[:en]Small and medium-sized enterprises, which are in an increasingly difficult financial situation as a result of the coronavirus epidemic, will receive another tax relief. The Ministry of Finance is asking the tax office to help companies with liquidity by paying back VAT in a shorter period of time.

The measure is already valid for the amount recovered in the VAT returns submitted today. The tax office is helping businesses in a number of ways, but is taking decisive action against fraudsters abusing the emergency, Norbert Izer told MTI on Monday.

Another economic protection measure supports small and medium-sized enterprises (SMEs), said the Secretary of State for Taxation. The SMEs concerned can receive the money back in up to 30 days instead of the previous 75 days. Based on their tax history, reliable companies can get their money even earlier, in their case the payment period can be shortened from 30 days to 20 days.

More than 45 percent of companies are reliable, so for many small and medium-sized businesses, it can be of great financial help to have the amount of VAT legally reclaimed in your bank account within 20 days, Izbert Norbert explained the details of the new tax relief, noting that 20 days is one of the shortest VAT payment deadline in the European Union.

The relief does not affect the approximately 30,000 risky taxpayers who have repeatedly grossly violated tax rules before the emergency – and typically to the detriment of fair taxpayers and the budget. They can still only get the VAT back within 75 days, he added.

About 360,000 businesses are affected by today’s VAT filing deadline, and SMEs that receive a VAT refund can already expect a shorter disbursement deadline, the Secretary of State said.

Izer Norbert said it was a significant amount. A year ago, in the declaration of April 20, the companies reclaimed a total of HUF 414 billion, the Secretary of State explained the data. The Ministry expects a similar order of magnitude this year as well, which means that the new measure will help the liquidity of enterprises by paying hundreds of billions of forints quickly. This will make it easier for companies to manage their finances, avoid financial difficulties and be more active in the economy, Izer Norbert listed the benefits of the new tax relief.[:hu]A koronavírus-járvány miatt egyre nehezebb pénzügyi helyzetbe kerülő kis- és közepes vállalkozások újabb adóügyi könnyítést kapnak. A Pénzügyminisztérium arra kéri az adóhivatalt, hogy segítse a cégek likviditását azzal, hogy a visszajáró áfát rövidebb idő alatt utalja ki.

Az intézkedés már a ma benyújtott áfabevallásokban visszakért összegre is érvényes. Az adóhivatal több módon is segíti a vállalkozások tevékenységét, ám határozattan fellép a veszélyhelyzettel visszaélő csalókkal szemben – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert hétfőn.

Az újabb gazdaságvédelmi intézkedés a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) támogatja – jelentette ki az adóügyekért felelős államtitkár. Az érintett kkv-ék az eddigi 75 nap helyett akár 30 nap alatt kaphatják meg a nekik visszajáró pénzt. Az adózási előéletük alapján megbízható cégek pedig még korábban a pénzükhöz juthatnak, esetükben 30 napról 20 napra is rövidülhet a kiutalás időtartama.

A cégek több mint 45 százaléka megbízható, ezért sok kis- és középvállalkozásnak jelenthet érdemi pénzügyi segítséget az, ha 20 napon belül a bankszámlájára kerül a jogosan visszaigényelt áfa összege – ismertette az újabb adóügyi könnyítés részleteit Izer Norbert, megjegyezve, hogy a 20 nap az egyik legrövidebb áfakiutalási határidő az Európai Unióban.

A könnyítés nem érinti azt a mintegy 30 ezer kockázatos adózót, akik a veszélyhelyzetet megelőzően is többször durván – és jellemzően a tisztességes adófizetők, és a költségvetés kárára – sértették meg az adószabályokat. Ők továbbra is 75 napon belül kaphatják csak vissza az áfát – tette hozzá.

Mintegy 360 ezer vállalkozást érint a mai áfabevallási határidő, és azok a kkv-ék, akiknek visszajár az áfa, már a rövidebb kiutalási határidővel számolhatnak – szögezte le az államtitkár.

Izer Norbert elmondta, hogy jelentős összegről van szó. Egy évvel ezelőtt az április 20-ai bevallásban összességében 414 milliárd forintot igényeltek vissza a vállalkozások – ismertette az adatokat az államtitkár. A tárca hasonló nagyságrenddel számol az idén is, ami azt jelenti, hogy az új intézkedés több százmilliárd forint gyors kifizetésével segíti a vállalkozások likviditását. A cégek így könnyebben intézhetik pénzügyeiket, kerülhetik el az anyagi nehézségeket, és aktívabban tudnak részt venni a gazdasági forgalomban is – sorolta az új adóügyi könnyítés előnyeit Izer Norbert.

 [:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.