[:en]

We wanted to let know we are here to help and offer you practical support during this difficult time of the coronavirus (COVID-19) outbreak. Its impact is touching all of our lives, and we understand that you might be worried about what it means for you and your money.

To help you know where to go for information we have created dedicated pages where you can find all the latest advice on how we can support you at lloydsbank.com/help-guidance/coronavirus

Our Lloyds Bank colleagues are working hard helping customers which means at the moment our phone lines are incredibly busy. To help us continue to support our most vulnerable and elderly customers, please only call us if it’s urgent and you haven’t been able to find the answer to your question on our information pages. If you do call, you’ll find that waiting times are longer than usual.

Managing your money online
With government advice on travel and public services updating day by day you might not always be able to visit a branch, or get through quickly on our phone lines. So it’s a good idea to make sure you’re still able to access your accounts through Internet Banking and our Mobile Banking app. Visit our website to log on, or open our app on your mobile or tablet.

We put all of our important messages on our website, Internet Banking, or the app, so by logging on regularly you’ll stay up-to-date with the latest information. When you log on to Internet Banking, please also check to make sure we have the right contact details for you, including your mobile phone number, so we can continue to keep in touch. We also text a passcode to your mobile or call your phone to make sure it’s definitely you when logging on through a web browser.

Don’t forget you can use our Mobile Banking app to manage your account:

Pay people and move money between your accounts
Pay in cheques
Freeze your card or order a new one
And more.

You might also want to use Internet Banking to set-up as many of your regular payments as you can as direct debits or standing orders. This could be an easier way of managing your payments. Find out more here.

Support if your income has been disrupted
We know these are very difficult times for everyone. If your income is disrupted by coronavirus we’ve put in place options to help you. These include no fees on missed payments, payment holidays on your mortgage or loans, and emergency access to savings. Find out more.

We appreciate that there are lots of questions from our customers at this time about the impact of coronavirus on their finances. We’re constantly updating our website with information, so please visit our help pages to find out the latest advice on a range of topics, including:

Changes to your travel plans
Dealing with cancelled events
Your rights as an employee
Helping us all stay safe
People are using the coronavirus outbreak as an opportunity to try new scams by email, call and text. If you get an email with a PDF or a link that offers advice or a cure for the virus, it’s likely to be a scam. Don’t click on any links or attachments unless you know they’re safe. To help you stay safe online you can find support and information on our website.
The health of our customers and our employees is our priority. To help stop the spread of coronavirus, please don’t visit our branches if you’re feeling unwell or are self-isolating.
We will continue to do everything we can to support you, and are committed to keeping you updated as things develop. So please do check our website for all the help that is available.

[:hu]

Azt akarta, hogy tudják, hogy itt vagyunk, hogy segítséget és támogatást nyújtunk gyakorlati ebben a nehéz időszakban a koronavírus (COVID-19) járvány. Ennek hatása megérinti az életünket, és megértjük, hogy lehet, hogy aggódnak, hogy mit jelent az Ön számára, és a pénzt.

Ahhoz, hogy segíteni tudja, hová megy a tájékoztatás hoztunk létre külön oldalt, ahol megtalálható a legújabb tanácsot, hogyan tudjuk támogatni a lloydsbank.com/help-guidance/coronavirus

A Lloyds Bank kollégák dolgoznak keményen segítenek az ügyfeleknek, amelyek segítségével az adott pillanatban mi telefonvonalak hihetetlenül elfoglalt. Hogy segítsen nekünk továbbra is támogatja a legkiszolgáltatottabb és idős ügyfelek, kérjük, csak hívjon minket, ha sürgős, és még nem sikerült megtalálni a választ a kérdésre, mi információs oldalakat. Ha nem hív, rájössz, hogy a várakozási idő a szokásosnál hosszabb ideig.

Kezelése a pénzt online
A kormány tanácsot utazási és a közszolgáltatások frissítése napra lehet, hogy nem mindig tudja, hogy látogassa meg a fióktelep, vagy átjutni gyorsan a telefonvonalat. Tehát ez egy jó ötlet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy még mindig képes hozzáférni a számlák segítségével Internet Banking és a Mobil Banking alkalmazás. Látogasson el honlapunkra , hogy jelentkezzen be, vagy nyissa meg az alkalmazás a mobil vagy tabletta.

Azt hogy minden a mi a fontos üzeneteket honlapunkon, Internet Banking, illetve az alkalmazás, így a naplózás rendszeres maradsz up-to-date a legújabb információkat. Amikor bejelentkezik az Internet Banking, kérjük, ellenőrizze, hogy megvan a megfelelő kapcsolati adatokat az Ön számára, beleértve a mobiltelefon számát, így továbbra is tartani a kapcsolatot. Mi is szöveggé egy jelszót a mobil, vagy hívja telefonos, hogy megbizonyosodjon arról, hogy határozottan, ha bejelentkezik egy web böngésző.

Ne felejtsük el, akkor használhatja a Mobil Banking alkalmazás számára a fiók kezelése:

Fizetnek az emberek, és mozog a pénz között, a számlák
Pay in ellenőrzések
Freeze kártyáját, vagy rendelni egy újat
És még .

Ön is szeretné, hogy az Internet Banking set-up, mint sok a rendszeres kifizetések, mint akkor a beszedési megbízások és tartós megbízások. Ez lehet egy egyszerűbb módja kezelésének a kifizetéseket. Bővebben itt .

Támogatást, ha a jövedelem már megzavarta
Tudjuk, hogy ezek nagyon nehéz időkben mindenki számára. Ha a jövedelem megzavaró koronavírus általunk bevezetett lehetőséget, hogy segítsen. Ezek közé tartozik a díjat nem elvétett kifizetések, a fizetési szabadság a jelzálog vagy hitelek, és a segélyhívó megtakarításokat. Tudjon meg többet .

Megértjük, hogy sok a kérdés ügyfeleink ebben az időben a hatása koronavírus saját pénzügyeit. Folyamatosan frissítjük honlapunkon tájékoztatást, ezért kérjük, látogasson el a súgó oldalait , hogy megtudja a legfrissebb tanácsot számos téma, többek között:

Változások az utazási terveket
Kezelése törölt események
Az Ön jogai, mint a munkavállaló
Mindenki számára segít tartózkodás biztonságos
Ember használja a koronavírus kitörés, mint egy lehetőséget kipróbálni új csalások e-mailben, hívás és a szöveget. Ha kapsz egy e-mailt a PDF vagy egy link, amely tanácsot ad, vagy gyógyítja a vírus, akkor valószínű, hogy egy átverés. Ne kattintson olyan linkeket vagy mellékleteket, ha nem tudja, hogy biztonságban vagy. Hogy segítsen a biztonságos internetezéssel megtalálja támogatást és információt a honlapunkon .
Az egészségügyi ügyfeleink és munkatársaink a legfontosabb. Hogy segítsen megállítani a terjedését koronavírus, kérjük, ne látogassa a bankfiókban ha érzel rosszullét vagy önálló szigetelő.
Mi továbbra is mindent megteszünk, hogy támogassa Önt, és szívügyének tekinti, hogy meg frissíteni a dolgokat fejleszteni. Ezért kérjük, ne nézze meg a honlapon minden segítséget, ami elérhető.

[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.