[:en]

The Bank of England governor has told lenders to be ready for the possibility that the UK and EU fail to agree a free trade deal by the end of the year.

On a call with financial firms, Andrew Bailey stressed the importance of ensuring the financial system could cope with a no-deal, Sky News reported.

The Bank said the reminder was part of its regular weekly call with lenders.

It comes as the UK and EU continue to negotiate over their future trading relationship, in a fourth set of talks.

However, key sticking points remain. The UK left the EU in January but is covered by a transition period until the end of this year. The UK has consistently said it will not ask for a longer transition period.

The Bank of England said Mr Bailey “meets the leadership of UK banks on a very regular basis”.

“As we have said previously, the possibility that negotiations between the UK and EU over a future trading relationship might not conclude in a deal is one of a number of outcomes that UK banks need to prepare for over the coming months,” the Bank said in a statement.

“It is fundamental to the Bank of England’s remit that it prepares the UK financial system for all risks that it might face,” it added.

Brexit resurfaces

The UK and EU sides still have key sticking points in negotiations that are taking place, the BBC’s Katya Adler told the Radio 4 Today programme this week.

She said that negotiations have faltered and been delayed due to the coronavirus pandemic, so time is tight, and that if there are clashes between the two sides, because the talks are taking place online there is less opportunity to walk around the block to try and reach a consensus.

Sticking points include common standards on the environment and labour markets and how disputes over those standards will be resolved, and access to fishing grounds.

Some of the fundamentals of a no-deal Brexit have remained the same.

On Wednesday Japanese car giant Nissan said that the UK’s largest car manufacturing plant is still under threat if the UK leaves the European Union without a trade deal.

Similarly, the Bank of England has warned about the negative economic effects of a no-deal Brexit for a number of years.

The Bank has done stress tests looking at the effect of a “disorderly” Brexit on the banking system, and in 2018 said that major UK banks have enough capitalisation to withstand the shock of a no-deal Brexit.

In short, the UK banking system would be strong enough to deal with it.

In March, as the effects of the coronavirus crisis began to bite, the Bank said that due to “extensive preparations” by authorities and the private sector, if there was a no-deal Brexit, most risks to cross-border financial trade had been mitigated.[:hu]

A Bank of England kormányzója azt mondta a hitelezőknek, hogy készen álljanak arra a lehetőségre, hogy az Egyesült Királyság és az EU az év végéig nem tud megállapodni a szabadkereskedelemről.

Andrew Bailey, a pénzügyi cégekkel folytatott beszélgetés során hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a pénzügyi rendszer képes legyen megbirkózni az üzletkötéssel – számolt be a Sky News .

A bank szerint az emlékeztető részét képezte a hitelezőkkel folytatott rendszeres heti beszélgetésnek.

Úgy érkezik, hogy az Egyesült Királyság és az EU folytatja a tárgyalások negyedik sorozatát a jövőbeni kereskedelmi kapcsolataikkal kapcsolatban.

A kulcsfontosságú ragaszkodási pontok azonban továbbra is fennállnak. Az Egyesült Királyság januárban távozott az EU-ból, ám ez év végéig egy átmeneti időszak vonatkozik rá. Az Egyesült Királyság következetesen kijelentette, hogy nem kér hosszabb átmeneti időszakot.

A Bank of England szerint Bailey úr “nagyon rendszeresen találkozik az Egyesült Királyság bankjainak vezetésével”.

“Mint korábban már említettük, annak a lehetősége, hogy az Egyesült Királyság és az EU között a jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokról folytatott tárgyalások nem zárulnak le egy ügylet során, az egyik olyan eredmény közül, amelyet az Egyesült Királyság bankjainak fel kell készülniük az elkövetkező hónapokban” – mondta a Bank egy nyilatkozatban.

“Alapvető fontosságú a Bank of England hatáskörébe az, hogy felkészítse az Egyesült Királyság pénzügyi rendszerét az esetleges kockázatokra” – tette hozzá.

A Brexit újra felületre kerül

Az Egyesült Királyság és az EU oldalának továbbra is kulcsfontosságú ragaszkodási pontjai vannak a folyamatban lévő tárgyalásokon – mondta a BBC Katya Adler a Radio 4 Today programnak a héten.

Azt mondta, hogy a tárgyalások a koronavírus világjárvány miatt elhalasztottak és késtek, ezért szűkös az idő, és ha a két fél között összecsapások történnek, mivel a tárgyalások online zajlanak, akkor kevesebb esély van a blokk körüli sétára, hogy megpróbálják és konszenzusra jutni.

A ragasztási pontok között szerepelnek a környezetre és a munkaerőpiacokra vonatkozó közös szabványok, valamint az ezekkel kapcsolatos szabványokkal kapcsolatos viták megoldásának módja, valamint a halászterületekhez való hozzáférés.

A Brexit-mentes üzlet néhány alapvető eleme változatlan maradt.

Szerdán a Nissan japán autós óriás mondta, hogy az Egyesült Királyság legnagyobb autógyártó üzemét továbbra is veszély fenyegeti, ha az Egyesült Királyság kereskedelmi megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót.

Hasonlóképpen, az Anglia Bank már évek óta figyelmezteti a nem foglalkozó Brexit negatív gazdasági hatásait.

A Bank stresszteszteket készített a “rendellenes” Brexit bankrendszerre gyakorolt ​​hatásáról, és 2018-ban kijelentette, hogy az Egyesült Királyság legnagyobb bankjai elegendő tőkésítéssel rendelkeznek, hogy ellenálljanak a nem üzletkötött Brexit sokkjának.

Röviden: az Egyesült Királyság bankrendszere elég erős lenne ahhoz, hogy foglalkozzon vele.

Márciusban, ahogy a koronavírus-válság hatásai enyhülni kezdtek, a Bank kijelentette, hogy a hatóságok és a magánszektor „kiterjedt előkészületei” miatt, ha nem jön létre Brexit, a határokon átnyúló pénzügyi kereskedelem legnagyobb kockázatát mérsékelni.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.