[:en]After the opening of the inheritance, the heir has the opportunity to reject the inheritance if the inheritance of the heir contains more or only debts and debts, he is not obliged to inherit it. In such a case, the fact of refusal must be announced in a succession trial in progress before the notary.

It may happen that the object of the inheritance is, in essence, accumulated debt, debt. Are we obliged to pay the debts of our late relative? Does the relevant legislation provide for the non-inheritance of debt and the avoidance of payment?

According to the law, in the event of death, the heirs not only inherit the assets (active assets) which are the subject of the inheritance, but also, unfortunately, the debts (passive assets) forming part of the estate.

In the case of inheritance, if the heir wishes to acquire the estate of the estate, he can obtain it only by inheriting any debts. In the event of inheritance of a debt, the heir is obliged to stand up to the testator, ie the creditors will continue to take legal action against him for the recovery of the debt.

The law contains a discount on the liability obligation. The heir is liable to the creditors for the inheritance debts with the objects of the estate and their benefits. Therefore, in the event of inheritance of a debt, we are not obliged to pay up our own assets, but are only liable to the creditors to the extent of the inheritance.

In addition to the discount just described, the legislation contains another favorable rule.

After the inheritance opens, the heir has the opportunity to reject the inheritance. This rule means that if the estate of the bequeather contains more or only debts or debts, the heir is not obliged to inherit it. In such a case, the fact of refusal must be announced in a succession trial in progress before the notary.

Regarding the possibility provided by law, it is only possible to reject the entire inheritance, ie it is not possible to at the same time reject the inheritance of the debts and inherit the assets which are the subject of the inheritance.[:hu]Az öröklés megnyílása után az örökösnek lehetősége van visszautasítania az örökséget abban az esetben, ha az örökhagyó hagyatéka nagyobb mértékben, vagy kizárólag tartozásokat, adósságokat tartalmaz, azt nem köteles megörökölni az örökös. Ilyenkor a közjegyző előtt folyamatban lévő hagyatéki tárgyalásban kell bejelenteni a visszautasítás tényét.

Megeshet, hogy a hagyaték tárgya lényegét tekintve felhalmozott tartozás, adósság. Vajon kötelesek vagyunk helytállni néhai rokonunk tartozásaiért? Biztosít lehetőséget a vonatkozó jogszabály a tartozás meg nem öröklésére, a megfizetés elkerülésére?

A törvény értelmében megállapítható, hogy a halál bekövetkezése esetén az örökhagyó után az örökösök nem kizárólag a hagyaték tárgyát képező vagyontárgyakat (aktív vagyon) öröklik meg, hanem sajnálatos módon a hagyaték részét képező tartozások, adósságok (passzív vagyon) is átszállnak az örökösökre.

Öröklés esetén, ha az örökös meg kívánja szerezni a hagyatéki aktív vagyont, ahhoz csak úgy tud hozzájutni, ha megörökli az esetleges tartozásokat is. Tartozás öröklése esetén az örökös köteles helytállni az örökhagyó helyett, azaz a hitelezők a továbbiakban vele szemben fognak jogszerűen fellépni a tartozás behajtása végett.

A helytállási kötelezettséggel kapcsolatban a jogszabály engedményt tartalmaz. Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Megállapítható tehát, hogy tartozás öröklése esetén nem tartozunk helytállni a saját vagyonunkkal, csupán a megörökölt hagyaték mértékéig vagyunk köteles megfizetni a hitelezők részére.

Az imént ismertetett engedményhez képest egy további kedvező szabályt is tartalmaz a jogszabály.

Az öröklés megnyílása után az örökösnek lehetősége van visszautasítania az örökséget. Ez a szabály azt jelenti, hogy abban az esetben, ha az örökhagyó hagyatéka nagyobb mértékben vagy kizárólag tartozásokat, adósságokat tartalmaz, azt nem köteles megörökölni az örökös. Ilyenkor a közjegyző előtt folyamatban lévő hagyatéki tárgyalásban kell bejelenteni a visszautasítás tényét.

A törvény biztosította lehetőséggel kapcsolatban megjegyzendő, hogy csakis a teljes örökség visszautasítására van lehetőség, azaz a tartozások öröklésének visszautasítására és a hagyaték tárgyát képező aktív vagyontárgyak megöröklésére egyidejűleg nincsen lehetőség.

Forrás: Origo[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.