A katás vállalkozás nem mindenki számára elérhető, jogszabályok határozzák meg, kik indíthatják el. A katások olyan kisvállalkozók, akik tevékenységük után átalányadót fizetnek, ez azt jelenti, hogy minden hónapban azonos összeget kell fizetni, amennyiben az évi bevétel nem haladja meg a 12 millió forintot. Nem kell számlákat gyűjteniük, jelentősen könnyebb az adminisztráció, ezért is nagyon közkedvelt vállalkozási forma. A jelenlegi szabályok szerint három féle átalányt fizethetünk, 25 ezer, 50 ezer és 75 ezer forintot.

Előfordulhat azonban egy Katás életében, hogy megreked a vállalkozása, el kéne gondolkozni a jövőn, vagy hosszabb szabadságra akar menni. Ha úgy döntünk, hogy vállalkozásunkban szünetet tartunk, érdemes odafigyelni néhány dologra. A kata alól akkor mentesülünk, ha adott hónap egészében szüneteltetjük a tevékenységünket. Mit jelent ez? Ha például október 3 – án jelentjük be igényünket, akkor 4 – től szünetel a vállalkozás, de attól még az októberi adót ugyanúgy be kell fizetni. Érdemes szeptember 30-án bejelenteni a szüneteltetést, és ez október 1-én lép életbe, ebben az esetben nem kell kifizetni az adót. Tehát ha nem akarunk feleslegesen fizetni, akkor igényünket ne hó közben jelentsük be, hanem előző hó utolsó napján.

 

Meddig szüneteltethetünk?

 

Minimálisan egy hónap, maximálisan két év a szüneteltetési lehetőség, de az nincs korlátozva, hogy egy évben hány hónapot szüneteltethetünk. Fontos tudni, hogy ha két éven át folyamatosan szüneteltetjük a vállalkozásunkat, és a két évet akár egy nappal is túllépjük, akkor a kata automatikusan megszűnik.

Abban az időszakban, amikor szüneteltetünk, megszűnik az egészségügyi járulék biztosításunk, hisz nem fizetjük azt. Erre az időszakra külön be kell fizetni a havi 8000 forintot.

A szüneteltetés bejelentéséhez nem kell a NAV- hoz személyesen elmenni, interneten keresztül is megoldható, a Webes Ügysegéden keresztül. A bejelentést követő napon már él a szüneteltetés. Attól a naptól nem folytathatjuk tevékenységünket, és nem állíthatunk ki számlát sem, valamint nem igényelhető adó visszaigénylés és visszatérítés sem.

Ugyanakkor ha mégis úgy döntenénk, hogy folytatjuk a tevékenységet, ennek bejelentése szintén nagyon egyszerű, és nem vesz sok időt igénybe. (sc)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.