[:en]

The coronavirus outbreak has sent a shockwave through the finances of millions of people in the UK.

The effect has not been universal, nor has it been equal. Your age, your job, where you live, and the pre-virus state of your finances will all make a difference to how well you can cope.

For a start, there has been the effect on income. For those who work, the amount of money coming in depends mostly on their wages.

Millions of people have taken a pay cut

More than nine million people have been off work but paid by the state to stay in their jobs – in other words, placed on furlough.

The government, to date, has paid 80% of someone’s wages. Not every employer can afford to top this up.

That has meant a 20% pay cut for millions of people. Some may have had bigger cuts, as the scheme pays only the first £2,500 of the monthly wage.

Workers aged 17, particularly women, are most likely to be in jobs that have been furloughed, data from the UK’s tax authority, HM Revenue and Customs (HMRC), shows.

Men aged in their 40s and women aged 41 to 58 were least likely to have been put on the scheme.

Many employers may find it hard to keep on staff as the furlough scheme is gradually removed. The extra cost may prompt them to cut jobs, even though the government has promised a £1,000 bonus in January for each furloughed worker they keep on.

The self-employed have their own government support, used by 2.7 million people, but again it has meant falling income for many and it will not last beyond the summer.

Then there are those whose work has dried up or who have lost their jobs. Going into this crisis, many young workers had insecure, temporary jobs. The outlook for them is highly uncertain.

Young people are worst-affected

The last recession (a significant downturn in the economy) amid the financial crisis of a decade ago showed that it is young employees who are most at risk of unemployment. Chancellor Rishi Sunak has said the UK is “entering one of the most severe recessions this country has ever seen”, so, as it bites, jobless levels could end up worse than last time.

Those of working age on low incomes, or who have lost their jobs, have needed to claim benefits. For those claiming for the first time or after a period without benefits, that is likely to be universal credit. As lockdown took hold, so the applications shot up.

Debt charities argue the amount paid in benefits is insufficient.

With less money coming in, there is pressure on people’s ability to pay out.

Again, this is likely to hit the youngest the hardest. They have less in savings and need to spend more of their money on essentials, such as rent.

Overall, households have saved money during lockdown thanks to not being able to spend on non-essentials, such as holidays and eating out, but it tends to be older households that have saved the most.

Some people have saved money

Older people are more likely to be able to spend a bigger proportion of their money on non-essentials, such as eating out and holidays.

During lockdown, they have simply been unable to do that. The result is that some of this money has been saved.

On average, this is positive, but the general picture masks the fact that those who really need something to fall back on in a crisis may not have any savings at all. One big question is whether those with extra savings now go out and spend the money.

The same is true of paying off debts. Figures show a dramatic and sudden repayment of debts such as overdrafts and credit cards – with repayments outstripping new borrowing.

Why? Many people have been unable to flash their credit cards, with shops, and particularly travel services, closed for business. Some have had holidays cancelled and the money, possibly paid many months ago, has been refunded to their credit-card accounts during lockdown.

The uncertainty means delving into an overdraft to buy big-ticket items, like a car or a new kitchen, may also have been off the agenda.

Which bills are not getting paid?

Facing income pressures, some people have struggled to pay key bills. Many have taken the opportunity to defer their mortgage or rent for a few months, as lenders have offered what is known as a payment holiday.

Similar breaks have been agreed for other bills, such as gas and electricity.

That holiday, like a more traditional getaway, will end by the autumn and will have to be paid for.

Whether people can pick up where they left off by paying those bills, which may well now be a little higher, will be vital in saving them from a financial hole from which it could take years to climb out.[:hu]

A koronavírus kitörése sokkoló hullámot okozott az Egyesült Királyságban élő emberek millióinak pénzügyein keresztül.

A hatás nem volt egyetemes, és nem is volt egyenlő. Az életkor, a munka, a lakóhely és a pénzügyek vírus előtti állapota mind befolyásolja, hogy mennyire képes megbirkózni.

A kezdet kezdetén volt a jövedelemre gyakorolt ​​hatás. A dolgozók számára a beáramló pénz mennyisége leginkább a fizetésüktől függ.

Emberek milliói tették meg a fizetést

Több mint kilenc millió ember nem volt munkában, de az állam fizetett a munkájáért – más szóval a háborúba.

A kormány mindeddig valaki bérének 80% -át fizeti ki. Nem minden munkáltató engedheti meg magának, hogy ezt kiegészítse.

Ez azt jelentette, hogy több millió ember számára 20% -kal csökkentik a fizetést. Egyeseknek nagyobb csökkentések voltak, mivel a rendszer a havi bérnek csak az első 2500 fontot fizeti.

A 17 éves munkavállalók, különösen a nők, valószínűleg az elhomályosított munkát végzik, az Egyesült Királyság adóhatóságának, a HM Revenue and Customs (HMRC) adatai azt mutatják.

