[:en]

The employer cannot unilaterally order work from home, even if the epidemic is in force, this would only be possible by agreement of the parties under the new telework rules, which are now considered ready. You would receive a flat-rate overhead fee for work from home, HUF 16,100 per month, tax-free. Among other things, the labor code is being amended in this way, but there are still questions about occupational safety and health.

Amendments to the Labor Code, which aim to make working at home more flexible, may soon be submitted to Parliament. The representations of both the employer and the employee side are satisfied with the re-regulation of the home office, the text is final. If MEPs vote on the amendment, the place of work depends on what the employer and the employee agree on. So this means thatthe employer may not oblige the employee to work continuously from home. Employees can also request a home office at the same time.

The regulation would be flexible, as the bargaining between the employer and the employee would determine on which days work could be done from home, and the employer could set up another system that is much more flexible than before.

The popularity of working from home remained even after the emergency was over, with the vast majority of companies leaving employees with the opportunity to telecommute. For this reason, other changes are expected to regulate the home office.

For example, an employer may give a flat-rate tax-free allowance for working from home.According to previous plans, this would be ten percent of the current minimum wage per month, ie HUF 16,100. In addition to the price of gas, electricity and water, the employee can also cover the cost of internet service from the amount of compensation.

The amendment also regulates the framework for working conditions and occupational safety. It remains a general rule that

the employer must provide the devices – telephone, smart devices, laptop or, in the case of non-office work, parts and equipment – which are essential for the safe performance of the tasks.

Employers should also be responsible for the use of equipment and safe working conditions at home.

the employer must provide the devices – telephone, smart devices, laptop or, in the case of non-office work, parts and equipment – which are essential for the safe performance of the tasks.

Employers should also be responsible for the use of equipment and safe working conditions at home.

The government has repeatedly emphasized that an amendment to the law would regulate the framework for working from home, but could set out the detailed conditions as flexibly as possible, as agreed between the subordinate and the employer. Expectations related to employment or the place of work, the issue of working hours are still fixed in the employment contract.

The intensification of the epidemic is expected to bring with it another wave of work from home, but only for those actors where this has been agreed between the employer and the employee, and the job does not preclude teleworking.[:hu]

Egyoldalúan nem rendelhet el otthoni munkavégzést a foglalkoztató, még akkor sem, ha erőre kap a járvány, erre csak a felek megállapodása szerint lenne lehetőség az immár késznek tekinthető új távmunkaszabályok szerint. Az otthoni munkáért rezsiátalány járna, havonta 16 100 forint, adómentesen. Többek között így módosul a munka törvénykönyve, azonban a munkavédelemmel kapcsolatban még maradtak kérdőjelek.

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a munka törvénykönyvének módosítása, amely az otthoni munkavégzés rugalmasabbá tételét célozza. A home office újraszabályozásával a munkaadói és a munkavállalói oldal képviseletei is elégedettek, a szöveg már végleges. Ha a parlamenti képviselők megszavazzák a módosítást, akkor a munkavégzés helye azon múlik, hogy a munkaadó és a munkavállaló miben állapodnak meg. Ez tehát azt jelenti, hogya munkaadó nem kötelezheti folyamatos otthoni munkavégzésre a munkavállalót. Az alkalmazottak is kérhetik ugyanakkor a home office-t.

A szabályozás rugalmas lenne, mivel a munkaadó és a munkavállaló alkuja határozná meg, mely napokon lehetne otthonról végezni a munkát, illetve egyéb, a korábbinál jóval rugalmasabb rendszert alakíthat ki a foglalkoztató.

Az otthoni munkavégzés népszerűsége a veszélyhelyzet megszüntét követően is megmaradt, a vállalatok túlnyomó többsége meghagyta a munkavállalónak a lehetőséget a távmunkára. Emiatt egyéb módosítások is várnak a home office szabályozására.

Például rezsiátalányt adhat adómentesen a munkáltató az otthoni munkavállaláshoz.Ennek mértéke a korábbi tervek szerint a mindenkori minimálbér tíz százaléka lenne havonta, vagyis 16 100 forint. A térítés összegéből a munkavállaló a gáz, a villany és a víz ára mellett az internetszolgáltatás költségét is állhatja.

A törvénymódosítás emellett rendezi a munkafeltételekkel és a munkabiztonsággal kapcsolatos kereteket is. Továbbra is általános szabály marad, hogy

a munkáltatónak kell rendelkezésre bocsátania azokat az eszközöket – telefon, okoseszközök, laptop vagy nem irodai munka esetén alkatrészeket, berendezéseket –, amelyek a feladatok biztonságos ellátásához elengedhetetlenek.

Az eszközök használatáról és a biztonságos munkavégzés otthoni körülményeiről szintén a foglalkoztatóknak kell gondoskodniuk.

Az új home office-szabályokkal a szociális partnerek elégedettek, szerintük azonban néhány ponton – akár más jogszabályok módosításával – a munkavédelmi kérdéseket pontosítani kell. Idetartozik a munkabaleset területe. Ha a munkavállalót munkavégzés közben, ám otthonában, a kötelezettségének teljesítéséhez köthetően éri valamilyen baleset, akkor az munkahelyi balesetnek minősül.

Ennek megállapítása ugyanakkor nem lesz egyszerű feladat, ráadásul a munkaadó kötelessége, hogy az otthoni munkavégzés is biztonságos legyen, megfeleljen az előírásoknak. Ez viszont nehéz, mivel a foglalkoztatók nem ellenőrizhetnek egyoldalúan az otthonokban.

A kormány többször hangsúlyozta: a törvénymódosítás az otthoni munkavégzés kereteit szabályozná, ám a részletfeltételeket a lehető legrugalmasabban alakíthatná ki a beosztott és a foglalkoztató, a kettejük közötti megállapodás szerint. A foglalkoztatással összefüggő elvárásokat vagy a munkavégzés helyét, a munkaidő kérdését továbbra is a munkaszerződésben rögzítik.

A várakozások szerint a járvány erősödése az otthoni munkavégzés újabb hullámát hozza magával, ám csak azoknál a szereplőknél, ahol erről megegyezett a munkaadó és a foglalkoztatott, illetve az adott munkakör nem zárja ki a távmunkát.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük