[:en]

People struggling financially amid the coronavirus pandemic should not be charged interest on the first £500 of existing overdrafts for 90 days, the UK’s financial watchdog has proposed.

The Financial Conduct Authority (FCA) also suggested repayments on loans and credit cards should be frozen for up to three months for those in trouble.

The FCA said the outbreak had caused an “unprecedented financial shock”.

Experts suggest that support from banks at present is “patchy”.

Quick change

In a timeframe reserved for emergency measures, the City watchdog is asking banks to respond to its proposed measures by Monday 6 April, and it wants them to come into force by Thursday 9 April.

After the FCA recently announced an “overhaul” for overdraft charges, many banks increased their charges for some customers and clustered around a similar figure of about 40%.

In its latest announcement, the watchdog said: “Over the next 90 days, firms would have to ensure all consumers are no worse off and not paying more than they would have under previous prices.”

Other measures it has proposed to help struggle borrowers include:

  • A three-month repayment freeze on loans
  • A temporary freeze on credit card and store card debt up to three months
  • Zero interest for three months on up to £500 for customers affected by coronavirus using an arranged overdraft for up to three months

The FCA also said that consumers using any of these measures should not see their credit rating affected.

FCA interim chief executive Christopher Woolard said: “If confirmed, the package of measures we are proposing today will help provide affected consumers with the temporary financial support they need to help them weather the storm during this challenging time.”

Some lenders have already put measures in place to assist people hit by the financial impact of the outbreak, but Martin Lewis, founder of Moneysavingexpert, described the picture as a “banking lottery”.

If approved, these proposals would bring a level playing field for borrowers. However, they would still need to contact their bank to access the help, rather than just stopping repayments.

“If you’re struggling to afford interest and debt repayments, don’t assume any of these things are in place until it’s confirmed by your bank. If you just halt payments without confirmation, you may end up being chased for payments and having charges added to your debt,” said Sarah Coles, personal finance analyst at Hargreaves Lansdown.

These are emergency rules to make sure that people who are affected by the crisis don’t fall through the cracks.

They could make a big difference because customers can apply for help knowing that the regulator – the Financial Conduct Authority (FCA) – is on their side.

Banks have already put their own measures in place to help families who are hit by a sudden loss of income.

But their concessions vary and some don’t match up to the level of protection that the FCA wants to see.

On top of that, the new guidance stretches across a wide range of lending, from bank loans to catalogue credit.

Customers still need to be aware that interest charges might build up in the background and have to be paid later on.

But on overdrafts, the stop-gap regime is clear: you can request to pay zero interest for three months.

This could make a big difference because it comes just as most big banks are introducing overdraft rates of nearly 40%.

Contacting banks can be frustrating at present, with long queues, but information is also available on lenders’ websites and some are offering online applications for help.

Apart from the zero interest on £500 of arranged overdrafts, firms would be entitled to charge a “reasonable rate of interest” when a customer requested a repayment holiday on loans, credit cards, and store cards.

Mr Lewis said: “Payment holidays mean exactly what they say – you don’t pay, but you can still be charged interest. And with interest rates often high, especially on cards, that can mean storing up trouble for future.

“Those struggling for cashflow may have no choice, but if you don’t need to do it, don’t.”

Banks are already offering three-month mortgage repayment holidays for some struggling customers.[:hu]

Az Egyesült Királyság pénzügyi megfigyelője javasolja, hogy a koronavírus-járvány közepette küzdő emberektől ne számítsanak fel kamatot a fennálló folyószámlahitel első 500 fontjának 90 napra.

A Pénzügyi Magatartási Hatóság (FCA) azt is javasolta, hogy a kölcsönök és hitelkártyák visszafizetését legfeljebb három hónapig be lehessen fagyasztani a bajban lévők számára.

Az FCA szerint a járvány „példátlan pénzügyi sokkot” okozott.

A szakértők szerint a bankok által nyújtott támogatás jelenleg “hiányos”.

Gyors változás

A sürgősségi intézkedésekre fenntartott időkereten belül a városfigyelő felkéri a bankokat, hogy április 6-án, hétfőig válaszoljanak a javasolt intézkedésekre, és azt akarja, hogy azok április 9-ig, csütörtökre lépjenek hatályba.

Miután az FCA nemrégiben bejelentette a folyószámlahitel-átalakítást , sok bank megemelte egyes ügyfelek díjait, és hasonló, körülbelül 40% körüli csoportba csoportosult.

Az őrség legutóbbi bejelentésében a következőket mondta: “A következő 90 napban a cégeknek biztosítaniuk kell, hogy minden fogyasztó ne legyen rosszabb helyzetben, és ne fizetjenek többet, mint amennyit korábbi árakon fizetnének.”

A hitelfelvevők küzdésének támogatására javasolt további intézkedések a következők:

  • A kölcsönök három hónapos visszafizetése befagyasztódik
  • A hitelkártya ideiglenes befagyasztása és a hitelkártya-adósság legfeljebb három hónapig
  • A nulla kamat három hónapig, legfeljebb 500 GBP-ig a koronavírus által érintett ügyfelek számára, legfeljebb három hónapra elrendezett folyószámlahitel felhasználásával

Az FCA azt is kijelentette, hogy az ezen intézkedések bármelyikét használó fogyasztóknak nem szabad látniuk hitelminősítésüket.

Az FCA Christopher Woolard ideiglenes vezérigazgatója elmondta: “Ha megerősítést nyer, akkor a ma általunk javasolt intézkedéscsomag segít az érintett fogyasztóknak átmeneti pénzügyi támogatást nyújtani, amelyre szükségük van a viharnak ebben a kihívásokkal teli időben való elhárításához.”

Egyes hitelezők már intézkedéseket hoztak a kitörés pénzügyi következményei által sújtott emberek támogatására, ám Martin Lewis, a Moneysavingexpert alapítója “képet a banki lottóról” írta le.

Ha jóváhagyják, ezek a javaslatok egyenlő feltételeket teremtenek a hitelfelvevők számára. Ugyanakkor továbbra is fel kell venniük a kapcsolatot a bankjukkal, hogy elérjék a segítséget, és ne csak a visszafizetéseket állítsák le.

“Ha nem akar engedni magának a kamatot és az adósság-visszafizetéseket, ne vállalja, hogy ezeknek a dolgoknak a helyén van, amíg azt a bank nem erősíti meg. Ha csak a megerősítés nélkül megállítja a kifizetéseket, akkor a kifizetések üldözéséhez és a díjak kiszabásához vezethet. “- mondta Sarah Coles, a Hargreaves Lansdown személyi pénzügyi elemzője.

Ezek a sürgősségi szabályok annak biztosítása érdekében, hogy a válság által sújtott emberek ne kerüljenek át a repedésekbe.

Nagy változást hozhatnak, mivel az ügyfelek segítségért folyamodhatnak, tudva, hogy a szabályozó – a Pénzügyi Magatartási Hatóság (FCA) – az ő oldalukon áll.

A bankok már intézkedéseket hoztak a hirtelen jövedelemkiesés által sújtott családok támogatására.

De engedményeik eltérőek, és néhányuk nem felel meg az FCA által biztosítani kívánt védelmi szintnek.

Ráadásul az új útmutatások a hitelezés széles skálájára terjednek ki, a banki kölcsönöktől a katalógushitelig.

Az ügyfeleknek továbbra is tisztában kell lenniük azzal, hogy a kamatdíjak a háttérben felhalmozódhatnak, és azokat később meg kell fizetni.

De a folyószámlahiteleken a határidős rendszer egyértelmű: kérheti, hogy három hónapig nulla kamatot fizessen.

Ennek nagy különbsége lehet, mert ugyanúgy jön, mint ahogy a legtöbb nagy bank közel 40% -os folyószámlahitel-kamatlábat vezet be.

A bankokkal való kapcsolatfelvétel jelenleg frusztráló lehet, hosszú várakozási sorokkal, de információk állnak rendelkezésre a hitelezők webhelyein is, és egyesek online segítségnyújtási kérelmeket kínálnak.

A rendezett folyószámlahiteleken számított 500 font nulla kamat mellett a cégek jogosultak lesznek “ésszerű kamatlábat” felszámítani, amikor az ügyfél kölcsönök, hitelkártyák és boltkártyák visszafizetési ünnepét kérte.

Lewis úr elmondta: “A fizetési ünnepek pontosan azt jelentik, amit mondanak – nem fizetnek, de még mindig kamatot számíthatnak fel. És a magas kamatlábakkal, különösen a kártyáknál, ez azt jelentheti, hogy a jövőben problémákat kell tárolni.

“Lehet, hogy azoknak, akik a pénzforgalomért küzdenek, nincs más választásuk, de ha nem kell csinálni, akkor ne.”

A bankok már három hónapos jelzálogkölcsön-visszafizetési ünnepeket kínálnak néhány nehéz helyzetben lévő ügyfél számára.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.