A kormány fontolóra veszi, hogy rendkívüli államilag támogatott kölcsönöket ajánl fel az energetikai társaságoknak, miközben a cégek a felpörgő gázárak közepette a talpon maradásért küzdenek.

 

A nagy gáz iránti kereslet és a kínálat csökkenése mögött a nagykereskedelmi árak megugrása áll.

A fogyasztók védve vannak a hirtelen emelkedésektől a kormány energiaár -felső határán keresztül, ami egy maximális ár, amelyet alapértelmezett tarifa alapján számíthatnak fel.

Ez azonban azt is jelenti, hogy az energiacégek nem tudják a magasabb nagykereskedelmi költségeket áthárítani ügyfeleikre. Az Egyesült Királyság hatodik legnagyobb energiaipari vállalata, a  Bulb mentőcsomagról törekszik, míg ezen a héten várhatóan négy kisebb cég fog tönkremenni.

2021 elején 70 energiaszolgáltató volt az Egyesült Királyságban, de az ipari források szerint az év végéig akár 10 is maradhat.

Négy kis energiaipari vállalat beszüntette a kereskedést az elmúlt hetekben, köztük az edinburghi székhelyű People’s Energy, amely mintegy 350 000 házhoz és 1000 vállalkozáshoz szállított gázt és áramot, valamint a dorseti székhelyű Utility Point, amelynek 220 000 ügyfele volt.

Szeptember elején a PfP Energy és a MoneyPlus is leállította a kereskedést.

A legutóbbi áremelések miatt egyes vállalatok képtelenek biztosítani ügyfeleiknek a befizetett energiát.

Ha egy szállító kudarcot vall, az Ofgem energiafelügyelet gondoskodik az érintett háztartások ellátásáról, és nem veszíti el a nekik járó pénzt.

Egy új energiaszolgáltató felelős az ügyfelek esetleges hitelmaradványainak felvételéért.

Magától értetődik, hogy Kwarteng úr “vonakodik” a kisebb cégek megmentésétől, de aggódik amiatt, hogy a fogyasztók drágább tarifákat kaphatnak, ha új szállítóra váltanak.

Az üzleti titkár tárgyalt az energiaszolgáltatókkal, és később megbeszélést tart, hogy megvizsgálja a válság megoldásait.

vonal

Mi történik, ha az energiaszolgáltató tönkremegy?

  • Az ügyfelek továbbra is kapnak gázt vagy áramot, még akkor is, ha az energiaszolgáltató tönkremegy. Az Ofgem áthelyezi fiókját egy új szállítóhoz, de ez eltarthat néhány hétig. Az új szállítónak ezután fel kell vennie Önnel a kapcsolatot, hogy elmagyarázza, mi történik a fiókjával
  • Amíg arra vár, hogy meghallgassa új szolgáltatóját: ellenőrizze jelenlegi egyenlegét, és – ha lehetséges – töltse le a számlákat; készítsen fényképet a mérőóráról
  • Ha csoportos beszedési megbízással fizet, nincs szükség azonnali lemondásra – mondja a Citizens Advice. Mielőtt megszünteti, várja meg, amíg az új fiókja beállítva van
  • Ha hitelképes, a pénze védett, és visszafizetik. Ha adós volt a régi szállítóval, akkor is vissza kell fizetnie a pénzt az új szállítójának

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.