[:en]Since the outbreak of the coronavirus epidemic, many companies have switched to work from home as a precaution. Although the home office is more popular than ever, it is important to know that it is not the same as telecommuting. The latter is provided for in the Labor Code, according to which it is a regular activity from home, in contrast to the home office, which is for a transitional period. The latter can only be ordered unilaterally by the employer for 44 days, and for longer employment in the home office, the employee’s consent is also required.

The first wave of the coronavirus epidemic and the accompanying crawl restrictions have resulted in the home office becoming more popular than ever before, especially for jobs where daily work is done in front of a computer.

“The conditions of working in the home office should be included in the regulations and this should be agreed with the employee in advance. The employee’s attention should also be drawn to the rules for working safely at home. It is also worthwhile to agree with the employee in advance whether the devices provided by the employer to the employee for home office work can be used for private purposes or not, and where and how to store them to ensure data security, ”the expert explained, Kiss Marianna, managing director of MASC Kft.

It can also be considered an accident at work if you have an accident during your home office

Marianna Kiss also pointed out that it is not an easy task to judge whether an accident during a home office really qualifies as an accident at work, because there is currently no legal regulation on working in a home office, according to press reports, it is being prepared. the provisions of the Labor Code shall apply.

Teleworking is already based on a teleworking contract. Work performed exclusively and regularly from home on a computer, the results of which are transmitted electronically. The home office is for a transitional period, this can be ordered unilaterally by the employer for 44 days, if you want to continue working in the home office, the consent of the employee is also required.

Every accident that occurs during a home office should be thoroughly investigated, and this should be done primarily taking into account the policy that the company has established for working from home.

“It is always necessary to examine whether the accident occurred during or in connection with working from home. If a worker is shaken by a computer while working due to a computer failure, it will be an accident at work, but if he goes out to the kitchen because he also cooks soup while working and has to stir and scald himself, that will not be the case, ”said the Managing director of MASC Kft.

It is therefore understandable that the development of internal company regulations is extremely important during this period. To do this, it is worth involving external experts who can help effectively, knowing the specifics of the activity of the given employer.

MASC Ltd. can be a reliable professional partner in this field based on the experience gained during its 18 years of operation and the outstanding expertise of its employees.[:hu]A koronavírus-járvány kitörése óta rengeteg cégnél álltak át az otthoni munkavégzésre elővigyázatossági okokból. Ugyan a home office nagyobb népszerűségnek örvend, mint korábban bármikor, fontos tudni, hogy nem azonos a távmunkával. Utóbbiról a Munka törvénykönyve rendelkezik, melynek értelmében egy rendszeresen otthonról folytatott tevékenységről van szó, ellentétben a home office-szal, amely átmeneti időszakra vonatkozik. Utóbbit csak 44 napra rendelheti el egyoldalúan a munkáltató, az ennél hosszabb home office-ban történő foglalkoztatáshoz a munkavállaló beleegyezése is szükséges.

A koronavírus-járvány első hulláma és az ezzel járó kijárási korlátozások azt eredményezték, hogy a vállalkozások körében minden eddiginél népszerűbb lett a home office, különös tekintettel azokra a munkakörökre, ahol a napi munkavégzés számítógép előtt zajlik.

„A home office munkavégzés feltételeit érdemes szabályzatba foglalni és ezt előre egyeztetni a munkavállalóval. Fel kell hívni a munkavállaló figyelmét az otthon történő biztonságos munkavégzés szabályaira is. Abban is érdemes a munkavállalóval előzetesen megállapodni, hogy a munkáltató által a munkavállaló részére a home office munkavégzéshez biztosított eszközök használhatók-e magán célra vagy nem, és hogy azokat hol és milyen módon kell tárolnia, hogy az adatbiztonság biztosítva legyen” – magyarázta a szakértő, Kiss Marianna, a MASC Kft. ügyvezetője.

Munkahelyi balesetnek is minősülhet, ha home office közben ér bennünket baleset

Kiss Marianna arra is felhívta a figyelmet, hogy nem egyszerű feladat annak elbírása, hogy egy home office alatt történt baleset valóban munkahelyi balesetnek minősül-e, mert a home office munkavégzésre vonatkozóan jelenleg nincs törvényi szabályozás, az a sajtóhírek szerint most készül, ezért addig is a Munka törvénykönyvének rendelkezéseit kell alapul venni.

A távmunka keretében történő munkavégzés eleve távmunkaszerződés alapján jön létre. Kizárólagosan és rendszeresen otthonról, számítógépen végzett munka, amelynek eredményét elektronikusan továbbítják. A home office egy átmeneti időszakra szól, ezt a munkáltató 44 napra rendelheti el egyoldalúan, amennyiben továbbra is szeretné a home office munkavégzést alkalmazni, a munkavállaló beleegyezése is szükséges hozzá.

Minden egyes home office alatt történt balesetet alaposan ki kell vizsgálni, és ehhez elsősorban azt a szabályzatot kell figyelembe venni, amit a vállalat megalkotott az otthoni munkavégzésre vonatkozóan.

„Mindig azt kell vizsgálni, hogy a baleset az otthoni munkavégzés során vagy azzal összefüggésben történt-e. Ha a munkavállalót munkavégzés közben a számítógép meghibásodása miatt megrázza az áram, az munkabaleset lesz, viszont ha kimegy a konyhába, mert munkavégzés közben levest is főz, és azt meg kell kevernie, közben pedig leforrázza magát, akkor az nem lesz az” – fogalmazott a MASC Kft. ügyvezetője.

Érthető tehát, hogy ebben az időszakban a belső céges szabályozások kialakítása rendkívül fontos. Ehhez érdemes külső szakértőket is bevonni, akik hatékonyan tudnak segíteni, ismerve az adott munkáltató tevékenységének sajátosságait.

A MASC Kft. a 18 éves működése alatt gyűjtött tapasztalatai és munkatársainak kiemelkedő szaktudása alapján megbízható szakmai partner tud lenni e témakörben is.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük