A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnöke elmondta, hogy részben a pandémia hatására egyre nagyobb az igény az online ügyintézésre. Például, hogy videó konferencián készülhessenek az okiratok, ennek azonban számos akadálya van. Az alapvető első lépéssel, az elektromos aláírással még nagyon kevesen rendelkeznek, és így a résztvevők azonosítása sem teljesen bizonyos.

A 32. Közép-Európai Közjegyzői Kollokvium egyebek közt arra kereste a választ, hogy milyen hatással van a digitalizáció az emberi jogok érvényesülésére, és mi a jog illetve a jogalkotó szerepe az élet egyre több területén megjelenő digitalizációs folyamatokban.

Egyelőre nincsenek olyan algoritmusok, melyek biztosan ki tudják mutatni, hogy a kamera előtt ülőt nem kényszerítik – e valahogyan, akár zsarolással, akár fegyverrel. Nem látjuk, hogy van-e még valaki a szobában, vagy tényleg kettesben vagyunk-e.

A MOKK elnöke elmondta, hogy bár egyre nagyobb az igény a közokiratok elkészítése egy videó konferencia keretén belül, de ennek még van néhány akadálya, hisz abban mindenki egyetért, hogy a kamerába tartott személyes okmány nem elég az azonosításhoz. A technikai keretek Magyarországon kevés helyen biztosítják az elektronikus  azonosításra alkalmas igazolvány használatát, míg Németországban minden német állampolgárnak  elkészítik az okmányát elektromos aláírással.

Az elektronikus aláírás az első lépés ahhoz, hogy kétségen kívül meg lehessen állapítani, ki ül a másik oldalon, és hogy ilyen módon jöjjön létre az okirat. Viszont előbb-utóbb az akadályok el fognak tűnni, és lehetséges lesz az elektronikus azonosítás, illetve előtérbe kerülnek a virtuális okiratok, de a személyes eljárás is fenn fog maradni.

Az Európai Bizottság kötelezi a tagállamokat, hogy 2022. augusztus elsejéig kiigazítsák jogrendszereiket azért, hogy teljesen online eljárásokat biztosítsanak a kft.-k alakítására. Ez azt jelenti, hogy nem kell személyesen megjelenni a jogász előtt, elég  elektronikusan bemutatni az igazolványokat. Ez a rendszer már működik Csehországban, Németországban, Belgiumban és Olaszországban is. Viszont ingatlanügyleteknél szigorúan tiltják a videó konferencia használatát, ebben az esetben kötelező a személyes megjelenés.

Az Európai Bizottság olyan digitális irattárcát javasol a tagállamoknak, melynek segítségével össze tudják kapcsolni a nemzeti digitális személyazonosságukat egyéb személyi tulajdonságokkal, mint például bankszámla, diploma, jogosítvány. Ezek a tárcák lehetővé teszik. hogy minden európai polgár anélkül férjen hozzá az online szolgáltatásokhoz, hogy magánjellegű azonosítási módszereket kéne alkalmaznia.( sc)

forrás.: Piac&Profit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.