[:en]

he boss of the Bank of England has said that emergency lending to businesses “has to be sorted out” amid the coronavirus pandemic.

Governor Andrew Bailey questioned whether the system is “too complicated” as banks struggle to cope with applications.

Mr Bailey said that banks must now “dig in” with processing risk assessments.

He added that the government-backed scheme had taken longer to get into full operation than expected.

Chancellor Rishi Sunak said in March that UK-based small and medium-sized business could apply for an interest-free loan of up to £5m to help them with Covid-19 related difficulties.

However, the British Chambers of Commerce said on Wednesday that only 2% of UK firms had so far secured the loans.

Stressful operations

“Notwithstanding the stress that we’re all operating under in terms of the current working environment, they [the banks] have got to put their backs into it and get on with it, frankly,” Mr Bailey said on Friday.

Mr Bailey also said that the chancellor and HM Treasury had to make a decision on whether or not the taxpayer gives 100% backing for the loan scheme.

Currently, the government guarantees 80% of the loan amount to give banks and financial companies the confidence to lend.

Banks and financial institutions have lent more than £1.1bn to those enterprises under the government’s coronavirus loan scheme, according to the latest figures released by UK Finance on Wednesday.

More than 6,000 loans have now been provided, with an average value of about £185,000.

Economic drop-off

On Thursday it was announced loans to large firms would also be included in the government’s £330bn economic support package.

The scheme is part of government efforts to help keep the UK economy afloat as it is battered by the effects of the coronavirus pandemic.

During the phone call with journalists on Friday, Mr Bailey also addressed the Office for Budget Responsibility’s forecast, which expects GDP to drop by 35% in the three months to June.

He said that such a scenario was “not implausible”.

The Bank of England has also slashed interest rates to a new low and freed up billions of pounds to help consumers and banks through the crisis.[:hu]

A Bank of England főnöke elmondta, hogy a vállalkozásoknak nyújtott sürgősségi hiteleket “meg kell rendezni” a koronavírus világjárvány közepette.

Andrew Bailey kormányzó megkérdőjelezte, hogy a rendszer “túl bonyolult”, mivel a bankok küzdenek az alkalmazásokkal szemben.

Bailey úr elmondta, hogy a bankoknak most be kell lépniük a kockázatértékelések feldolgozásába.

Hozzátette, hogy a kormány által támogatott rendszernek a vártnál hosszabb időre volt szüksége a teljes működésbe való bekapcsolódáshoz.

Rishi Sunak kancellár márciusban elmondta, hogy az Egyesült Királyságban működő kis- és középvállalkozások legfeljebb 5 millió font kamat nélküli kölcsönt kérhetnek, hogy segítsék őket a Covid-19-rel kapcsolatos nehézségekkel szemben.

A Brit Kereskedelmi Kamara azonban szerdán kijelentette, hogy az Egyesült Királyságban működő vállalatok mindössze 2% -a fedezte fel kölcsönöket.

Stresszes műveletek

“Annak ellenére, hogy a jelenlegi munkakörnyezetben mindannyian működünk, nekik [a bankoknak] hátulról bele kell állniuk, és őszintén szólva meg kell kezdeni vele” – mondta Bailey pénteken.

Bailey úr azt is elmondta, hogy a kancellárnak és a HM kincstárának el kell döntenie arról, hogy az adófizetõ 100% -kal támogatja-e a kölcsönrendszert.

Jelenleg a kormány garantálja a hitel összegének 80% -át annak érdekében, hogy a bankok és a pénzügyi vállalkozások bizalmat adhassanak a kölcsönnyújtáshoz.

Az Egyesült Királyság Pénzügynökség szerdán kiadott legfrissebb adatai szerint a bankok és a pénzügyi intézmények több mint 1,1 milliárd font kölcsönt adtak a kormánynak a koronavírus-kölcsönrendszer keretében.

Most már több mint 6000 kölcsönt nyújtottak, átlagos értékük kb. 185 000 font.

Gazdasági visszaesés

Csütörtökön bejelentették, hogy a nagyvállalatoknak nyújtott hiteleket belefoglalják a kormány 330 milliárd font értékű gazdasági támogatási csomagjába.

A rendszer részét képezi a kormány erőfeszítéseinek, amelyek elősegítik az Egyesült Királyság gazdaságának felfüggesztését, mivel azt a koronavírus pandémiája károsítja.

Az újságírókkal pénteken folytatott telefonbeszélgetés során Bailey úr megbeszélte a Költségvetési Felelősségügyi Hivatal előrejelzését is, amely szerint a GDP 35% -kal csökken majd a júniust követő három hónapban.

Azt mondta, hogy egy ilyen forgatókönyv “nem hihetetlen”.

Az Anglia Bank a kamatlábakat egy új mélypontra engedte, és milliárd fontot szabadít fel, hogy segítse a fogyasztókat és a bankokat a válságon.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.