[:en]The state of the Chinese economy at the beginning of the year does not promise much, according to the authors of the Beige Book of China, the Asian country is very far from recovering completely.

According to a quarterly survey of 3,300 companies, the key metrics have not been so deep for ten years. By mid-March, they say, there was a steady decline, with revenue falling by an average of 26 percent and final profit by 22 percent.

The virus, which struck last December, has claimed the lives of more than 3,200 people in the country. The Chinese government said in a report that 80 to 90 percent of the largest factories were restored to production by the end of the virus, but only 60 percent of smaller firms, which provide significant growth and jobs, wrote CNBC.

For the time being, the situation is difficult to improve, with production declining in March, as well as hours worked, and there are still few new jobs, though labor shortages are getting worse, said Shehzad Qazi, head of China’s Beige Book Design Team.

An ugly failure can come

Experts are quite pessimistic about what quarter of the Chinese economy may be closing in on GDP, the report said “it is absolutely inconceivable” that there could be a 10-11 percent decline.

Data for January and February from the Chinese Central Bureau of Statistics showed a decline in all important metrics, such as fixed assets and retail sales. In addition, the official unemployment rate has reached 6.2 percent, which has not been seen in China for the past two decades.

According to the Beige Book, the number of employed in all regions of the country has decreased and there are currently two ways ahead of the Chinese economy. More fortunate, the country is slowly recovering and will see solid growth or stagnation in the second quarter, but if this does not happen, then Beijing will have to intervene more seriously.[:hu]Egyelőre nem sok jót ígér a kínai gazdaság év eleji állapota, a Kínai Bézs Könyv készítői szerint nagyon messze jár az ázsiai ország attól, hogy teljesen talpra álljon.

A 3300 cég bevonásával történő, negyedévente elkészített felmérés szerint tíz éve nem voltak ilyen mélyen a legfontosabb mérőszámok. Mint írják, március közepéig folyamatos volt a süllyedés, a bevételek 26, míg a végső haszon 22 százalékkal csökkent átlagosan.

A még tavaly decemberben feltűnő vírus a hivatalos számok szerint összesen több mint 3200 ember életét követelte az országban. A kínai kormány jelentésében arról írt, hogy a vírus lecsengésével a legnagyobb gyárak 80-90 százalékában helyreállt a termelés, ám a gazdasági növekedés és a munkahelyek jelentős részét adó kisebb cégeknél ez az arány csupán 60 százalék – írja a CNBC.

Egyelőre nehezen javul a helyzet, a termelés még márciusban is csökkent, csakúgy, mint a ledolgozott munkaóráké, és még mindig kevés az újonnan betöltött álláshely, holott a munkaerőhiány egyre csak romlik – fogalmazott Shehzad Qazi, a Kínai Bézs Könyv készítői csapatának feje.

Csúnya bukás jöhet

A szakértők elég pesszimisták azzal kapcsolatban, hogy milyen negyedévet zárhat a kínai gazdaság GDP alakulásának tekintetében, a jelentés szerint „egyáltalán nem elképzelhetetlen”, hogy 10-11 százalék közti visszaesés is jöhet.

A kínai központi statisztikai hivatal januárra és februárra vonatkozó adatai minden fontos mérőszámban visszaeséseket jeleztek, így például a befektetetett eszközöknél és a kiskereskedelmi forgalom alakulásánál is érdemben esett a mutató. Ráadásul a hivatalos munkanélküliségi ráta is elérte a 6,2 százalékot, amelyhez hasonlót az elmúlt két évtizedben nem láttak Kínában.

Az elkészített Bézs Könyv szerint az ország minden régiójában csökkent a foglalkoztatottak száma, és jelenleg a kínai gazdaság előtt két út áll. Szerencsésebb esetben az ország szépen lassan magához tér, és a második negyedévre szolid növekedést vagy stagnálást produkál, de ha ez nem történik meg, akkor Pekingnek komolyabban is be kell majd avatkoznia.

 

piacesprofit / infostart[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.