[:en]

The Bank of England has warned that the coronavirus pandemic will push the UK economy towards its deepest recession on record.

It said the economy was on course to shrink 14% this year, based on the lockdown being relaxed in June.

Scenarios drawn up by the Bank to illustrate the economic impact said Covid-19 was “dramatically reducing jobs and incomes in the UK”.

Policymakers voted unanimously to keep interest rates at a record low of 0.1%.

However, the Monetary Policy Committee (MPC) that sets interest rates was split on whether to inject more stimulus into the economy.

Two of its nine members voted to increase the latest round of quantitative easing by £100bn to £300bn.

The Bank’s analysis was based on social distancing measures being gradually phased out between June and September.

The Bank’s scenario showed the UK economy plunging into its first recession in more than a decade. The economy shrinks by 3% in the first quarter of 2020, followed by an unprecedented 25% decline in the three months to June.

This would push the UK into a technical recession, defined as two consecutive quarters of economic decline.

Rebound

For the year as a whole, the economy is expected to contract by 14%. This would be the biggest annual decline on record, according to Office for National Statistics (ONS) data dating back to 1949.

It would also be the sharpest annual contraction since 1706, according to reconstructed Bank of England data stretching back to the 18th Century.

While UK growth is expected to rebound in 2021 to 15%, the size of the economy is not expected to get back to its pre-virus peak until the middle of next year.

However, the Bank expects no lasting damage from the pandemic, with the economy, employment and earnings gradually returning to pre-virus growth rates.

James Smith, research director at the Resolution Foundation, said the hit to the economy this year was equivalent to £9,000 for every family in Britain.

He said: “Faced with this huge economic hit, both the Bank and the Government have made the right call in taking bold action to protect firms and families as much as possible.”

The UK government is expected to start easing lockdown restrictions next week.

The Bank stressed that the outlook for the economy was “unusually uncertain” at present and would depend on how households and businesses responded to the pandemic.

It assumes job losses and shrinking pay packets will continue to weigh on the recovery, with British families remaining cautious about shopping and socialising for at least another year.

It also assumes:

  • The government’s jobs retention scheme covering 80% of wages is phased out with the lockdown.
  • Companies stop or scale back their operations for some time.
  • Cautious consumers voluntarily maintain social distancing until mid-2021.

Average weekly earnings are expected to shrink by 2% this year, reflecting the fall in wages for furloughed workers.

The Bank said sharp increases in benefit claims are “consistent with a pronounced rise in the unemployment rate”, which is expected to climb above 9% this year, from the current rate of 4%.

Under the Bank’s scenario, inflation, as measured by the consumer prices index (CPI) falls to zero at the start of next year amid the sharp drop in energy prices.It is also expected to remain well below the Bank’s 2% target for the next two years.

The Bank warns that this is not a typical forecast and that “many other scenarios are plausible”. But these numbers provide the sharpest analysis yet of the economic challenge of the virus and its pandemic.

Nonetheless the Bank has chosen to continue with levels of economic stimulus announced last month. The Monetary Policy Committee chose to keep base rates at their record low of 0.1% and its bond buying quantitative easing programme at £645bn.

Two members of the nine-member MPC voted to further increase the funds pumped into the government borrowing market by £100bn, suggesting the Bank may yet do more.

[:hu]

Az Anglia Bank figyelmeztette, hogy a koronavírus-járvány az Egyesült Királyság gazdaságát a mélyreható recesszió felé tartja.

Azt állította, hogy a gazdaság a tervek szerint 14% -kal zsugorodik ebben az évben, annak alapján, hogy a júniusban elállt a leállás.

A Bank által a gazdasági hatás szemléltetésére készített forgatókönyvek szerint a Covid-19 “drasztikusan csökkentette az Egyesült Királyságban a munkahelyeket és a jövedelmeket”.

A politikai döntéshozók egyhangúlag szavaztak a kamatlábak rekord alacsony, 0,1% -os tartására.

A kamatlábakat meghatározó monetáris politikai bizottság (MPC) azonban megoszlott abban, hogy a gazdaságba ösztönöz-e további ösztönzést.

Kilenc tagja közül kettő megszavazta a mennyiségi lazítás legutóbbi fordulójának 100 milliárd font-ról 300 milliárd fontra történő növelését.

A bank elemzése azon társadalmi távolodási intézkedéseken alapult, amelyeket június és szeptember között fokozatosan megszüntettek.

A Bank forgatókönyve azt mutatta, hogy az Egyesült Királyság gazdasága elsüllyedt több mint egy évtized első recessziójába. A gazdaság 3% -kal zsugorodik 2020 első negyedévében, amelyet példátlanul 25% -os csökkenés követ a júniust megelőző három hónapban.

Ez az Egyesült Királyságot egy technikai recesszióba szorítja, amelyet a gazdasági hanyatlás két egymást követő negyedévében határoztak meg.

Visszapattan

Az egész évre a gazdaság várhatóan 14% -kal csökken. A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) 1949-ből származó adatai szerint ez lenne a legnagyobb éves rekordcsökkenés.

Ez szintén a legszorosabb éves visszaesés 1706 óta, a Bank of England rekonstruált adatai szerint, amelyek a 18. századra nyúlnak vissza.

Noha az Egyesült Királyság növekedése 2021-ben várhatóan visszatér 15% -ra, addig a gazdaság méretétől várhatóan a következő év közepére nem tér vissza a vírus előtti csúcsra.

A bank azonban nem várható el, hogy a világjárvány tartósan káros legyen, mivel a gazdaság, a foglalkoztatás és a jövedelmek fokozatosan visszatérnek a vírus előtti növekedési ütemhez.

James Smith, a Resolution Foundation kutatási igazgatója szerint a gazdasági találat ebben az évben Nagy-Britanniában minden család számára 9000 fontot tett ki.

Azt mondta: “Ennek a hatalmas gazdasági helyzetnek a fényében mind a bank, mind a kormány helyes felhívást tett, hogy merész lépéseket tegyen a cégek és a családok lehető legnagyobb védelme érdekében.”

Az Egyesült Királyság kormányának várhatóan jövő héten kezdődik a lezárási korlátozások enyhítése .

A Bank hangsúlyozta, hogy a gazdaság kilátásai jelenleg “szokatlanul bizonytalanok”, és attól függ, hogy a háztartások és a vállalkozások hogyan reagáltak a világjárványra.

Feltételezi, hogy munkahely megszűnik, és a csökkenő fizetési csomagok továbbra is súlyosbítják a fellendülést, a brit családok pedig legalább egy évig óvatosak maradnak a vásárlás és a szocializáció szempontjából.

Azt is feltételezi:

  • A bérek 80% -át kitevő kormány álláshelyek megőrzési rendszerét a lezárással fokozatosan megszüntetik.
  • A vállalatok egy ideig leállítják vagy csökkentik tevékenységüket.
  • Az óvatos fogyasztók 2021 közepéig önként tartják fenn a társadalmi távolodást.

Az átlagos heti keresetek várhatóan 2% -kal csökkennek ebben az évben, tükrözve az elszakadt munkavállalók béreinek csökkenését.

A Bank szerint az ellátások iránti igények hirtelen növekedése “összhangban van a munkanélküliségi ráta kifejezett emelkedésével”, amely várhatóan ebben az évben 9% fölé emelkedik, a jelenlegi 4% -ról.

A bank forgatókönyve szerint az infláció, a fogyasztói árindex (CPI) alapján mérve, a következő év elején nullára esik, az energiaárak hirtelen esése közepette. Az is várható, hogy jóval a Bank következő 2% -os célkitűzése alatt maradjon. két év.

A Bank figyelmezteti, hogy ez nem tipikus előrejelzés és “sok más forgatókönyv valószínű”. Ezek a számok azonban a vírus és a világjárvány gazdasági kihívásának legmélyebb elemzését nyújtják.

Ennek ellenére a Bank úgy döntött, hogy folytatja a múlt hónapban bejelentett gazdasági lendület szintjét. A Monetáris Politikai Bizottság úgy döntött, hogy az alapkamatot rekordszintű 0,1% -án tartja, és a kötvényvásárlási kvantitatív enyhítési programja 645 milliárd font.

A kilenc tagú MPC két tagja megszavazta az állami hitelfelvételi piacra pumpált pénzeszközök további 100 milliárd font-os növelését, ami arra utal, hogy a bank még többet tehet.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.