Előző cikkeinkben szó volt néhány dologról, ami feltétlenül szükséges és amire nem árt odafigyelni cégalapításkor. Ilyen volt a székhely, a névválasztás, a cégforma választás fontossága. De van még  egy fontos kérdés:

Ki legyen az ügyvezető?

Egyszemélyes cégnél ez természetesen nem kérdés, de több tagú cégnél ez meggondolandó, hisz bizonyos feltételeknek meg kell felelnie.  Ügyvezető  csak nagykorú, cselekvőképes személy lehet, büntetlen előéletű, vagy ha nem, akkor rendelkezik erkölcsi bizonyítvánnyal, illetve nem lehet ügyvezető az, akire cégbírósági vagy adóügyi eltiltás vonatkozik. A tulajdonossá váláshoz nem szükséges ennyi feltételnek megfelelni, itt csak a NAV  eltiltása  jelenthet akadályt.

Ha minden adat és  információ  rendelkezésre  áll, akkor innentől viszonylag gyorsan és egyszerűen  végére érhetünk a folyamatnak.

 

Okiratok beadása a cégbíróságra

 

A dokumentumok kitöltéséhez szükség van

személyi igazolványra ( vagy útlevél, jogosítvány is jó)

lakcímkártyára

adókártyára

Minden tag, a tulajdonos vagy tulajdonosok, valamint az ügyvezető is vigye magával ezeket az iratokat. Ha nem  székhelyszolgáltatást vesznek igénybe, hanem saját telephelyet , székhelyet választanak, akkor szükség van az ehhez kapcsolódó hozzájáruló nyilatkozatokra a tulajdonos vagy tulajdonosok részéről.

Innentől kezdve a további teendőket az ügyvéd vagy jogtanácsos végzi,  ő nyújtja be a dokumentumokat a cégbíróságra. Ám nem árt tisztában lennünk azzal, mi is történik a továbbiakban:

A NAV megkapja a szükséges adatokat a cégbíróságtól, kiadja az adószámot és elküldi a cégbíróságnak, az adószám birtokában a cégbíróság bejegyzi a céget.

Mennyi ideig tart?

 

Ha a NAV egy napon belül nem  állapítja meg az adószámot, akkor a cégbíróság átmenetileg felfüggeszti a bejegyzést, de nincs ok aggodalomra, mert egy ide vonatkozó jogszabály szerint a NAV- nak 8 napon belül mindenképpen el kell döntenie, hogy kiadja az adószámot, vagy elutasítja a kérelmet. A legtöbb esetben sikerül az egy napos határidőt betartani, és a cégbíróság újabb egy nap alatt bejegyzi a céget.  Felmerül a kérdés, hogy  a NAV miért nem tud minden esetben egy nap alatt adószámot kiadni?  Ez  főleg azon múlik, hogy  a bejegyzésre váró cég alapítója, ügyvezetője milyen múltra tekint vissza, volt- e korábban másik cége, ezeket ellenőrizve döntenek, és ez eltarthat napokig is.

 

Még néhány feladat….

A bejegyzés megtörténtével véget ér a folyamat , megvan a cégünk. De van még néhány feladat, amit el kell végeznünk:

– 5 napon belül be kell jelentkeznünk a Kereskedelmi Iparkamarához, és be kell fizetnünk a tagsági díjat.

– 8 napon belül bankszámlát kell nyitnunk, és elhelyezni a cég törzstőkéjét.

–  15 napon belül be kell jelentkeznünk a NAV- hoz.

 

Ha egyszerűen  és akadálymentesen szeretne céget alapítani, mindenképp kérje szakértő segítségét, így nem érhetik meglepetések! (sc)

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.