Sokan vannak úgy, hogy kipróbálnák magukat vállalkozóként, de nem merik otthagyni a munkahelyüket, mert nem rendelkeznek annyi tartalékkal, hogy kivárják, hogy a vállalkozása beindul, vagy nem bíznak annyira magukban. Ebben az esetben érdemes másodállásban elindulni az önállóság felé. Erre akkor van lehetőség, ha rendelkezik legalább heti 36 órás munkaviszonnyal, vagy nappali tagozaton folytat tanulmányokat. Bár indítható társas vállalkozás is ( kft, bt, kkt), sőt vonzó lehet az , hogy  társas vállalkozás esetén csak korlátozottan felelünk vagyonunkkal a cég esetleges tartozásáért, míg az egyéni vállalkozó teljes vagyonával  felel korlátozások nélkül, mégis első körben érdemesebb egyéni vállalkozást indítani másodállásban.

Hogy miért? Mert a másodállásban indított egyéni vállalkozás sokkal egyszerűbben működik. Elindíthatjuk online is, ügyvéd közreműködése nélkül, az Ügyfélkapun keresztül. Olcsóbb a fenntartása és a megszűntetése is, és lehetőség van a szüneteltetésre, mely idő alatt nem kell járulékot fizetni, szemben a társas vállalkozással.  Viszont ajánlatos néhány dolgot megtenni, ugyanúgy, mint a főállású vállalkozás esetében, ilyen a piackutatás, a marketing terv kidolgozása, és a termékünk vagy szolgáltatásunk tökéletesítése. Ezek időigényes tevékenységek, és elhúzódhatnak, ezért érdemes akkor elindítani a vállalkozást, amikor ezeken a tevékenységeken túl vagyunk.

Ha a másodállásban tevékenykedő egyéni vállalkozó  kivétet számol el, vagyis a munkájáért bizonyos összeget kivesz és saját magának juttat, akkor köteles társadalombiztosítási járulékot fizetni maga után. Ha azonban nincs kivét, akkor ezt nem kell fizetni, ellentétben a főállású vállalkozással, ahol ez minden esetben kötelező. Ezért érdemes először másodállásban vállalkozni, hisz sokkal kedvezőbbek a feltételek, és nem kell bizonytalanságban élni és otthagyni a biztos munkahelyet. Amikor már beindul a vállalkozás, akkor érdemes főállásban  folytatni azt, természetesen az ilyenkor megváltozott fizetési kötelezettségeket figyelembe véve. Egy dolgot azonban mindkét esetben javaslunk, mindenképp konzultáljon egy könyvelővel, mert olyan dolgokra hívhatja fel a figyelmünket, amire nem is gondoltunk, így megelőzzük az esetleges kellemetlenségeket. (sc)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.