[:en]

The UK government is set to borrow billions of pounds from its emergency Bank of England overdraft to finance the fight against Covid-19.

The government will draw money from the Bank’s “ways and means” facility to help workers and businesses.

It has not used the facility since the financial crisis.

While it is controversial for a central bank to hand cash directly to the government, the Bank and Treasury insist the overdraft is temporary.

In the red

The ways and means facility will give the government a temporary cash buffer as it seeks to raise unprecedented amounts to deal with the coronavirus outbreak.

The last time it was used was at the height of the financial crisis in December 2008.

In normal times the government uses tax revenues to pay for public services such as hospitals and schools.

If there’s a shortfall, it borrows the rest from investors by issuing bonds through the Debt Management Office.

But the government needs to raise a lot of money in a short period of time to pay for its economic stimulus package to support the economy.

It may run into funding problems if there aren’t enough buyers for its bonds.

While the UK has not suffered a failed auction in the main gilt market since 2009, recent jitters in financial markets meant it couldn’t find enough buyers in a short-term debt auction last month.

The ways and means facility gives the government the ability to get cash quickly while minimising any financial market disruption.

EU law prohibits central banks from printing money to directly fund public authorities.

Left unchecked, so-called “monetary financing” can cause prices to rise uncontrollably, like in Zimbabwe and Venezuela.

However, in the 1990s, Brussels agreed that the UK could maintain the ways and means facility until it decided to adopt the euro.

While the UK has since left the EU, the provision still stands today.

Stagnant growth

The move comes as the latest official statistics show that the UK economy was stagnant in the three months to February, just before the coronavirus pandemic escalated and lockdown measures were introduced.

The UK’s gross domestic product (GDP) rose by just 0.1% between December and February, the Office for National Statistics (ONS) said.

The ONS said: “Before the full effects of coronavirus took hold, the economy continued to show little to no growth.”

Rob Kent-Smith, head of GDP at the ONS, said that the fall was down to wet weather and flooding seen across the UK hampering house building.

GDP fell by 0.1% in February, which was worse than expected. Economists had predicted that the economy would in fact grow during the month.

What happens next?

Paul Dales, chief UK economist at Capital Economics, said that GDP could “fall at a speed and magnitude no-one has ever seen and no economy has ever experienced before.”

Economic activity is thought to have slowed as social distancing measures have kept people away from offices, shops, cafes and restaurants.

Mr Dales added: “What happens next depends on how long the lockdowns last and how quickly households and businesses get back to normal.

“We’ve assumed a three-month lockdown. And while GDP growth would then surge in the months afterwards, households and businesses aren’t going to be the same again for a while.”

The Ways and Means account has not been used since the financial crisis, and is normally worth £400m. But outside experts say that this will increase by billions, perhaps tens of billions to help the government manage a sharp increase in immediate spending. During the financial crisis this overdraft reached just under £20bn.

It is also a mechanism to account for more direct lending of electronically created money from the Bank of England to the Treasury.

Over the past month there have been some periods of stress in financial markets for some forms borrowing by many governments. Right now, the Treasury is raising a record monthly amount of government borrowing, with auctions of debt on the majority of days.

This helps take the pressure off those processes at a time when tens of billions in cash is being handed out to businesses and to workers, and at a time when tax revenues are likely to stall alongside an economic contraction.

The government says whatever sum is borrowed will be repaid by the end of the year, and this is not a form of so-called “money printing”.

But this is also the mechanism suggested by former top Treasury officials through which the Bank could more formally directly buy government debt from the Treasury, rather than buying it on the open market.

That has not been announced today, but is a possible consequence of the expansion of Quantitative Easing by the Bank of England announced last week.

Today’s development is a sign of the unusual moves required to account for significant economic policy challenges around the pandemic, and a sign of things to come.[:hu]

Az Egyesült Királyság kormánya milliárd fontot kölcsönt vesz fel a Bank of England sürgősségi folyószámlahiteléről a Covid-19 elleni küzdelem finanszírozására.

A kormány pénzt fog keresni a bank „módjairól és eszközeiről”, hogy segítse a munkavállalókat és a vállalkozásokat.

A pénzügyi válság óta nem használta ezt a lehetőséget.

Miközben ellentmondásos, hogy egy központi bank közvetlenül a kormánynak ad át készpénzt, a Bank és a Kincstár ragaszkodik ahhoz, hogy a folyószámlahitel ideiglenes.

A vörös

A lehetőségek és eszközök lehetővé teszik a kormány számára egy ideiglenes készpénz-puffert, mivel példátlan összegek gyűjtésére törekszik a koronavírus kitörésének kezelésére.

Legutóbb a pénzügyi válság tetején, 2008 decemberében használták fel.

Normál időben a kormány adóbevételeket fordít közszolgáltatások, például kórházak és iskolák fizetésére.

Ha hiány van, a fennmaradó részt kölcsönbe veszi a befektetőktől kötvények kibocsátásával az adósságkezelő irodán keresztül.

De a kormánynak rövid idő alatt sok pénzt kell beszereznie, hogy fizesse a gazdasági ösztönző csomagját a gazdaság támogatása érdekében.

Előfordulhat, hogy finanszírozási problémák merülnek fel, ha nincs elég vásárló a kötvényekhez.

Míg az Egyesült Királyság 2009 óta nem szenvedett sikertelen aukciót a aranyozott fő piacon, a pénzügyi piacok legutóbbi csúfolódása azt jelentette, hogy a múlt hónapban nem talált elegendő vevőt egy rövid lejáratú adósság aukción.

A lehetőségek és eszközök lehetővé teszik a kormány számára a készpénz gyors beszerzését, miközben minimalizálják a pénzügyi piaci zavarokat.

Az EU joga tiltja a központi bankoknak, hogy pénzt nyomtassanak az állami hatóságok közvetlen finanszírozására.

Ha nem ellenőrzik, az úgynevezett „monetáris finanszírozás”, az árak ellenőrizetlenül megemelkedhetnek, például Zimbabwében és Venezuelában.

Az 1990-es években azonban Brüsszel megállapodott abban, hogy az Egyesült Királyság fenntarthatja a módszereket és eszközöket, amíg az euró bevezetéséről nem határoz.

Míg az Egyesült Királyság azóta elhagyta az EU-t, a rendelkezés továbbra is fennáll.

Stagnáló növekedés

A lépés az, hogy a legfrissebb hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság gazdasága stagnált volt a februárig tartó három hónapban, éppen azelőtt, hogy a koronavírus pandémia eszkalálódott és bevezették a lezárási intézkedéseket.

Az Egyesült Királyság bruttó hazai terméke (GDP) mindössze 0,1% -kal emelkedett december és február között – mondta a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS).

Az ONS elmondta: “Mielőtt a koronavírus teljes hatása megtörtént volna, a gazdaság továbbra is csekély mértékben mutatott növekedést vagy nem mutatott növekedést.”

Rob Kent-Smith, az ONS GDP vezetője azt mondta, hogy az esés nedves időjárásra és az Egyesült Királyságban áradásra áradt árvíz hátráltatja a házépítést.

A GDP 0,1% -kal esett februárban, ami rosszabb volt a vártnál. A közgazdászok azt jósolták, hogy a gazdaság valójában növekedni fog a hónap során.

Mi történik ezután?

Paul Dales, a Capital Economics egyesült királyságbeli közgazdásza azt mondta, hogy a GDP “olyan sebességgel és nagyságrenddel eshet le, amelyet még soha senki nem látott, és amelyet még soha senki nem tapasztalt meg.”

Úgy gondolják, hogy a gazdasági tevékenység lassult, mivel a társadalmi távolodási intézkedések tartják az embereket távol az irodáktól, üzletektől, kávézóktól és éttermektől.

Dales hozzátette: “A következő esemény attól függ, hogy meddig tartanak a lezárások, és hogy a háztartások és vállalkozások milyen gyorsan térnek vissza a normál állapotba.

“Három hónapos leállást feltételeztünk. És bár a GDP növekedése azután az elkövetkező hónapokban gyorsulni fog, a háztartások és a vállalkozások egy ideig nem lesznek azonosak.”

A Ways and Means számlát a pénzügyi válság óta nem használták, és általában 400 millió font értékű. A külső szakértők szerint azonban ez milliárd, több tíz milliárd euróval növekszik, hogy segítse a kormányt az azonnali kiadások hirtelen növekedésének kezelésében. A pénzügyi válság idején ez a folyószámlahitel alig 20 milliárd fontot ért el.

Ez egy olyan mechanizmus is, amely lehetővé teszi az elektronikus úton létrehozott pénznek az England Bank által a kincstárhoz történő közvetlen közvetítését.

Az elmúlt hónapban a pénzügyi piacokon voltak stressz-időszakok a sok kormány általi kölcsönfelvételi formák miatt. Jelenleg a Kincstár rekordszintű havi állami hitelfelvételt generál, az adósság aukcióival a legtöbb nap folyamán.

Ez segít lecsökkenti azokat a folyamatokat, amikor tízmilliárd készpénzt bocsátanak ki a vállalkozások és a munkavállalók számára, és amikor az adóbevételek valószínűleg visszaesnek egy gazdasági visszaesés mellett.

A kormány szerint minden kölcsönzött összeget az év végére visszafizetnek, és ez nem az úgynevezett “pénznyomtatás” formája.

De ez is a korábbi államkincstári tisztviselők által javasolt mechanizmus, amelyen keresztül a Bank hivatalosan közvetlenül megvásárolhatta az államadósságot a kincstárból, nem pedig a nyílt piacon.

Ezt ma nem jelentették be, de annak következménye lehet, hogy az Anglia Bank a kvantitatív enyhítést a múlt héten bejelentette.

A mai fejlődés a szokatlan lépések jele, amelyek szükségesek a világméretű járványhely körül jelentős gazdaságpolitikai kihívások kezeléséhez, valamint a jövőbeni dolgok jele.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.