[:en]

The government will release a series of papers next week outlining its approach on how to safely and gradually restart the economy.

It invited submissions by Thursday from businesses, trade bodies, unions and other workers representatives on how best to slowly restart the UK economy.

It’s thought the proposals will not be split bluntly by sector but by working environment.

But there is no confirmed date yet for when such a restart will occur.

Unions, large firms and business groups have been consulted on seven areas:

 • Outdoor work – including agriculture, construction and energy
 • Non-food retail – high street
 • Transport and logistics
 • Manufacturing – including food processing and engineering
 • Indoor work – offices, laboratories, call centres
 • Work in the home – plumbers, painters and decorators, carers
 • Hospitality and leisure – pubs clubs restaurants cinemas theatres

The position papers are expected to comprise a set of broad guidelines based on these discussions, which will not be too prescriptive as to be inflexible, and given it would be impossible to examine individual premises, it’s thought companies will be allowed to self-certify they are in compliance with the guidelines.

The government wants to involve unions and the Health and Safety executive to endorse the plans and to both get buy-in from workers, and provide a channel for any worker concerns at the new arrangements.

Guidelines for reopening businesses

The principles may not necessarily insist that workers strictly observe a two-metre social distancing rule.

In situations where workers may be required to be closer than two metres, the guidelines may insist on mitigating measures such as wearing protective masks or clothing, or where possible work back-to-back, rather than face-to-face.

Union sources say these are very early principles and would not, on their own, create a satisfactory basis for a return to work. They have said much more detailed technical work will be required.

There are some sectors which the government has acknowledged will be unable to function at any significant level for many weeks and possibly months to come, in particular hospitality and leisure.

Simon Emeny, the boss of Fullers, which operates 400 pubs and restaurants, has told the BBC that reopening under social distancing rules would be worse than staying closed.

“Think of the practical problems of going to the loo, being served at the bar, a plate of food at your table. Also few people would want to come,” he said.

“It would mean our revenue would be down by as much as 80%, but our costs would go up, so it’s actually more catastrophic to open under socially distant guidelines than it is being closed down.”

That means there will be some very serious questions for the Treasury, on how long it is willing or able to continue to pay millions of furloughed workers wages, under a job retention scheme that some estimate is currently costing up to a billion pounds a day.

There is also the question of how much demand there will be for the products and services the reopened businesses will produce and provide. Car factories and showrooms may reopen – but how many people are in the mood for a big ticket purchase like that right now.

Industry bodies accept that returning to work will be a difficult and delicate exercise – both operationally for business and emotionally for many workers.

Union leaders have told the BBC there are isolated incidents in which some of their members who have already returned to work have been subjected to abuse from people in their own community, fearful workers could be bringing the virus back with them from their places of work.

The government has paid tribute to the public for largely adhering to a simple and often repeated message: “stay at home, protect the NHS, save lives”. It has very effectively drummed in a mindset of risk aversion.

That messaging may prove hard to “refine”, as the government has put it.

Closing the gates and furloughing millions of workers was a huge, but widely considered necessary government intervention into the private sector.

Opening the gates again may prove to be one of the most complex challenges this virus has thrown at us yet.[:hu]

A kormány a jövő héten kiad egy sor dokumentumot, amely felvázolja a gazdaság biztonságos és fokozatos újraindítását célzó megközelítését.

Csütörtökön felkérte a vállalkozásokat, a szakmai szervezeteket, a szakszervezeteket és más munkavállalói képviselőket, hogy a brit gazdaság lassú újraindítása miként alakuljon ki.

Úgy gondolják, hogy a javaslatokat nem ágazatok, hanem munkakörnyezet szerint osztják szét.

De még nincs megerősített dátum, amikor az ilyen újraindítás megtörténik.

Hét területen konzultáltak szakszervezetekkel, nagyvállalatokkal és üzleti csoportokkal:

 • Kültéri munka – beleértve a mezőgazdaságot, az építőipart és az energiát
 • Nem élelmiszer kiskereskedelem – főutca
 • Szállítás és logisztika
 • Gyártás – beleértve az élelmiszer-feldolgozást és a mérnöki tevékenységeket is
 • Beltéri munka – irodák, laboratóriumok, call centerek
 • Otthoni munka – vízvezeték-szerelők, festők és lakberendezők, gondozók
 • Vendéglátás és szabadidő – kocsmák, klubok, éttermek, mozik, színházak

A állásfoglalási dokumentumok várhatóan egy sor átfogó iránymutatást fognak tartalmazni ezekre a megbeszélésekre alapozva, amelyek nem lesznek túl előíró jellegűek ahhoz, hogy rugalmasak legyenek, és mivel lehetetlen lenne az egyes helyiségek megvizsgálása, úgy gondolják, hogy a vállalatok megengedhetik maguknak, hogy igazolják megfelelnek az iránymutatásoknak.

A kormány be akarja vonni a szakszervezeteket és az egészségvédelmi és biztonsági végrehajtót, hogy támogassák a terveket, és mindkettőt beszerezzék a munkavállalókra, és csatornát biztosítsanak a munkavállalókkal kapcsolatos új aggályokhoz.

Iránymutatások a vállalkozások újbóli megnyitásához

Az alapelvek nem feltétlenül ragaszkodnak ahhoz, hogy a munkavállalók szigorúan betartják a két méteres társadalmi távolodási szabályt.

Olyan helyzetekben, amikor a munkavállalóktól megkövetelhetik, hogy két méternél közelebb legyenek, az iránymutatások ragaszkodhatnak olyan enyhítő intézkedésekhez, mint például védőmaszkok vagy ruházat viselése, vagy ahol lehetséges, hátrafelé történő munka, nem pedig szemtől szemben.

Az uniós források szerint ezek nagyon korai alapelvek, és önmagukban nem teremtenek megfelelő alapot a munka visszatéréséhez. Azt mondták, hogy sokkal részletesebb műszaki munkára lesz szükség.

Vannak olyan ágazatok, amelyekben a kormány elismerte, hogy több héten és esetleg hónapokon keresztül sem képesek jelentős mértékben működni, különösen a vendéglátás és a szabadidő területén.

Simon Emeny, a 400 kocsmát és éttermet üzemeltető Fullers főnöke elmondta a BBC-nek, hogy a társadalmi távoli szabályok alapján történő újbóli megnyitás rosszabb lenne, mintha bezárt lenne.

“Gondolj azokra a gyakorlati problémákra, amelyek a kilépéshez, a bárban történő kiszolgáláshoz, egy tányér ételhez az asztalnál állnak. Szintén kevés ember szeretne jönni” – mondta.

“Ez azt jelentené, hogy bevételünk akár 80% -kal is csökkenhet, de a költségeink növekednének, tehát valójában katasztrófaszerűbb társadalmilag távoli iránymutatások alapján nyitni, mint bezárni.”

Ez azt jelenti, hogy néhány nagyon komoly kérdés felmerül a Kincstár részéről arról, hogy mennyi ideig hajlandó vagy képes továbbra is fizetni a kiszorult munkavállalók millióinak bért, olyan munkahely-megtartási rendszer keretében, amely szerint valamelyik becslés jelenleg napi milliárd fontba kerül.

Arra is felmerül a kérdés, hogy mennyi kereslet lesz azoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak a számára, amelyeket az újraindított vállalkozások előállítanak és nyújtanak. Autóüzemeket és bemutatótermeket újból megnyithatják – de hány ember van abban a hangulatban, hogy egy ilyen nagy jegyvásárlásra most készüljön.

Az ipari szervezetek elfogadják, hogy a munkába való visszatérés nehéz és kényes feladat lesz – mind üzleti szempontból, mind érzelmileg sok alkalmazott számára.

Az uniós vezetők elmondták a BBC-nek, hogy vannak olyan események, amelyekben néhány, már munkába visszatérő tagjukkal visszaélés történt a saját közösségükben élő emberek részéről, és a félelmetes munkavállalók visszahozhatják a vírust munkahelyükről.

A kormány tiszteletére adta a nagyközönséget azért, mert nagymértékben tiszteletben tartotta egy egyszerű és gyakran megismétlődő üzenetet: “maradjon otthon, védje meg az NHS-t, mentse meg az életét”. Nagyon hatékonyan dobogott a kockázatkerülés gondolkodásmódjában.

Ezt az üzenetküldést nehéz lehet “finomítani”, ahogy a kormány állította.

A kapuk bezárása és a munkavállalók millióinak elszigetelése óriási, ám széles körben szükségesnek ítélt kormányzati beavatkozás a magánszektorba.

A kapuk újbóli megnyitása az egyik legösszetettebb kihívásnak bizonyulhat, amelyet ez a vírus még ránk vet.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.