A 40 év feletti férfiakat és a 41-58 éves nőket a legkevésbé valószínűleg vették be a rendszerbe.

Sok munkáltatónak nehéz lehet megtartani az alkalmazottakat, mivel az ebből fakadó rendszert fokozatosan megszüntetik. A többletköltség arra készteti őket, hogy csökkentsék a munkahelyüket, annak ellenére, hogy a kormány januárban 1000 font bónuszt ígért minden egyes elszakadt munkavállaló számára, akit tartanak.

Az önálló vállalkozóknak megvan a saját kormányzati támogatása, amelyet 2,7 millió ember igénybe vett, de ez ismét sok ember számára azt jelentette, hogy csökken a jövedelem, és nem fog tovább tartani a nyáron.

Aztán vannak olyanok, akiknek a munkája megszáradt, vagy akik elvesztették munkájukat. A válságba kerülve sok fiatal munkavállaló bizonytalan ideiglenes munkahellyel rendelkezik. Rendkívül bizonytalan a kilátásuk.

A fiatalokat a leginkább érintik

Az utóbbi recesszió (a gazdaság jelentős visszaesése) egy évtizeddel ezelőtti pénzügyi válság közepette azt mutatta, hogy a munkanélküliség leginkább a fiatal munkavállalókat érinti. Rishi Sunak kancellár szerint az Egyesült Királyság “az egyik legsúlyosabb recesszióba lép az országban, amit valaha látott”, így ha elharap, a munkanélküliségi szintek rosszabb helyzetbe kerülhetnek, mint a múltkor.

Az alacsony jövedelmű munkaképes korúaknak vagy azoknak, akik elvesztették munkájukat, juttatásokat kell igényelniük. Azok számára, akik először vagy ellátások nélküli időszakot igényelnek, ez valószínűleg egyetemes hitel. Amint a lezárás tartott, az alkalmazások is felbukkantak.

Az adósság jótékonysági szervezetek szerint az ellátásokban kifizetett összeg nem elegendő.

A kevesebb pénz beáramlásával nyomás nehezedik az emberek fizetési képességére.

Ez valószínűleg leginkább a legfiatalabbat érinti. Kevesebb megtakarítással rendelkeznek, és több pénzt kell költeni alapvető szükségletekre, például bérleti díjra.

Összességében a háztartások pénzt takarítottak meg a lezárás során annak köszönhetően, hogy nem tudtak költeni olyan alapvető szükségletekre, mint például az ünnepek és az étkezés, de általában az idősebb háztartások takarítottak meg a legtöbbet.

Vannak, akik pénzt takarítottak meg

Az idősebb emberek nagyobb valószínűséggel tudnak nagyobb összegű pénzt költeni nem alapvető szükségletekre, például étkezésre és ünnepnapokra.

A lezárás alatt egyszerűen nem voltak képesek erre. Ennek eredményeként a pénz egy részét megtakarították.

Átlagosan ez pozitív, de az általános kép elfedi azt a tényt, hogy azoknak, akiknek tényleg szükségük van valamire, hogy válságba kerülhessenek, lehet, hogy nincs megtakarításuk. Egy nagy kérdés az, hogy az extra megtakarítással rendelkezők kimennek-e és költenek pénzt.

Ugyanez vonatkozik az adósságok megfizetésére. Az adatok drámai és hirtelen visszatérítést mutatnak az adósságok, például a folyószámlahitelek és hitelkártyák esetében, a törlesztések meghaladják az új hitelfelvételt.

Miért? Sokan nem tudták villanni a hitelkártyáikat az üzletekkel és különösen az üzleti szolgáltatásokkal bezárt utazási szolgáltatásokkal együtt. Néhányuknak törölték a szabadságát, és a pénzt, amely esetleg több hónappal ezelőtt fizetett volna, a lezáráskor visszatérítették hitelkártya-számlájukra.

A bizonytalanság azt jelenti, hogy folyószámlahitelbe merülnek, hogy nagyméretű jegyeket vásárolhassanak, például egy autót vagy egy új konyhát, és valószínűleg nem szerepelnek a napirenden.

Melyik számlát nem fizetik ki?

A jövedelemnyomással szemben néhány ember küzdött a kulcsszámlák fizetéséért. Sokan megragadták a lehetőséget, hogy néhány hónapra elhalasszák jelzálogkölcsönüket vagy bérleti díjaikat, mivel a hitelezők felajánlották az úgynevezett fizetési szabadságot.

Hasonló szünetekről megállapodtak más számlák, például a földgáz és a villamos energia esetében.

Ez az ünnep, mint egy hagyományosabb menekülés, ősszel ér véget, és ezt ki kell fizetni.

Az, hogy az emberek fel tudják-e venni ott, ahol elhagyták azokat a számlákat, amelyek most már kicsit magasabbak is lehetnek -, meg fogja őrizni őket egy olyan pénzügyi lyukból, amelyből évekbe telt, mire kikerülni kellene.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük