[:en]Britain’s high street retailers suffered their worst month on record in March as they were hammered by the coronavirus lockdown, according to new figures.

The latest monthly BDO high street sales tracker saw total like-for-like sales dive 17.9% for the month as shoppers stayed indoors.

In-store sales were particularly badly hit, plunging 34.1% after non-essential stores were told to shut their doors in the face of the pandemic.

Reduced footfall due to social distancing protocols also hit stores during the month, while shoppers’ attentions were diverted to essential items, such as groceries.

Fashion stores saw sales dive 40.4% over the month, while lifestyle shops also reported a 24.6% decline.

Elsewhere, homeware store sales declined by 26.1% after sales vanished at the end of the month.

Shoppers turned their attentions online, with non-store like-for-like sales increasing by 13.7%.

However, this online growth was not consistent for all retailers, with fashion retailers also reporting lower online demand.

Sophie Michael, head of retail and wholesale at BDO, said: “It’s no surprise that March was the worst month on record for the high street, as the Covid-19 outbreak had an immediate impact on consumer demand for discretionary items.

“Understandably, shoppers are being very cautious with their pounds, as concerns about job security grip the nation.

“For most retailers, in-store sales make up the largest portion of their revenue, so they are having to rely solely on non-store channels and adapt aggressively to survive.

“It is likely that the pandemic has only sped up the shift away from in-store shopping as consumers become even more accustomed to buying online.”[:hu]

Az Egyesült Királyságban a fő utcai kiskereskedők márciusban szenvedték el a legrosszabb hónapot , mivel az új adatok szerint a koronavírus lezárása ütközött velük .

A legújabb havi BDO fő utcai értékesítési tracker a teljes hasonló értékesítés 17,9% -át merítette a hónapban, mivel a vásárlók bent maradtak.

Különösen súlyosan sújtotta a bolti árbevétel: 34,1% -ot zuhantak azután, hogy a nem alapvető áruházaknak azt mondták, hogy a pandémiával szemben zárják be az ajtóikat.

A társadalmi távolodási protokollok miatt bekövetkezett csökkenés a hónap folyamán az üzleteket is sújtotta, míg a vásárlók figyelmét átirányították az alapvető termékekre, például az élelmiszerekre.

A divatüzletek árbevétele 40,4% -kal esett vissza a hónap során, az életmód-üzletek szintén 24,6% -os visszaesést jelentettek.

Másutt az otthoni boltok árbevétele 26,1% -kal csökkent, miután az eladások a hónap végén eltűntek.

A vásárlók online módon fordították figyelmüket, az üzlethez hasonló értékesítések 13,7% -kal növekedtek.

Ez az online növekedés azonban nem volt következetes minden kiskereskedő számára, a divatkereskedők szintén alacsonyabb online keresletet jelentettek.

Sophie Michael, a BDO kis- és nagykereskedelmi vezetője elmondta: „Nem meglepő, hogy március volt a legrosszabb hónap a főutcán, mivel a Covid-19 kitörése közvetlen hatással volt a fogyasztók diszkrecionális termékek iránti igényére.

„Érthető, hogy a vásárlók nagyon óvatosak a fontkal, mivel a nemzet foglalkoztatja a munkahelyi biztonságot.

„A legtöbb kiskereskedő számára a bolti értékesítés adja a bevétel legnagyobb részét, tehát kizárólag a boltokban kívüli csatornákra kell támaszkodniuk és agresszív módon alkalmazkodniuk kell a túléléshez.

“Valószínű, hogy a világjárvány csak felgyorsította az üzletben történő vásárlástól való eltolódást, mivel a fogyasztók még inkább megszokták az online vásárlást.”

[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.