Mielőtt bármilyen vállalkozásba kezdenénk, feltétlenül szükségünk lesz egy üzleti tervre, annak elkészítésére. Először azt döntsük el, kinek fog szólni.

Saját magunknak- ezt célszerű új vállalkozás indításakor, bővítéskor, esetleg profilváltáskor megejteni.

Partnereknek- ilyenkor azt kell hangsúlyozni, hogy cégünk biztos lábakon áll, a cég kapacitását, és minőségbiztosítását kell előtérbe helyezni.

Befektetőknek – ha befektetőket akarunk bevonni vállalkozásunkba, meg kell győzni őket, hogy jó helyen lesz a pénzük, ezesetben  részletesebben kell bemutatni a céget, ki kell mutatni, hogy a befektetés meg fog térülni..

Kiadások

A kiadásokat számoljuk a bevételektől függetlenül. Vegyük sorra a fix kiadásokat, például egy kozmetika esetében a bérleti díjat, a rezsit. A becsült forgalom alapján meghatározhatjuk az anyagköltségeket, amiket munkánk során használunk. Ezen kívül tartalékoljunk valamennyit felújításra, fejlesztésre.

Bevétel

A bevételt kis piackutatás után meg tudjuk becsülni. Nézzük meg, hogy a környéken, ahol a mi kozmetikánk is lesz, milyen árak vannak, milyen szolgáltatások. Azt is érdemes végiggondolni, hogy miért hozzánk jöjjenek a vendégek, miben leszünk mások a többi kozmetikához képest, mi lesz az a kicsi plusz, amitől sok visszajáró, elégedett vendégünk lesz?

Összegzés

Ha összeadtuk az összes kiadást, tegyük mellé a bevételt. Abban az esetben, ha a bevétel meghaladja a kiadást, a vállalkozás működőképes. Ha több a kiadás, nézzük át, hol tudnánk a költségekből lefaragni.
Tegyünk félre váratlan kiadásokra, hisz az ügyfelek az első időkben nem lesznek annyian, hogy beindítsák az üzletet, viszont a költségeket az első perctől fizetni kell . Gondoljunk arra is, hogy az ügyfélszerzéshez marketing eszközökre is szükség van ( pl. egy profi weboldal, hirdetések, akciók) amik nemcsak pénzbe kerülnek, hanem főleg az elején sok időt is kell áldozni rá. Ha üzleti tervünket sikerült pozitívra kihozni, bátran vágjunk bele a vállalkozásba . Érdemes arra is figyelni, hogy a bevételnek van adóvonzata, ezt ne felejtsük el, és beszéljük meg a könyvelővel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.