó jogszabályait, a folyamat lépéseit és a két ország adózási különbségeit. Tehát ez a fajta cégbejegyzés teljesen jogszerű és legális, jogi alapját az angolszász jogrendszer alkotja. Az offshore cégeket a legtöbb országban jól kezelik, a legnagyobb diszkréciót és jogi biztonságot adnak a tulajdonos számára. Az Európai Uniós országokra az EU jogszabályok is érvényesek, így lehetséges egy erőteljesebb ellenőrzés lehetősége, ezzel kiszűrve azokat a cégeket, akik visszaélnek az offshore adta előnyökkel, és nem jogszerűen használják a céget, hiszen számos visszaélésre van  lehetőség, de természetesen a jogi szabályoknak megfelelően működő offshore tevékenység minden államban teljesen legális, és az Európai Unió sem lép fel ellene, csak a visszaéléseket szűri ki.

 

Mire használják az offshore cégeket?

 

Ha offshore céget szeretnénk alapítani, a legfontosabb kérdés az, hogy mire szeretnénk használni, ugyanis a fentebb említett kedvező adózáson kívül több felhasználási mód lehetséges, mint például nemzetközi kereskedelmi tevékenységek, munkaerő kölcsönzés, külföldi beruházás, osztalékfizetés, üzletek adásvétele adómentesen, vagyonvédelem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.