[:en]

Confusion over where people will have to wear face coverings must be cleared up, opposition MPs have said.

They will be compulsory in shops in England from Friday – but full guidance is yet to be published.

The government has been accused of mixed messages over whether they must be worn in takeaways.

Minister Brandon Lewis said face coverings would be mandatory when purchasing takeaway food and drink, but not if you are eating at the premises.

“If you are going into a takeaway and you are eating in somewhere that’s got a takeaway, then that is like hospitality. You are eating – it’s not practical to wear a face mask, we recognise that,” the Northern Ireland Secretary said.

“But if you are going in to buy a product and leaving again, then you are treating it like a shop and you should be wearing a face mask.”

Face coverings have been compulsory in shops in Scotland since 10 July. Shoppers are not currently required to wear them in Wales or Northern Ireland, although this is being considered.

Health Secretary Matt Hancock announced on 14 July that wearing a face covering in shops and supermarkets would be compulsory from Friday, 24 July, with anyone failing to comply facing a fine of up to £100.

Children under 11 and those with certain disabilities and conditions will be exempt, while ministers have also said the rules won’t apply to shop workers.

However, the new regulations will only be published on Thursday, less than 24 hours before they come into effect.

The Lib Dems accused ministers of “making things up as they go along”.

The criticism came after Mr Hancock and Boris Johnson’s official spokesman contradicted each other over the rules on takeaways and sandwich shops.

The health secretary said last week: “You do need to wear a face mask in Pret because Pret is a shop. If there’s table service, it is not necessary to have a mask. But in any shop, you do need a mask. So, if you’re going up to the counter in Pret to buy takeaway that is a shop.”

But the prime minister’s spokesman later said: “We will be publishing the full guidance shortly but my understanding is that it wouldn’t be mandatory if you went in, for example, to a sandwich shop in order to get a takeaway to wear a face covering.”

Liberal Democrat health spokesperson Munira Wilson called for urgent clarity for businesses and to help people feel safe.

“Clear communication is critical in a public health crisis. Instead, this confusion on guidance shows ministers simply could not organise a bun fight in a bakery,” she told the PA news agency.

“All this stinks of ministers making it up as they go along instead of listening to the experts.”

Earlier this week, Policing Minister Kit Malthouse said there was no intention for police to patrol shops to enforce the wearing of face coverings, although they could be called if customers refused to leave the premises or there was an altercation.

Met Police Commissioner Dame Cressida Dick said police in London would only enforce the rules “as a last resort” but police would attend if customers not wearing a mask refuse to leave or become “aggressive”.

Face coverings are already compulsory on public transport in England and Scotland, as well as most buses, trains and ferries in Northern Ireland.

They will be mandatory on public transport in Wales from 27 July.[:hu]

Az ellenzéki parlamenti képviselők szerint tisztázni kell azt a zavart, amelyben az embereknek arcvédõt kell viselniük.

Angliában az üzletek péntektől kötelezőek lesznek, ám a teljes útmutatást még nem tették közzé.

A kormányt vegyes üzenetekkel vádolták azzal kapcsolatban, hogy ezeket elvihetők-e.

Brandon Lewis miniszter szerint az arcfestés kötelező lesz elvihető ételek és italok vásárlásakor, de nem, ha a helyiségben eszik.

“Ha elvihető, és olyan helyiségben eszik, ahol elvihető, akkor ez olyan, mint a vendégszeretet. Eszik – nem célszerű arcmaszkot viselni, ezt felismerjük” – mondta az észak-írországi titkár.

“De ha egy terméket vásárol, és újra elhagy, akkor úgy viselkedik, mint egy üzlet, és arcmaszkot kell viselnie.”

Az arcfestés július 10-től kötelező volt a skóciai üzletekben. A vásárlóknak jelenleg nem kell Walesben vagy Észak-Írországban viselniük, bár ezt fontolgatják .

Matt Hancock egészségügyi miniszter július 14-én bejelentette, hogy az arcborítás viselése üzletekben és szupermarketekben július 24-én, péntektől kötelező lesz, és mindenki, aki nem teljesíti a 100 GBP-ig terjedő pénzbírságot.

A 11 év alatti gyermekek, valamint bizonyos fogyatékossággal és feltételekkel rendelkezők mentességet élveznek, míg a miniszterek szerint a szabályok nem vonatkoznak az üzletben dolgozókra.

Az új rendeleteket azonban csak csütörtökön teszik közzé, kevesebb, mint 24 órával azok hatálybalépése előtt.

A Lib Dems azzal vádolta a minisztereket, hogy “rendezték a dolgokat, amint végigmennek”.

A kritika azután történt, hogy Hancock és Boris Johnson hivatalos szóvivője ellentmondásban álltak az elvitelre és a szendvicsboltokra vonatkozó szabályokkal kapcsolatban.

Az egészségügyi titkár azt mondta a múlt héten: “Pretben arcmaszkot kell viselnie, mert a Pret üzlet. Ha asztali szolgáltatás működik, akkor nem kell maszkot viselnie. De minden üzletben szükség van maszkra. Tehát , ha felmegy a preti pulthoz, hogy elvihessen, ami egy üzlet. ”

A miniszterelnök szóvivője azonban később kijelentette: “Hamarosan közzétesszük a teljes útmutatást, de megértem, hogy nem lenne kötelező, ha például egy szendvicsboltba lépnének be, hogy elvihessék az arcát. fedez.”

Munira Wilson, a liberális demokraták egészségügyi szóvivője sürgette az egyértelműséget a vállalkozások számára, és segítse az embereket a biztonságban.

“A tiszta kommunikáció kritikus jelentőségű egy közegészségügyi válságban. Ehelyett ez az iránymutatásokkal kapcsolatos zavar azt mutatja, hogy a miniszterek egyszerűen nem tudtak szervezni zsemle-harcot egy pékségben” – mondta a PA hírügynökségnek.

“Mindez botladozza a minisztereket, amint végigmennek, ahelyett, hogy meghallgatnák a szakértőket.”

A hét elején Kit Malthouse rendészeti miniszter kijelentette, hogy a rendõrségnek nem áll szándékában őrizetbe venni az üzleteket az arcfedõk viselése ellen, bár felhívhatják őket, ha az ügyfelek nem hajlandók elhagyni a helyiséget, vagy bántalmazás történt.

A találkozón Dame Cressida Dick rendõrségi biztos szerint a londoni rendõrség csak “végsõ esetben” hajtja végre a szabályokat, de a rendõrség részt vesz abban az esetben, ha maszkot nem hordó ügyfelek elhagyják a távozást vagy “agresszívvé” válnak.

Az arcfestés már kötelező a tömegközlekedésben Angliában és Skóciában, valamint a legtöbb autóbusz, vonat és komp Észak-Írországban.

Július 27-től kötelezőek a walesi tömegközlekedésben.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük