[:en]

As a considerable part of the world economy suddenly froze as a result of the epidemic, starting a new business is likely to seem like a distant goal to many. Nevertheless, historical experience shows that many successful companies were born during major crises.

While this may sound strange at first, historical experience suggests that uncertain periods like the present are a fertile breeding ground for starting new businesses.

The coronavirus epidemic provides an opportunity for entrepreneurs to get their ideas up and running in a number of ways , Jan Janmer, a partner at venture capital firm Index Ventures, told CNBC .

Hammer highlighted, looking only at the period 2008-2010, a number of successful and viable businesses have emerged from the recession.The specialist has cited companies such as Just Eat, a food delivery company, or Adyen, which travels in payment systems, and TransferWise, for example, over the past decades. These companies were founded in 2001, 2006, and 2011.

In contrast, it can be argued that while the ideas were undoubtedly conceived in a period of crisis, it took an upswing economic cycle for companies to be truly successful. If, on the other hand, we look further in time, it is clear that giants such as General Motors, IBM or HP have all grown out of crises. And from the recent past, stars like Uber or Pinterest also launched during the 2008 crisis.

In addition, analysts interviewed by CNBC say the current situation in itself could provide favorable opportunities if we look further away from direct shocks. On the one hand, roughly 35 percent of American workers, for example, are freelancers, whose employment relationships can now be severely rearranged. What’s more, the epidemic has boosted project-based work anyway, which means new businesses can slam into talent.In addition, the current situation also affects the whole structure of work (for example, with the proliferation of teleworking), which is an exciting challenge.

Added to this are factors such as falling office space prices, which can also help a young business, and a transformation in consumer trends (a jump in online time) that new companies can take advantage of.

It may also be a direct effect that many young companies may focus on areas such as healthcare and pharmaceuticals. Simply because only the last few weeks have raised problems in which there is an economic opportunity.

Finally, analysts interviewed stressed thatawareness is becoming more visible not only on the side of company managers but also on the side of employees.Consequently, it will also matter a lot in the labor market how much actors feel in the next period that they are creating something valuable with their work.[:hu]

Ahogy a járvány következtében a világgazdaságnak egy tekintélyes része hirtelen befagyott, az új vállalkozás indítása valószínűleg sokak számára távoli célnak tűnik. Mindazonáltal a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy számos sikeres cég született meg nagy válságok idején.

Noha ez elsőre talán különösnek hangzik, de a történelmi tapasztalatok arra utalnak, hogy a mostanihoz hasonló bizonytalan időszakok termékeny táptalajt jelentenek az új cégek megalapításához.

A koronavírus-járvány ugyanis számos szempontból lehetőséget biztosít arra, hogy a vállalkozók felpörgessék az ötleteik kivitelezését – mondta a CNBC-nek Jan Hammer, az Index Ventures nevű kockázati tőkebefektető cég partnere.

Hammer kiemelte, ha csak a 2008-2010 közti időszakot nézzük, a recesszióból számos sikeres és életképes vállalkozás nőtt ki.A szakember az elmúlt évtizedekből olyan vállalatokat említett példaként, mint a Just Eat étel-házhozszállítási társaság, vagy a fizetési rendszerekben utazó Adyen, illetve a TransferWise. Ezeket a cégeket 2001-ben, 2006-ban, valamint 2011-ben alapították.

Ezekkel szemben felvethető, hogy bár az ötletek kétségkívül egy válságos időszakban fogantak meg, de kellett egy felfutó gazdasági ciklus ahhoz, hogy valóban sikeresek legyenek a vállalatok. Ha viszont távolabbra tekintünk az időben, akkor jól látszik, hogy az olyan óriások, mint a General Motors, az IBM vagy a HP mind válságokból nőttek ki. A közelebbi múltból pedig az olyan sztárok, mint az Uber vagy a Pinterest is a 2008-as válság idején indultak el.

A CNBC által megkérdezett elemzők szerint ráadásul a mostani helyzet önmagában is kedvező lehetőségeket biztosíthat, ha távolabbra tekintünk a közvetlen megrázkódtatásoktól. Egyfelől például az amerikai dolgozók nagyjából 35 százaléka szabadúszó, akiknél a munkaviszonyok most erősen átrendeződhetnek. Ráadásul a járvány egyébként is felpörgette a projekt alapú munkavégzést, ami azt jelenti, hogy az új vállalkozások lecsaphatnak a tehetségekre.Emellett a jelenlegi helyzet a munkavégzés egész struktúrájára is hatással van (például a távmunka elterjedésével), ami egy izgalmas kihívást jelent.

Ehhez jönnek még olyan tényezők, mint az irodahelyek árainak csökkenése, ami szintén segítség lehet egy fiatal vállalkozás számára, valamint a fogyasztói trendek átalakulása (az online töltött idő megugrása), amit kiaknázhatnak az új cégek.

Szintén közvetlen hatásként jelenhet meg, hogy számos fiatal társaság fókuszálhat például egészségügyi és gyógyszeripari területekre. Egyszerűen azért, mert csak az elmúlt néhány hét fölvetett olyan megoldandó problémákat, melyekben van gazdasági lehetőség.

Végül a megkérdezett elemzők azt hangsúlyozták, hogyegyre jobban látszik a tudatosság nemcsak a cégvezetők, de a dolgozók oldalán is.Következésképpen sokat számít majd a munkaerőpiacon is, hogy a következő időszakban a szereplők mennyire érzik azt, hogy a munkájukkal valami értékeset hoznak létre.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.