[:en]

About $ 200 million, 10 percent of the company’s current value, has been invested in the increasingly popular plant-based milk producer Oatly. Celebrities are also emerging among investors.

Oprah Winfrey and Jay-Z have also acquired stakes in Oatly, a vegetable milk company in Malmö, but the company said Natalie Portman and former Starbucks boss Howard Schultz are also among the investors. Also among investors is Blackstone, a major privately held U.S.-based multinational investment company.

Investor confidence in the company certainly has to do with some research showing that demand for traditional cow’s milk has been declining for some time.There is a growing interest, especially among those under the age of 40, in alternative, healthier, lower-fat dairy products, especially plant-based dairy products.

Of course, the market for cow’s milk is still much larger, reaching only 3 billion pounds (nearly 1,200 billion forints) a year in the United Kingdom alone. However, there has been a trend since the 1950s for British milk consumption to decline, regardless of whether milk was previously considered a key component of a healthy diet.

According to market researcher Mintel, the market for vegetable milks in the UK is growing in parallel, with oat milk turnover rising to £ 74 million last year. This is a double expansion in a single year.

The Swedish company, however, closed a particularly good year last year, with sales of oatmeal products doubling to $ 200 million. Successful sales were also supported by the introduction of new products, ice creams and yogurts.

The company will use the money from investors to expand, including the creation of new production lines and jobs, and plans to expand in Europe, the US and Asia.

The $ 200 million investment, according to the Wall Street Journal, could also be seen as preparations for the company’s possible listing.

The Bloomberg mentions that after the appearance of investor Blackstone, the Oatly rose to $ 2 billion.[:hu]

Mintegy 200 millió dollárnyi, a társaság mostani értékének 10 százalékát képviselő befektetés érkezett az egyre népszerűbb, növényi alapú tejeket előállító Oatlybe. A befektetők között hírességek is felbukkannak.

Oprah Winfrey és Jay-Z is részesedést szerzett a malmői Oatlyben, a növényi tejeket gyártó cégben, de a vállalat közleménye szerint Natalie Portman és a Starbucks egykori főnöke, Howard Schultz is befektők között van. Ugyancsak a befektetők között találjuk a Blackstone-t is, amely egy jelentős, magánkézben lévő, amerikai székhelyű multinacionális befektetetési vállalat.

A társaság iránti befektetői bizalomnak minden bizonnyal köze van ahhoz, hogy egyes kutatások szerint a hagyományos tehéntej iránti kereslet már egy ideje csökken.Különösen a 40 évesnél fiatalabb korosztály körében növekszik az érdeklődés az alternatív, egészségesebbnek tartott, alacsonyabb zsírtartalmú, így elsősorban a növényi alapú tejkészítmények iránt.

A tehéntejnek persze még mindig jóval nagyobb a piaca, csak az Egyesült Királyságban évi 3 milliárd fontot (közel 1200 millárd forint) ér el. Ugyanakkor az 1950-es évek óta megfigyelhető tendencia szerint a britek tejfogyasztása csökken, függetlenül attól, hogy korábban a tejet az egészséges táplálkozás egyik alapelemének tartották.

A Mintel piackutató adatai szerint ezzel párhuzamosan növekszik a briteknél a növényi tejek piaca, a zabtej forgalma tavaly 74 millió fontra emelkedett. Ez kétszeres bővülés egyetlen év alatt.

A svéd vállalat mindemellett kifejezetten jó évet zárt tavaly, a zabtejes termékek értékesítése a duplájára, 200 millió dollárra nőtt. A sikeres értékesítést az új termékek, a jégkrémek és a joghurtok bevezetése is támogatta.

A befektetőktől érkező pénzt a vállalat bővítésre, többek között új gyártósorok létesítésére és munkahelyek létrehozására fordítja, terveik szerint Európában, az USA-ban és Ázsiában is terjeszkedni fognak.

A 200 millió dolláros befektetés a Wall Street Journal szerint a vállalat lehetséges tőzsdei bevezetésének előkészítéseként is értékelhető.

A Bloomberg megemlíti, hogy a Blackstone befektetői megjelenését követően, az Oatly értéke 2 milliárd dollárra emelkedett.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük