[:en]

Almost half of the corporate tax returns have already been received by the tax office, although more than 150,000 companies still have a month to do so due to the biggest tax relief from the coronavirus epidemic, Norbert Izer, Secretary of State for Taxation at the Ministry of Finance, said.

The deadline for submitting the report and related annual returns and paying the tax was extended by the government by four months, the secretary of state recalled.
In addition to tax breaks and a moratorium on loan repayments, most of the government’s epidemiological decisions affect the postponement of annual reports. In addition to the 600,000 companies and organizations, the change was of great help to accountants and auditors this spring, stressed Norbert Izer, adding that preparing and approving annual reports and coordinating them with accounting and tax professionals is not only an administrative burden but also a health risk. would have been reported in the first phase of the coronavirus epidemic.

Most companies are becoming more tax conscious

The Secretary of State emphasized that the report and returns must be prepared and sent by 30 September and that the tax must be paid by that date. By the end of August, the tax office had already received 171 thousand corporate tax returns. The data show that most companies are becoming more tax-conscious, said Norbert Izer.

Liquidity relief

Typically, companies that previously received corporate tax returns filed their returns. Many people submitted their tax returns, but they wait until September 30 to pay the tax. would have paid, the Secretary of State detailed.

He also pointed out that the extension of the deadline for preparing the report applies not only to enterprises, but also to other organizations (foundations, associations, condominiums, housing cooperatives) and budgetary organizations.

In addition to the report, it is sufficient to submit the five types of returns and transfer pricing documentation at the end of September. The postponement of the deadline also applies, of course, to the subsequent payment of the five types of tax. That is, companies must pay corporate tax, small business tax, innovation tax, income tax on energy suppliers and local business tax to the state treasury by 30 September, the secretary of state recalled. He noted that the favorable rules also apply to taxpayers with different business years if their obligation to publish the report is due between 22 April and 30 September.[:hu]

A társasági adóbevallások csaknem fele már beérkezett az adóhivatalhoz, bár a koronavírus-járvány legnagyobb adókönnyítése miatt több mint 150 ezer cégnek még mindig van egy hónapja erre – tájékoztatott Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

A beszámoló és az ahhoz kapcsolódó éves bevallások benyújtására és az adó megfizetésére nyitva álló határidőt a kormány négy hónappal meghosszabbította – emlékeztetett az államtitkár.
A kormány járványügyi döntései közül az adókönnyítéseken és a hiteltörlesztési moratóriumon túl az éves beszámolók halasztása érinti a legtöbbeket. A változás a 600 ezer cég és szervezet mellett a könyvelőknek és a könyvvizsgálóknak is nagy segítséget jelentett idén tavasszal – hangsúlyozta Izer Norbert, hozzátéve, hogy az éves beszámolók elkészítése, elfogadása, a könyvelési, adózási szakemberekkel történő egyeztetése nemcsak adminisztrációs terhet, de egészségügyi kockázatot is jelentett volna a koronavírus-járvány első szakaszában.

A cégek többsége egyre adótudatosabb

Az államtitkár nyomatékosította, hogy a beszámolót és a bevallásokat elegendő szeptember 30-ig elkészíteni és megküldeni, és az adót megfizetni is eddig az időpontig kell. Augusztus végéig már 171 ezer társasági adóbevallás érkezett be az adóhivatalhoz. Az adatokból kiolvasható, hogy a cégek többsége egyre adótudatosabb – jelentette ki Izer Norbert.

Likviditási könnyebbség

Jellemzően azok a cégek nyújtották be korábban a bevallást, akiknek visszajárt a társasági adó. Sokan beküldték a bevallásukat, de az adófizetéssel kivárják a szeptember 30-át.Számításaik szerint mintegy 100 milliárd forint marad szeptember 30-ig a cégeknél, ami jelentős anyagi megtakarítás, illetve likviditási könnyebbség, hiszen, ezt az összeget már május 31-ig be kellett volna fizetni – részletezte az államtitkár.

Kitért arra is, hogy a beszámoló készítés határidejének meghosszabbítása nemcsak a vállalkozásokra, hanem az egyéb szervezetekre (alapítványok, egyesületek, társasházak, lakásszövetkezetekre), valamint a költségvetési szervezetekre is vonatkozik.

A beszámoló mellett az ötféle bevallást és a transzferár-dokumentációt is elég szeptember végén benyújtani. A határidő halasztás természetesen az öt adófajta későbbi megfizetésére is vonatkozik. Vagyis a cégeknek a társasági adót, a kisvállalati adót, az innovációs járulékot, az energiaellátók jövedelemadóját és a helyi iparűzési adót szeptember 30-ig kell befizetni az államkasszába – idézte fel az államtitkár. Megjegyezte, hogy a kedvező szabályok az eltérő üzleti éves adózókra is vonatkoznak akkor, ha a beszámoló közzétételi kötelezettségük április 22. és szeptember 30. között esedékes.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.