[:en]

The UK economic slump caused by Covid-19 will be less severe than expected, but the recovery will also take longer, the Bank of England has said.

It expects the economy to shrink by 9.5% this year.

While this would be the biggest annual decline in 100 years, it is not as steep as the Bank’s initial estimate of a 14% contraction.

However, the Bank said unemployment was likely to rise “materially” as it held interest rates at 0.1%.

The Bank said the recovery had been “earlier and more rapid” than it had assumed in May, reflecting a faster easing of lockdown restrictions.

Governor Andrew Bailey added: “We have had a strong recovery in the last few months. The pace puts the economy ahead of where we thought it would be in May.”

The Bank said spending on clothing and household furnishings was now back to pre-Covid levels, while consumers have carried on spending more on food and energy bills than before the lockdown.

However, Mr Bailey cautioned against reading too much into recent data: “We don’t think the recent past is necessarily a good guide to the immediate future,” he said.

The Bank said leisure spending and business investment remained subdued, which would weigh on the recovery.

Slower recovery

The Bank said the UK still faced its sharpest recession on record, with the outlook for growth now “unusually uncertain”.

It expects the UK economy to grow by 9% in 2021, and 3.5% in 2022, with the economy forecast to get back to its pre-Covid size at the end of 2021.

This compares with growth estimates of 15% and 3% respectively, in a scenario the Bank set out in May.

Unemployment is expected to almost double from the current rate of 3.9% to 7.5% at the end of the year as government-funded support schemes come to an end.

Average earnings are also expected to shrink for the first time since the financial crisis.

The Bank said more workers faced a pay cut or freeze in 2020, adding: “In many cases, bonuses have been scaled back or withdrawn altogether for this year”.

Its latest forecasts are based on the assumption that there is no second wave of the virus and that there is a smooth transition to a new EU free trade agreement at the start of 2021.

A fall in energy prices and the temporary VAT cut for hotels, theme parks and other hospitality businesses means the cost of living is expected to barely rise this year.

The Bank expects inflation, as measured by the consumer prices index (CPI), to fall close to zero by the end of 2020, before gradually rising back to its target of 2%.

Negative rates ‘under review’

The Monetary Policy Committee (MPC) said it would not even think about raising interest rates until there was “clear evidence” the recovery had taken hold.

It said the use of unconventional tools to stimulate the economy such as negative interest rates remained under review.

While negative rates could boost the economy, the Bank said such a move may have unintended consequences.

It could stop the UK’s already fragile banks from lending, or lead to customers withdrawing their money and holding it in cash.

Policymakers also noted that High Street banks would find it difficult to cut savings rates below zero.

“They are part of our toolbox,” said Mr Bailey. “But at the moment we do not have a plan to use them.”

Ruth Gregory, an economist at Capital Economics, said the Bank was likely to increase its money printing programme by a further £100bn later this year.

She also expects the Bank to keep interest rates at 0.1% “or below” for “at least five years”.

The economic damage may have been been less catastrophic than feared in recent months, but the Bank thinks the scars will remain for longer, both to activity and jobs.

The Bank believes it will take the economy until the end of 2021 to get back to pre-crisis activity. Crucially it admits the risks are to the downside – not least as it assumes that the health risks from the virus and restrictions gradually recede, with no significant resumption of a widespread lockdown. That could prove a serious setback.

What then? The key to our recovery is consumer spending – and the interest rates that might shape that are at record lows already. Could we be heading into the uncharted territory of negative rates, where savers are effectively charged to deposit cash? It seems unlikely. The Bank has been taking a closer look at that tool and concludes it could be “less effective …to stimulate the economy”.

It does have other tools – the Bank has supported cashflow across the economy by pumping funds into financial markets via quantitative easing and participating in some loan schemes.

But it may have to rely increasingly on the chancellor to give the economy emergency aid in the event of further trouble.[:hu]

A Covid-19 által okozott brit gazdasági visszaesés kevésbé súlyos lesz a vártnál, de a fellendülés is hosszabb időt vesz igénybe – mondta az Anglia Bank.

Arra számít, hogy a gazdaság ebben az évben 9,5% -kal csökken.

Noha ez lenne a legnagyobb éves visszaesés 100 év alatt, nem olyan meredek, mint a Bank kezdeti becslése szerint a 14% -os visszaesés.

A Bank szerint azonban a munkanélküliség valószínűleg “lényegesen” emelkedik, mivel a kamatlába 0,1% volt.

A Bank szerint a fellendülés “korábban és gyorsabban” történt, mint ahogy azt májusban feltételezték, ami a zárolási korlátozások gyorsabb enyhítését tükrözi.

Andrew Bailey kormányzó hozzátette: “Az elmúlt hónapokban erőteljes fellendülés történt. A tempó a gazdaság előrehaladtával előrevetíti azt a helyet, ahol azt gondoltuk, hogy májusban lesz.”

A Bank szerint a ruházatra és a háztartási bútorokra fordított kiadások visszakerültek a Covid előtti szinthez, míg a fogyasztók többet költöttek élelmiszer- és energiaszámlákra, mint a lezárás előtt.

Bailey úr azonban óvatosan figyelmeztetett arra, hogy túl sokat olvassanak be a legfrissebb adatokba: “Nem gondoljuk, hogy a közelmúlt szükségszerűen jó útmutatót jelent a közvetlen jövő számára” – mondta.

A Bank szerint a szabadidős kiadások és az üzleti beruházások továbbra is visszafogottak, ami súlyosbítaná a fellendülést.

Lassúbb gyógyulás

A Bank szerint az Egyesült Királyság még mindig rekordszintű recesszióval szembesült, miközben a növekedési kilátások “szokatlanul bizonytalanok”.

Arra számít, hogy az Egyesült Királyság gazdasága 2021-ben 9% -kal, 2022-ben 3,5% -kal növekszik, és a gazdaság előrejelzése szerint 2021 végén visszatér a Covid előtti méretéhez.

Ez összehasonlítható a 15% -os, illetve a 3% -os növekedési becslésekkel, a Bank által a májusban bemutatott forgatókönyv szerint .

A munkanélküliség várhatóan majdnem megkétszereződik a jelenlegi 3,9% -ról 7,5% -ra az év végén, mivel az államilag finanszírozott támogatási rendszerek véget érnek.

Az átlagkereset szintén várhatóan először csökken a pénzügyi válság óta.

A Bank szerint több munkavállaló fizetéscsökkentéssel vagy befagyasztással küzdött 2020-ban, hozzátéve: “Sok esetben a bónuszokat visszavonták vagy visszavonták erre az évre”.

Legfrissebb előrejelzései azon a feltevésen alapulnak, hogy nincs a vírus második hulláma, és hogy 2021 elején zavartalanul áttér az új EU szabadkereskedelmi megállapodásra.

Az energiaárak csökkenése és a szállodák, szórakoztató parkok és egyéb vendéglátóipari vállalkozások átmeneti áfacsökkentése azt jelenti, hogy a megélhetési költségek ebben az évben várhatóan alig emelkednek.

A Bank elvárja, hogy az infláció, a fogyasztói árindex (CPI) alapján mérve, 2020 végére nulla közelében legyen, majd fokozatosan visszatérjen a 2% -os célhoz.

A „felülvizsgálat alatt álló” negatív ráták

A Monetáris Politikai Bizottság (MPC) szerint még csak nem is gondol a kamatlábak emelésére, amíg nem állnak rendelkezésre “egyértelmű bizonyítékok” a helyreállításra.

Azt állította, hogy a nem szokásos eszközök, például a negatív kamatlábak, a gazdaság élénkítésére – továbbra is felülvizsgálat alatt állnak.

Noha a negatív kamatlábak fellendíthetik a gazdaságot, a Bank szerint egy ilyen lépés váratlan következményekkel járhat.

Ez megakadályozhatja az Egyesült Királyság már törékeny bankjainak hitelnyújtását, vagy ahhoz vezethet, hogy az ügyfelek kivonják pénzüket és készpénzben tartják őket.

A politikai döntéshozók azt is megjegyezték, hogy a High Street-i bankok számára nehéz lesz a megtakarítási ráta nulla alá csökkentése.

“Ezek részét képezik az eszközkészletünknek” – mondta Bailey. “De jelenleg nincs tervenk használni őket.”

Ruth Gregory, a Capital Economics közgazdásza szerint a bank valószínűleg további 100 milliárd fontkal növeli pénznyomtatási programját ebben az évben később.

Arra számít, hogy a Bank legalább öt évig tartja a kamatlábakat 0,1% “vagy” alatt “.

Lehetséges, hogy a gazdasági károk kevésbé katasztrofálisak voltak, mint amit az elmúlt hónapokban féltek, ám a Bank úgy gondolja, hogy a hegek hosszabb ideig megmaradnak, mind a tevékenység, mind a munkahelyek szempontjából.

A bank úgy véli, hogy 2021 végéig tart a gazdaság, hogy visszatérjen a válság előtti tevékenységhez. Lényegesen elismeri, hogy a kockázatok hátrányos helyzetbe kerülnek – nem utolsósorban azzal, hogy feltételezi, hogy a vírus és a korlátozások által okozott egészségügyi kockázatok fokozatosan visszahúzódnak, és a széles körű elzáródás nem folytatódik jelentősen. Ez komoly visszaesést bizonyíthat.

Akkor mit? A fellendülés kulcsa a fogyasztói kiadások – és az esetlegesen kialakuló kamatlábak, amelyek már rekordmélyen vannak. Indulhatnánk-e a negatív kamatlábak nem ábrázolt területére, ahol a megtakarítókat ténylegesen felszámítják készpénz befizetésére? Valószínűtlen. A Bank közelebbről megvizsgálta ezt az eszközt, és arra a következtetésre jutott, hogy “kevésbé hatékony lehet … a gazdaság serkentése”.

Más eszközökkel is rendelkezik – a bank az egész gazdaságban támogatta a cash flow-kat azáltal, hogy mennyiségi enyhítés útján pénzeszközöket pumpál a pénzügyi piacokra, és részt vesz egyes hitelprogramokban.

Lehet, hogy egyre inkább a kancellárra kell támaszkodnia, hogy további bajok esetén sürgősségi segítséget nyújtson a gazdaságnak.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.