[:en]While under the previous regulation, a company could be a consumer if it entered into a contract that was otherwise outside its scope, nowadays it is no longer possible. Previously, the law defined a consumer as a contractor for purposes outside the scope of his economic or professional activity, but today it is only a natural person acting outside his trade, profession or business.

All reports show a huge increase in online shopping.

There are plenty of arguments for it, it’s more convenient, cheaper and, in addition, we can cancel the contract within 14 days even if the product is flawless, we just changed our mind, we made a hasty purchase, or we didn’t like the look.
The latter option may be an explicit consideration, even if there are exceptions.

The legal exceptions

Thus, we cannot terminate the contract if the product is specifically made for us, or is a perishable product that will preserve its quality for a short period of time, or may be a sealed product that cannot be returned after its opening for health or hygiene reasons.

A less obvious but more important exception to the right of withdrawal is that the buyer is not a consumer, ie in the case of businesses and firms.

While under the previous regulation, a company could have been a consumer if it had entered into a contract that was otherwise outside its scope, but this is no longer the case today.

Previously, the law defined a consumer as a contractor for purposes outside the scope of his economic or professional activity, but today it is only a natural person acting outside his trade, profession or business.

By default, it applies only to natural persons

Thus, an enterprise or company cannot be a consumer or a natural person only if it does not order in the context of its profession or business.

The consequence of this is that, in all cases where the rule protecting consumers is concerned, it will apply only to natural persons who fulfill the definition of consumer. Such is the right of withdrawal for consumers when making purchases over the Internet via the telephone.

This does not mean, of course, that the parties cannot agree otherwise, or that the business or sales company, at its own discretion, does not accept the withdrawal of non-natural persons, but it is not obliged to do so.[:hu]Míg a korábbi szabályozás szerint egy cég is lehetett fogyasztó, ha olyan szerződést kötött, ami egyébként nem tartozott a tevékenységi körébe, manapság erre már nincs lehetőség. Korábban a törvény a fogyasztót gazdasági vagy szakmai tevékenység körén kívül eső célból szerződést kötő személyként határozta meg, ma azonban csak a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül eljáró természetes személy minősül annak.

Minden kimutatás szerint hatalmas mértékben növekszik az internetes vásárlások száma.

Rengeteg érv szól mellette, kényelmesebb, olcsóbb és ráadásul 14 napon belül akkor is elállhatunk a szerződéstől, amennyiben a termék kifogástalan, csak éppen meggondoltuk magunkat, elhamarkodottan vásároltunk, vagy a külleme nem nyerte el a tetszésünket.
Utóbbi lehetőség akkor is kifejezetten szempont lehet, ha vannak alóla kivételek.

A törvényes kivételek

Így nem állhatunk el a szerződéstől akkor, ha kifejezetten számunkra gyártották le a terméket, vagy romlandó, minőségét rövid ideig megőrző termékről van szó, esetleg olyan zárt csomagolású termékről, amely egészségvédelmi vagy higiéniai okokból az átadást követő felbontása után nem küldhető vissza.

Kevésbé szembetűnő, ám annál fontosabb kivétel az elállási jog alól az, ha a vásárló nem minősül fogyasztónak, azaz vállalkozások, cégek esetén.

Míg a korábbi szabályozás szerint egy cég is lehetett fogyasztó, ha olyan szerződést kötött, ami egyébként nem tartozott a tevékenységi körébe, ám ez ma már nincs így.

Korábban a törvény a fogyasztót gazdasági vagy szakmai tevékenység körén kívül eső célból szerződést kötő személyként határozta meg, ma azonban csak a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül eljáró természetes személy minősül annak.

Alaphelyzetben csak a természetes személyekre vonatkozik

Tehát egy vállalkozás vagy cég nem lehet fogyasztó, természetes személy is csak akkor, ha nem a szakmájával, üzleti tevékenységével összefüggésben rendel.

Ennek pedig az a következménye, hogy minden olyan esetben, amikor a fogyasztókat védő szabályról van szó, csak a fogyasztó fogalmának eleget tévő természetes személyekre fog vonatkozni. Ilyen az internetes, telefonos vásárlások esetén a fogyasztókat megillető elállási jog is.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a felek ne állapodhatnának meg ettől eltérően, vagy az üzlet, értékesítést végző vállalkozás saját döntése alapján ne fogadná el nem természetes személyek elállását is, arra azonban nem köteles.

 

Forrás: Origo[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük