A csapból is az folyik, hogy idén novemberben rekordösszegű nyugdíjprémiumot kaphatnak az idősek. De vajon mennyit segít a nyugdíjasokon ez a juttatás? Érdemben képes javítani a helyzetükön, vagy továbbra is nagyon súlyos problémát jelent az időskori elszegényedés? Milyen vészjósló jeleket kelekre kell figyelniük a mai aktívaknak? 

Az utóbbi hetekben nagy port kavart, hogy a rendkívül erős gazdasági növekedés okán 2021. őszén rekordösszegű, akár 80 000 forintra rúgó nyugdíjprémiumot kaphatnak az idősek.  Mit érdemes tudni a nyugdíjprémiumról,  van-e reális esély arra, hogy a nyugdíjprémium révén érdemben, fenntarthatóan javuljon az idősek anyagi helyzete?

A jó hír

2021. második negyedévében az előző évihez képest 17,7 százalékkal nőtt a magyar GDP. Ehhez a kiemelkedő növekedéshez jelentős részben hozzájárult, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel korábban hasonlóan nagyot zuhant a gazdaság: így erről az alacsonyabb bázisról a korlátozások feloldásával lehetségessé vált egy rekordmértékű növekedés. Az idősek számára ez kifejezetten örömteli hír, hiszen a nyugdíjprémium összegét mindig az adott év gazdasági teljesítménye alapján határozzák meg.

Miért van szükség a nyugdíjprémiumra?

A nyugdíjprémium a nyugdíjrendszer egyik kiegészítő, méltányossági eleme, amelynek keretein belül az idősek is élvezhetik az erős gazdasági teljesítmény előnyeit. 2010-től kezdődően ugyanis megszűnt a svájci indexálás, tehát azóta kizárólag az inflációt veszik figyelembe az éves rendszeres nyugdíjemelés megállapításakor, a gazdasági növekedés mértékét pedig már nem. Ennek következtében az utóbbi évtizedben a nyugdíjak drasztikusan leszakadtak a bérektől: 2010- ben még az átlagbér 73 százalékát tette ki az átlagnyugdíj, míg 2020-ra ez a szám 56 százalékra zuhant.

 

Hogyan lehet idén rekordösszegű a nyugdíjprémium?

A nyugdíjprémium intézménye ezt a jövedelmi egyenlőtlenséget tudja némiképp enyhíteni. Az egyszeri juttatás összegének megállapításakor az éves várható GDP-növekedést veszik figyelembe: az idősek a novemberi nyugdíjuk egynegyedének (de legfeljebb 20 000 forintnak) annyiszorosát kapják, ahány százalékponttal a gazdasági növekedés mértéke meghaladja a 3,5 százalékot. A szorzó törvényi maximuma 4, azaz 7,5 százalékos (vagy afeletti) GDP-növekedés esetén jár a maximális, 80 000 forintos prémium. Az elemzői várakozások alapján elképzelhető, hogy az idei évben eléri a 7,5 százalékot a magyar gazdasági növekedés, ezáltal az idősek idén rekordösszegű juttatást kaphatnának a novemberi nyugdíjuk mellé. (A kormányzati kommunikáció egyelőre óvatosabb ennél, ők 50-56 000 forintos nyugdíjprémiumot helyeztek kilátásba.)

 

A nyugdíjprémium méltányos

Látható, hogy a maximálisan kapható prémium mértéke egyre kisebb arányát teszi ki a nyugdíjnak, ahogyan magasabb jövedelmi szintre lépünk. A legfeljebb 80 000 forintos járadékra jogosultak esetében ez az érték 100 százalék, de például az átlagnyugdíj – havi 150 000 forint – környékén már csak 53 százalék. Így a nyugdíjprémium kivételes módon olyan kiegészítő eleme a magyar nyugdíjrendszernek, amely egyúttal csökkenti is az idősek közötti jövedelmi egyenlőtlenségeket.

Megoldja-e a nyugdíjrendszer problémáit a nyugdíjprémium?

Az egyik legfőbb nyugdíjprobléma az időskori elszegényedés, hiszen egy elöregedő társadalomban az állami nyugdíj egyre kevésbé képes tisztes megélhetést biztosítani tömegek számára. Ez a jelenség többek között az idősek fogyasztási szokásait vizsgálva is megfigyelhető: a 65 év felettiek átlagosan napi 1100 firintot tudnak ételre költeni. Ezt a problémát a nyugdíjprémium nem képes megoldani: ha idén meg is valósulna a rekordösszegű kifizetés, akkor is csak havi 7 000 forint ütné az idősek markát. Mindazok pedig, akiknek a novemberi nyugdíja 80 000 forint alatt lesz (ők az összes nyugdíjas kb. 10 százalékát teszik ki), még ennél is kevesebb pénzt kapnak az erőteljes gazdasági növekedés révén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.