Saját vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja mennyibe kerül egy vállalkozás beindítása? Egy új cég alapítása, kezdő vállalkozás indítása idő- és pénzráfordítást kíván, de valamelyik cégalapítás olcsóbb, mint a többi.

Fontos tudatosítani magánvállalkozás indítása előtt, hogy a költségek nem csak pénzben mérhetőek. Egy kezdő vállalkozás felfuttatása, sikeressé tétele sok munkát és áldozatot igényel. Főleg a kezdeti időszakban jelent rengeteg időt és energiát a piacszerzés, ismertség elérése, vevőkör kialakítása. Ha az alapokat megfelelően lefektette a vállalkozó, akkor a működés rutinszerűvé válásával, esetleg alkalmazott felvételével tehermentesíteni tudja magát. Saját cég alapítása, főleg a kezdeti időszakban, figyelmet, időt és energiát vonhat el a vállalkozó kapcsolataitól, családjától.

Pénzbeli költségeket tekintve megkülönböztetjük a nyilvántartásba vételhez kapcsolódó fix költségeket és a tevékenység megkezdéséhez szükséges egyéb költségeket.

Melyek a nyilvántartásba vétel költségei? Mennyibe kerül egy vállalkozás beindításának a papírmunka része? Cégalapítás ingyen sajnos nem lehetséges. Mivel a cégbejegyzési kérelem leadásához ügyvéd közreműködése elengedhetetlen, így legalább a cégalapítás ügyvédi munkadíját ki kell fizetni. Egyéni vállalkozás indítása egyedül elvégezhető otthon, nem szükséges hozzá ügyvéd és illetékmentes – így ez ingyenes. A saját vállalkozás indítás kikerülhetetlen költsége még 5.000 forint, melyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni minden évben az indulástól kezdve a teljes fennállás alatt.

A cégformák jegyzett tőke igényétől is függ, hogy mennyibe kerül egy vállalkozás beindítása. Egyéni vállalkozás, egyéni cég és Bt. alapítás nem lehetséges jegyzett tőke nélkül, de nincsen meghatározva kötelező minimum alaptőke, melyet el kell érni. Kft.alapítás törzstőke igénye azonban törvényi szabályozás szerint legalább 3 millió forintZrt. minimális törzstőkéje pedig 5 millió forint. A cégalapítás árához hozzá kell még számolni, ha székhelyszolgáltatást kell igénybe venni, mivel nincs olyan ingatlana a vállalkozásnak, melybe a cég székhelyét bejelenthetné. Továbbá, még ha nem is végezzük a cégalapítást könyvelês igénybe vételével, kötelező előbb-utóbb könyvelő megbízása, hiszen az éves mérleget csak mérlegképes könyvelő adhatja be, így ezt is érdemes a költségek közé számolni.

Kezdő vállalkozás indításánál a tevékenység jellege és a vállalkozás célja nagyban befolyásolja, hogy mennyibe kerül egy vállalkozás beindítása. A vállalkozás indítás költségeinek listája végtelenül bővíthető, de a legszükségesebbek közé tartozhatnak (persze egyedi igények szerint) az online számlázóprogram igénybe vétele, iroda/üzem/gyár felállítása, weboldal készítése, munkavállaló felvétele és még sok egyéb. Az indulási költségeken sok megspórolható a megfelelő adónemek kiválasztásával, legális adóoptimalizálással, ehhez pedig érdemes már az alapítás előtt adótanácsadó segítségét kérni.

Vállalkozás indítása tehát cégformától és tevékenységtől függően sokba is kerülhet, ráadásul a vállalkozónak számos olyan döntést kell meghoznia, amihez esetleg kevés háttértudással rendelkezik. Ha úgy érzi szívesen vágna bele saját cég alapításába szakmai segítséggel, érdemes tisztában lenni a lehetőségekkel.

(forrás: Logosz)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.