[:en]

Boris Johnson has acknowledged frustration over the “complex” easing of England’s coronavirus lockdown.

The PM wrote in the Mail on Sunday that more complicated messages were needed during the next phase of the response and as restrictions changed.

His comments come amid mounting criticism of the way restrictions have been lifted in England.

Greater Manchester mayor Andy Burnham warned the PM risked a “fracturing of national unity” if he ignores regions.

And Labour leader Sir Keir Starmer has blamed Mr Johnson for the way Wales and England have diverged on the easing of lockdown.

In his article, Mr Johnson said that the government was attempting something that has “never had to be done before”.

He also cautioned that, while the UK is “leading the global effort” to find a vaccine, it “might not come to fruition”.

Mr Johnson said he trusted the “good sense of the British people” to observe the new rules and thanked the public for “sticking with us” so far.

The PM said he understood people “will feel frustrated with some of the new rules”, adding: “We are trying to do something that has never had to be done before – moving the country out of a full lockdown, in a way which is safe and does not risk sacrificing all of your hard work.”

But Mr Burnham said England’s regional mayors had been given no notice that lockdown restrictions were being eased.

Writing in the Observer, he warned that without additional support for the regions, there was a danger of a “second spike” of the disease.

He told BBC Breakfast that “the voice of the English regions isn’t being heard at the moment”, adding that the government has “lost some goodwill” with local authorities in its handling and communication of the lifting of lockdown measures.

Mr Burnham said that, despite having taken part in a call two weeks ago with Mr Johnson and eight other regional mayors, he was given no real notice of the measures announced last Sunday.

“On the eve of a new working week, the PM was on TV ‘actively encouraging’ a return to work,” he wrote in the article.

“Even though that would clearly put more cars on roads and people on trams, no-one in government thought it important to tell the cities that would have to cope with that.

“The surprisingly permissive package might well be right for the South East, given the fall in cases there. But my gut feeling told me it was too soon for the North.”

Mr Burnham called for the government to publish the infection rate – the R-number – per region in England.

If the R-number – currently between 0.5 and 0.9 in the UK – is higher than one, then the number of cases increases exponentially.

Move ignored

Meanwhile, the devolved nations, which have their own powers over restrictions, have ignored the move in England to a “stay alert” recommendation, and have kept their “stay at home” advice.

Scotland’s First Minister Nicola Sturgeon said she did not know what “stay alert” meant.

Labour’s Sir Keir said different approaches across the four UK nations to tackling coronavirus are not going to “help us out of this crisis”.

The PM’s comments come as the government’s plans to start reopening primary schools in England from 1 June have been challenged by local authorities in the north of England and teaching unions.

Liverpool and Hartlepool councils issued statements saying schools will not reopen at the start of next month as coronavirus cases continue to rise locally.

Schools in Wales will not reopen on 1 June, while those in Scotland and Northern Ireland may not restart before the summer holidays.

Meanwhile, Cabinet Office minister Michael Gove told the BBC’s Andrew Marr Show that 17,200 people have been recruited to the contact tracing scheme on the Isle of Wight and that the government was on track to hit its 18,000 target by next week.

It comes as No 10 announced up to £93m to speed-up a new vaccine research lab.

The new fund will accelerate construction of the not-for-profit Vaccines Manufacturing and Innovation Centre in Oxfordshire so it can open a year earlier than planned, the government said.

Ministers hope the centre will be a “key component” of the UK’s coronavirus vaccine programme.

Business Secretary Alok Sharma said: “Once a breakthrough is made, we need to be ready to manufacture a vaccine by the millions.”

The number of people who have died with coronavirus in the UK across all settings increased by 468 on Saturday.

It takes the total number of UK deaths, in all settings following a positive coronavirus test, to 34,466.

There were 136,486 tests processed or sent out in the UK on Friday – the highest daily figure so far in the UK. The figure is not the same as the total number of people tested, which was 78,537 on Friday.

Boris Johnson has set a target of 200,000 tests a day by the end of May.

In other developments:

  • People returned to beauty spots on Saturday in a “manageable” way after the public was urged to “think twice” before heading out
  • Education Secretary Gavin Williamson has said “we owe it to the children” to reopen schools

[:hu]

Boris Johnson elismerte a csalódást az angol koronavírus lezárásának “komplex” megkönnyítése miatt.

A miniszterelnök azt írta a vasárnapi levélben, hogy bonyolultabb üzenetekre van szükség a válasz következő szakaszában és a korlátozások megváltozásával.

Észrevételei a kritikák visszatérő kritikájának közepette érkeznek az angliai korlátozások feloldásának módjáról.

A nagy Manchester-i polgármester, Andy Burnham figyelmeztette a miniszterelnököt, hogy a régiók figyelmen kívül hagyásával “a nemzeti egység összetörését” kockáztatja .

És Sir Keir Starmer, a munkaügyi vezető vádolta Johnsont úrnak abban, hogy Wales és Anglia eltértek a zárolás megkönnyítéséről.

Johnson úr a cikkében kijelentette, hogy a kormány valami olyan kísérletet tett, amit “soha nem kellett volna megtenni”.

Arra is figyelmeztette, hogy míg az Egyesült Királyság “a globális erőfeszítéseket élvezi” egy oltás megtalálására, az “előfordulhat, hogy nem jön létre”.

John Johnson azt mondta, hogy bízott a “brit nép józan észében” az új szabályok betartásában, és megköszönte a közvéleménynek, hogy “velünk ragadt”.

A miniszterelnök kijelentette, hogy megérti, hogy az emberek “csalódottak lesznek az új szabályok némelyikéről”, és hozzáteszik: “Valamit megpróbálunk tenni, amit még soha nem kellett volna megtennünk – az országot a teljes bezárásból kitoljuk olyan módon, biztonságos, és nem kockáztatja, hogy feláldozza az összes kemény munkáját. ”

De Burnham szerint az angliai regionális polgármesterek nem kaptak értesítést arról, hogy enyhítik a lezárási korlátozásokat.

A Observerben írt , figyelmeztette, hogy a régiók számára nyújtott kiegészítő támogatás nélkül fennáll a betegség “második tüskéje” veszélye.

Azt mondta a BBC Breakfast-nak, hogy “az angol régiók hangját jelenleg nem hallják”, és hozzátette, hogy a kormány “elvesztette jóindulatát” a helyi hatóságokkal a lezárási intézkedések megszüntetéséről szóló kommunikáció során.

Burnham úr elmondta, hogy annak ellenére, hogy két héttel ezelőtt felhívásban vett részt Johnson úrral és nyolc másik regionális polgármesterrel, valójában nem értesítették a múlt vasárnap bejelentett intézkedésekről.

“Egy új munkahét előestéjén a miniszterelnök a TV-ben volt,” aktívan ösztönözve “a munka visszatérését” – írta a cikkben.

“Annak ellenére, hogy ez egyértelműen több autót tesz az utakra és az embereket a villamosokra, a kormányban senki sem gondolta fontosnak, hogy elmondja a városoknak, amelyeknek meg kell birkózniuk ezzel.

“A meglepően megengedő csomag valószínűleg igaz lehet Délkeletre, tekintettel az ottani esetek esésére. De a bélérzésem azt mondta, hogy túl korai volt Észak számára.”

Burnham úr felszólította a kormányt, hogy tegye közzé a fertőzöttség arányát – az R-számot – Anglia régiójában.

Ha az R-szám – jelenleg az Egyesült Királyságban 0,5 és 0,9 között van – egynél nagyobb, akkor az esetek száma exponenciálisan növekszik.

Figyelmen kívül hagyva

Eközben a decentralizált nemzetek, amelyek saját hatáskörrel rendelkeznek a korlátozások felett, figyelmen kívül hagyták az angliai „figyelmeztetés maradjon” javaslatát, és megtartották az „otthon maradás” tanácsát.

Nicola Sturgeon, Skócia minisztere azt mondta, hogy nem tudja, mit jelent a “figyelmeztetés”.

A munkabiztos Sir Keir kijelentette, hogy a négy egyesült királyságbeli nemzet eltérő megközelítései a koronavírus kezelésére nem “segítenek bennünket a válságból”.

A miniszterelnök észrevételei azért érkeznek, mert a kormánynak az a terve, hogy június 1-jétől kezdje meg újra megnyitni az általános iskolákat Angliában, az angliai északi helyi hatóságok és az oktató szakszervezetek megtámadták.

A Liverpool és a Hartlepool tanácsa nyilatkozatokat tett közzé, amelyek szerint az iskolák a jövő hónap elején nem fognak újból megnyílni, mivel a koronavírus-esetek továbbra is lokálisan növekszenek.

A walesi iskolákat június 1-jén nem nyitják meg újra, míg Skóciában és Észak-Írországban az iskolák nem indulhatnak újra a nyári szünet előtt.

Eközben a kormány kabinetjének minisztere, Michael Gove elmondta a BBC Andrew Marr Show-nak, hogy 17 200 embert toboroztak a Wight-szigeten a kapcsolatfelvételi rendszerhez , és hogy a kormány úton áll, hogy a jövő héten elérje 18 000 célját.

Úgy érkezik, hogy a 10. számú bejelentette, hogy 93 millió fontot tesz fel az új oltáskutató laboratórium felgyorsítására.

Az új alap felgyorsítja az non-profit vakcinák gyártási és innovációs központjának felépítését Oxfordshire-ben, így egy évvel a tervekkel korábban nyitható meg – mondta a kormány.

A miniszterek remélik, hogy a központ az Egyesült Királyság koronavírus-oltási programjának “kulcseleme” lesz.

Alok Sharma üzleti titkár elmondta: “Miután áttörést hajtottak végre, készen kell állnunk arra, hogy a több millió ember oltást készítsen”.

Az Egyesült Királyságban a koronavírussal meghaltak száma minden körülmények között 468- ra nőtt szombaton .

A pozitív koronavírus-teszt után minden helyzetben az Egyesült Királyságban bekövetkező halálesetek száma 34 466-ra esik.

Az Egyesült Királyságban pénteken 136 486 tesztet dolgoztak fel vagy küldtek ki – ez a legmagasabb napi adat az Egyesült Királyságban. Ez a szám nem egyezik meg a tesztelt emberek számával, amely pénteken 78 537 volt.

Boris Johnson azt a célt tűzte ki célul, hogy május végére napi 200 000 tesztet végezzen.

Más fejlesztéseknél:

  • Az emberek szombaton “kezelhető módon” visszatértek a szépségápolási helyekre , miután a nyilvánosságot arra kérték, hogy “gondolkodjanak kétszer”, mielőtt elindulnának
  • Gavin Williamson oktatási miniszter azt mondta: “tartozunk a gyerekeknek” az iskolák újbóli megnyitásához

[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.