A cégalapítás Magyarországon külföldiek számára éppúgy elérhető, mint egy magyar állampolgár számára. Akár egyszemélyes társaságot, vagy kereskedelmi képviseletet is alapíthat külföldi állampolgár. De miért éppen Magyarországot választja egy külföldi? Ennek több oka is lehet. Az egyik, hogy nagyon gyorsan, néhány nap alatt lebonyolítható a cégalapítás. A másik vonzó tényező, hogy a társasági adó 9%-os adókulcsával az egyik legkedvezőbb Európa szerte. A cégalapítás és fenntartás rendkívül költséghatékony, és alacsony alaptőke szükséges hozzá. Az alapítással egy időben megkapja a társaság az adószámot, ami a működéshez elengedhetetlen. E mellett a vízumot vagy a tartózkodási engedélyt is megkaphatja bármilyen nemzetiségű állampolgár.

A külföldiek legkedveltebb cégalapítási formája a Kft. vagy az Rt. Bármelyiket is választja, minden esetben meg kell nevezni egy kézbesítési megbízottat. Mi az ő feladata? Főleg az, hogy a vállalkozással kapcsolatos iratokat átvegye és továbbítsa a megbízó részére. Ha lehetséges, mindezt 15 napon belül, mert a hivatalok, bíróságok  ilyen határidővel dolgoznak, és feltételezik, hogy a megbízotthoz eljutott a levél. Teljesen mindegy, hogy melyik ország állampolgára a cég alapítója, a cégjegyzéknek tartalmaznia kell a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező külföldi személy kézbesítési megbízottjának a nevét. Nem végezhet kézbesítési megbízotti feladatot a cég tagja, tisztségviselője és a felügyelő bizottság tagja sem. Ezért hoznak létre a külföldi állampolgárok fióktelepet. Létrehozását cégnyilvántartásba kell venni, és máris megkezdheti működését. A fióktelep képviseletét egy magyarországi lakóhellyel rendelkező személy láthatja el.

Ha kérdése lenne, vagy részletesebben informálódna a témával kapcsolatban, mindenképp forduljon hozzánk bizalommal, cégalapításban otthon vagyunk. (sc)

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük