Ismét megjelent a 2021-2027-es pályázati ciklus első bértámogatásos képzési pályázata, amelyre február 15-től lehet benyújtani a kérelmeket. A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben nehéz megfelelően képzett munkaerőt találni. Így kiemelten fontos, hogy a felhívás kedvező módosításainak köszönhetően egyedülálló lehetőséghez jutnak a cégek munkavállalóik képzésére – véli Zsuffa Ákos a Learning Innovation Kft ügyvezetője, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke.

A tavaly őszi GINOP Plusz 3.2.1–21 felhívást követően megnyílt a képzési pályázat módosított verziója. A jelenlegi pályázati ciklus első bértámogatásos képzési felhívásának célja továbbra is az, hogy a feltételeknek megfelelő vállalkozásoknak továbbadott támogatást nyújtson a munkahelyi képzések megvalósításához, ezzel növelve a termelékenységüket.A felhívás keretösszege 15 milliárd forint

Mikro- kis és középvállalkozások, valamint a nagyvállalatok pályázhatnak, területileg bárhol Magyarországon, azaz Budapesten és Pest megyében is lehet kérelmet benyújtani, amit azért fontos kiemelni, mert korábban ezek a régiók nem indulhattak minden pályázati konstrukcióban.

„Várakozásaim szerint a pályázók kimerítik majd a 15 milliárdos keretet, mivel a HR költségek növekedése és a versenyképesség erősítési kényszere miatt a munkaerőre bevonható források felértékelődnek, illetve sokkal jobbak a pályázati feltételek, mint ősszel. – emelte ki Zsuffa Ákos, a Learning Innovation Kft ügyvezetője, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke.

A szakértő akár 1000 pályázóval is számít, ugyanakkor hozzátette; akinek nem jutna a keretből, ne csüggedjen, nagy valószínűséggel bevonnak többletforrást, hiszen a 7 éves ciklusra összesen 66,5 milliárd forint áll rendelkezésre céges képzési pályázatokra.

A most megnyílt pályázatot sokkal kedvezőbb feltételekkel írták ki, mint az „elődjeit”:

 • Elszámolhatóak a projekt előkészítés és a projektmenedzsment költségei
 • Megemelt támogatási összeg, magasabb létszámok és óradíjak, könnyebben teljesíthető indikátorok
 • Nagyvállalatoknak akár maximálisan 150 millió Ft támogatási összeg /KKV-nak 75 millió/
 • ONLINE is elvégezhetőek a képzések
 • Lehetőség nyílik előleg lehívására

A támogatás összege az alábbi képzési területekre használható fel:

 • Kompetenciafejlesztés, azaz soft skill tréningek (csapatépítés, kiégés kezelése, kultúrá-erősítés/váltás stb.)
 • Infó Kommunikációs Technológiával kapcsolatos képzések
 • Idegen nyelvi képzések
 • Szakmai képzés, részszakma, egyéb szakma-specifikus ismeretek bővítése

A Learning Innovation ügyvezetője szerint a pályázóknak érdemes megvizsgálni, szem előtt tartani az alábbi szempontokat, annak érdekében, hogy érdemben profitáljanak a pályázatból:

 • Célszerű megvizsgálni az utolsó teljes (pl. covid előtti) gazdasági év felnőttképzésre és belső képzésre fordított kiadásokat, a szakmai (tovább)képzéseket, nyelvtanfolyamokat, vezetői és soft skill képzéseket.
 • A tapasztaltabb vagy speciális szaktudással rendelkező kollégák által tartott vagy spontán formában megvalósuló belső képzéseinek költségei (pl. senior szakember képzi a juniorokat) is a projekt elszámolható elemei között szerepelhetnek.
 • Az eddig forrás hiányában elmaradt, de a jövőben szükséges képzések is bevonhatóak a projektbe (drága képzés és/vagy új technológia és/vagy belső átképzés miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.